‘2024 dezenflasyon yılı olacak’

Güncelleme Tarihi:

‘2024 dezenflasyon yılı olacak’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2024 07:00

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, yatırım turlarının ilk durağı New York’ta uluslararası yatırımcılarla bir araya geldiği toplantıda, enflasyon oranının gerileyeceğine yönelik mesajlar verdi.

Haberin Devamı

Büyüklüğü 50 trilyon doları bulan dünyanın en büyük yatırım fonlarından 200’ü aşkın üst düzey temsilcinin katıldığı toplantıda Erkan, Türkiye’de para politikası ve enflasyon görünümüne ilişkin bir sunum yaptı. Enflasyonu düşürme konusunda kararlı olduklarının altını çizen Erkan, 2024’ün ‘dezenflasyon yılı’ olacağını vurguladı. Enflasyon beklentilerinde belirgin bir iyileşme olduğunu kaydeden Erkan, “Dezenflasyon patikası; sadece bir projeksiyon değildir, başarı ölçümüzdür. Bunu başarmaya kararlıyız” diye konuştu.

‘KUR OYNAKLIĞI AZALDI’

Erkan, toplantıda para politikası stratejilerinin piyasalarca olumlu karşılandığını da ifade etti. “Türkiye’nin CDS’i mayıs ayında bulunduğu zirveye kıyasla yarıdan fazla gerileyerek sert bir düşüş gösterdi” diyen Erkan, “Piyasanın işaret ettiği kur oynaklığı önemli ölçüde azaldı” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Yatırımcılara ayrıca, sermaye girişlerinin son dönemde hızlandığını anlatan Erka, kasım-aralık dönemi boyunca 9 milyar doların üzerinde sermaye girişi gerçekleştiği bilgisini verdi. Erkan, “Programımız etkili bir şekilde çalışıyor ancak sürdürülebilir fiyat istikrarı sağlanana kadar işimiz bitmiş sayılmayacak” şeklinde konuştu.

TL MEVDUATIN PAYI YÜKSELDİ

Sunumunda bankacılık sektörünün dayanıklılığını koruduğunu da vurgulayan Erkan, şöyle devam etti:

“Sadece 4 ay içerisinde TL mevduat 2 trilyon TL arttı. KKM hesapları 750 milyar TL azaldı, yabancı para mevduatı 3 milyar dolar geriledi. Böylece TL mevduatın payı yüzde 30’dan yüzde 40’a yükselirken, KKM’nin payı yüzde 20’nin altına düştü. Mevduat oranı, hanehalkının, tüketimi öne çekmekten uzaklaşarak tasarruflarının reel değerini TL’de tutmaya yöneldiği bir seviyede. Ana taahhüdümüz dezenflasyona ulaşmaktır. Bununla birlikte Döviz rezervlerini güçlendirmeye devam edeceğiz ve rezervleri artırmada halihazırda önemli bir ilerleme kaydettik.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!