2013'te büyüme daha yüksek olacak

Güncelleme Tarihi:

2013te büyüme daha yüksek olacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2012 10:44

Dünyanın lider kredi sigortası şirketi Euler Hermes, Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlediği basın toplantısında dünya makro ekonomik durum değerlendirmesini ve iflas öngörülerini paylaştı.

Haberin Devamı

Euler Hermes’in değerlendirmelerine göre dünya ekonomisi 2013 yılında yüzde 2.9’luk bir büyüme ile ivme kazanacak. Ancak Avrupa’nın ekonomik yavaşlaması nedeniyle 2012’nin küresel büyüme rakamının yüzde 2.5 oranında kalması bekleniyor.

Euler Hermes Yönetim Kurulu Başkanı Wilfried Verstraete küresel büyümeyle ilgili olarak "Dünya ticaretinin 2012 yılında yüzde 4.3 ve 2013 yılında yüzde 5.7 oranında büyüyeceği öngörülüyor. Bu toparlanma iyi bir haber. Şirketlerin önceliği artık büyüme getirecek bölgeleri arayıp bulmak oldu" dedi.

Avrupa: “Zaman kazanma oyunu oynarken zaman kaybediyor”

Başta Yunanistan, İspanya ve İtalya olmak üzere Güney Avrupa ülkelerinin zayıf hareketlilik seviyeleri ve yılın ikinci çeyreğinde bölgede kaydedilen sınırlı büyüme oranı nedeniyle, 2012 yılının Avrupa Bölgesi’nde ekonomik durgunluk ile kapatılacağı bekleniyor. Diğer Avrupa Birliği ülkelerinin büyümesinde ise, özellikle İngiltere ve Doğu Avrupa ülkeleri, azalan ihracat talebi nedeniyle yavaşlama öngörülüyor.
Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran, "En büyük risk Avrupa Bölgesi’nde krizin çözülmemesidir. Çözülmediği takdirde mevcut tablo devam edecektir. Avrupa’da  finansal piyasalarda yaşanan sorunlar ve bozulan ticari denge büyümede aylık 0,1 puana mal oluyor ve domino etkisi ile global büyümede her altı ayda 0,1 puana mal oluyor”  dedi.

Haberin Devamı

Euler Hermes, Avrupa Bölgesi’nin 2013 yılında kriz sonrası hafif toparlanmaya gideceğini, bölge bazında Güney Avrupa ülkelerinde (Portekiz -%0,2, İspanya -%0,5, İtalya -%0,1 ve Yunanistan -%1) durgunluğun devam edeceğini ve kuzey ülkelerinde (Fransa +%0,9, Almanya + % 1,7, Hollanda +%0,8 ve Belçika +%1) toparlanmanın yavaş seyredeceğini öngörüyor.

331 BİN 500 İFLAS

Euler Hermes’in Küresel İflas Endeksi’ne göre dünya genelinde küresel iflaslar 2007 yılının dip noktasının çok üstünde olacak. Ancak 2009 yılının rekor seviyesine de ulaşmayacak. Bu seviye Euler Hermes’in analiz grubunda olan tüm ülkeler için 331 bin 500’i aşan şirket iflası anlamına geliyor. 2009 yılında 354 bin şirket iflası ile küresel iflas seviyesi tepe noktasını bulmuştu. 2007 yılının dip nokta rakamı ise 250 bindi.

Haberin Devamı

Türkiye’de 2012 yılında özellikle inşaat, demir-çelik, tekstil ve gıda sektörlerinde iflas erteleme vakalarının arttığını vurgulayan Euler Hermes Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüner “İç ve dış piyasalarda yaşanan durgunluk neticesinde zamanında tahsilat hususunun önem kazandığını düşünmekte ve alacak riskini iyi yöneten firmaların sıkıntı çekmeyeceğini öngörmekteyiz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!