123 ülkeye hizmet ediyorlar

Güncelleme Tarihi:

123  ülkeye hizmet ediyorlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2017 20:17

Türkiye İhracatçılar Meclisi, (TİM) ‘Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı’nı önceki gece düzenlenen törenle açıkladı. Hizmet ihracatçılarının birincisi Türk Hava Yolları (THY) olurken, Kanal D ise “Görsel-İşitsel Hizmetler” kategorisinde birincilik ödülünü aldı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), Ekonomi Bakanlığı’nın katkıları ile bu yıl ikincisini düzenlediği “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı” araştırmasında şampiyonlar ödüllerini aldı. 17 alt sektörde ilk 3 sırayı alan 51 firmanın ödüllendirildiği gecede, Türkiye genelinde ilk 10 sırayı alan firmaların ödüllerini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci verdi. Araştırmada Türkiye genelinde ihracat tutarı bakımından ilk sırayı THY alırken, Polimeks, Pegasus, Yapı Merkezi, SunExpress, Netlog Lojistik, TAV Havalimanları, Rönesans Holding, Atlasjet ve Gap İnşaat takip etti. “Görsel-İşitsel Hizmetler” kategorisinde ise Kanal D sektörünün ödül alan lider şirketi oldu.

YÜZDE 16’LIK ARTIŞ

Haberin Devamı

Hizmet ihracatının 2016’da 37.3 milyar dolarken bu yılın ilk 10 ayında geçen yılın rakamını geçerek yüzde 16 artışla 37.5 milyar dolara ulaştığını söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Tam 123 ülkeye hizmet ihracatı gerçekleştirdik. Hizmet ihracatı, ülkemizin net ihracatçı olduğu bir alan” diye konuştu. Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı’nın 2016’da 18.5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Büyükekşi, “Yani toplam hizmet ihracatının neredeyse yarısını bu firmalar oluşturdu. 495 bin istihdam ve 7.5 milyar dolarlık yatırımla ekonomimize can verdiler” dedi. Büyükekşi, “Hizmet ihracatçılarını herkesten daha çok motive etmek istiyoruz. İhracat yapan şahıs, firma ve kurum sayısını ve bunların sürekliliğini artırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

HEDEF 50 MİLYAR DOLAR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dünyada ilk defa 2008’de hizmet sektörünün istihdamının tarım sektörünü geçtiğini belirterek, Türkiye’de hizmet sektörünün payının yüzde 53 olduğunu, bu rakamın çok daha yukarılara çıkabileceğini bildirdi. Türkiye’nin hizmet ihracatında geçen yıl yaşanan olumsuzluklardan bahseden Zeybekci, bu rakamın 2017’de toparlanacağını aktardı. Zeybekci, “2018’de hizmet ihracatımızda dünyanın ilk 10’unda olma yolculuğuna hızlı bir şekilde katılacağız ve 50 milyar doları geçeceğiz. Bunun için her şeyi yapıyoruz” ifadesini kullandı. Hizmet ihracatçılarına verilen desteklere değinen Zeybekci, güncellenmesi beklenen Gümrük Birliği’ne hizmet sektörünün de dahil olacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Türk dizilerinin başarılarını anımsatan Zeybekci, bu dizilerin tanıtım için büyük bir fırsat olduğunu bildirdi. Birkaç hafta içinde Türk yemeklerine ilişkin çok önemli bir projeyi tanıtacaklarını kaydeden Zeybekci, “Dünyanın önemli noktalarında, önemli merkezlerinde, önemli şehirlerinde Türk mutfağı neymiş, Türk ürünleri neymiş, Anadolu mutfağı-ürünleri neymiş bunu en önemli desteklerle, Türk Ticaret Merkezleri mantığından yaklaşarak böyle bir projeyi önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağız” dedi.

KDV REFORMU İSTİYORUZ

HİZMET ihracatının artık mal ihracatının dörtte birini aştığını kaydeden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, hizmet ihracatçıları için ayrı bir birlik kurulmasını talep ettiklerini söyledi. Büyükekşi, “KDV reformunun bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz. Ayrıca, turizm sektörümüzün KDV iade desteğinden faydalandırılması da büyük önem arz ediyor” dedi. Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye’nin arkeolojik, turizm, eğitim, sağlık gibi alanlardaki fırsatlarından bahsederek, ihracata verilen destekleri anlattı. Zeybekci, “Şu anda dünyada 2 numara olan, 100 liralık ihracatın 26 lirasını kredi anlamında destekleyen Türk Eximbank’ı da söyledik, arkadaşlarımız çalışıyor, hizmet ihracatımızı, gerek nakliye, gerek turizm, gerek eğitim, gerek denizcilik, gemi gibi tüm alanlarda Eximbank’ın dahil olması için kendisini hazırlaması konusunda talimatı da verdik. O alanlara da girecek” diye konuştu. Bakan Zeybekci, KDV iadelerine ilişkin, “Sayın Maliye Bakanımızın en son söylediği konuyu söylemeyi unuttum. KDV ile ilgili konu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndaki şeklini aldı. Son karar haline dönüştürerek önümüzdeki günlerde güzel bir karar ve haber halinde duyuracak” dedi.

Haberin Devamı

123  ülkeye hizmet ediyorlar

 

 

Bitcoin nedir, caiz midir? | Sarı Mikrofon

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!