12. Kalkınma Planı’nın ilk ayağı tamam... ‘Emeklilik yaşını yükseltme çalışmamız yok’

Güncelleme Tarihi:

12. Kalkınma Planı’nın ilk ayağı tamam... ‘Emeklilik yaşını yükseltme çalışmamız yok’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2023 07:00

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, 12. Kalkınma Planı görüşmelerinde emeklilikle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, “Emeklilik yaşını yükseltmeye yönelik çalışmamız yok. EYT’li sayısı 5 milyona çıkabilir” dedi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilik yaşının yükseltilmesine yönelik bir çalışmalarının olmadığını kaydetti. TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda sosyal güvenlik sistemindeki açığın gelecek yıllardaki artışına yönelik sorulara karşılık olarak, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini hatırlatan Yılmaz, 2 milyona yakın EYT emeklisi olduğunu ama potansiyelin 5 milyona kadar çıkabileceğini söyledi.

EYT’nin sosyal güvenlik sistemi üzerindeki etkilerinin önümüzdeki yıllarda görüleceğini ifade eden Yılmaz, telafi etmeye yönelik olarak başta tahsilat oranlarının yükseltilmesi gibi çabaların artırılacağını vurguladı. 

İSTİHDAMDA AVRUPA SÜRECİ

Pazartesi günü görüşmeleri başlayan 12. Kalkınma Planı’nın Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri dün tamamlandı. 12. Plan’ın görüşüldüğü ikinci günde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Cevdet Yılmaz, yabancı istihdamına yönelik açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ilgili bakanlıkların çalışmalarının sürdüğünü anlatan Yılmaz, reel sektör temsilcilerinden, “Siz yüzde 10 işsizlik açıklıyorsunuz ama bizim arayıp da bulamadığımız yüzde 30 civarında” gibi görüşler geldiğini kaydetti. Yılmaz, vatandaşların inşaat, madencilik gibi zorlu iş kollarında çalışma arzusunun düştüğünü gözlemlediklerini belirterek, süreci Avrupa’nın geçmişte yaşadığı işçi bulma sorununa benzetti. “Bu soruna gözümüzü kapatamayız” diyen Yılmaz, Türkiye’nin düzenli göçe ihtiyacı olduğunu vurguladı. Yılmaz, “Tarımda da yaş ortalaması 55-60 oldu. Tarımı genç nüfus için kent tarımı gibi projelerle cazip hale getirmeye çalışıyoruz” dedi.

KURDA HEDEF YOK

Yılmaz, döviz kuruna ilişkin soruları “Kurda ne bir tahminimiz ne de bir hedefimiz var” diye yanıtladı. Doğrudan sermayede hareketli bir döneme girileceğini bellirten Yılmaz, “Merkez Bankası seçici bazda bazı projelerin desteklenmesine yönelik çalışıyor. Önümüzdeki haftalarda bunu kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!