Editör

Güncelleme Tarihi:

Editör
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2005 21:33

Kirli hava projesine 125 bin $ destek

Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Michaela Kendall Cangül, Amerika Birleşik Devletleri’nin Boston Eyaleti’nde faaliyet gösteren Health Effects Institute (HEI)’nin genç araştırmacılara verdiği 125 bin dolarlık "Proje Desteği Ödülü"nü kazandı.

Enstitü’nün HEI Uptade adlı dergisinin sonbahar 2004 sayısında yayınlanan habere göre, bu yılki proje desteği ödülünü Yale Üniversitesi’nden Dr. Michelle Bel ile Uludağ Üniversitesi’nden Michaela Kendall Cangül kazandı.

Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Michaela Kendall Cangül, kirliliğin yoğun olarak yaşandığı Bursa’da gerçekleştireceği "Kirli havadaki ve sigaradaki küçük parçacıkların insan sağlığına etkileri" konulu çalışmasında, havada ve sigara dumanında bulunan küçük parçacıkların insan hücresiyle etkileşimini araştıracak.

Yard. Doç. Dr. Michaela Kendall Cangül, bir sanayi kenti olan Bursa’da havada, kirlilik kaynaklı birçok maddenin solunduğunu veya bunların cilde temas ettiğini belirterek, "Bu parçacıkların insan vücuduna temas etmesi halinde meydana gelen fiziksel kimyasal etkileşimin yanı sıra ne gibi sorunlara yol açabileceğini araştıracağız. İki yıl sürecek projenin sonunda elde edilen veriler ışığında, hava kirliliği ve sigara nedeniyle sorunlar yaşayan hastalara değişik tedavi yöntemleri önerebileceğiz" dedi.

Robotikte Bilim ve Teknoloji

Makine Mühendisleri Odası, Necdet Eraslan Proje Yarışması 05’in konusunu "Robotikte Bilim ve Teknoloji" olarak saptadı. Uluslararası bilimsel araştırmalarıyla tanınan Necdet Eraslan’ın adına iki yıl önce başlatılan yarışma, ülkemizde bilim ve teknoloji araştırmalarını desteklemek ve bu alanda çalışan kişileri özendirmek amacıyla yapılıyor. Projelerden, verimlilik, imalat kalitesi ve iş güvenliği gibi konularda, ulusal, sosyal, ekonomik, teknolojik ve ekolojik açılardan faydalar öne süren bilimsel ve yenilikçi bir içeriğe sahip olması bekleniyor. Projeler en geç 30 Temmuz 2005 tarihine kadar Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’ne teslim edilmek zorunda. Ödüller 6 bin, 4 bin ve 2 bin YTL.

Bilgi: www.mmoistanbul.org;

0212- 245 0363, dahili 116


Çevre Mühendisliği Kongresi: Temiz Üretim

24-25-26 Kasım 2005 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan VI. Ulusal Çevre Mühendisliği Kongresi "Ulusal Çevre Politikaları Ğ Temiz Üretim’ ana teması ile; akademik çevreleri, yasa koyucu ve uygulayıcıları ile denetleyicileri, teknolojiyi üreten ve uygulayan kesimleri, ilgili sektörleri ve kamuoyunu bir kez daha buluşturacak.

Çevre Mühendisleri Odası Türkiye’de son 10 yılda "sürdürülebilir kalkınma", "kirleten öder", "seyrelme kirlenmeye çözüm değildir", "beşikten mezara kontrol", "kaynakların korunması ve geri kazanılması" ,"temiz üretim" v.b. politikalarının yaşadığını ve bazılarının ise yokolduğunu belirterek, şu açıklamayı yaptı:

"Anahtar kavramın "gündelik yaşamımızda kullandığımız çeşitli ürün ve hizmetlerin ardında daha az artık ve atıklar bırakarak üretilmesi" olarak tanımlanabilen Temiz Üretim (ya da Kirlilik Önleme) olduğundan hareketle Kongre’nin ana teması "Ulusal Çevre Politikaları Ğ Temiz Üretim" olarak belirlendi. Kongre, aşağıdaki konularla ilgili araştırmaları, çalışmaları, görüşleri, deneyimleri, ürünleri, gelişmeleri ve çözüm önerileri ile planlamaları kapsayan daha önce sunulmamış ve yayımlanmamış bildirilerden oluşacak.

Temiz Üretim ve Kirlilik Önleme, Çevre Mühendisliği Eğitimi, Evsel ve Endüstriyel Atıksular, İçme ve Kullanma Suyu, Yüzey Drenajı ve Yağmur Suları, Doğal Arıtım Teknolojileri, Katı Atık Yönetimi, Zararlı Atıkların Yönetimi ve Tehlikeli, Maddelerin Kontrolü, Hava Kirliliği, ÇED ve Çevre Denetimi, İstatistiksel Yöntemler, Modelleme ve Bilişim Teknolojileri, Çevre Yönetim Sistemleri, Yeraltı Suyu ve Toprak Kirliliği, Görüntü ve Gürültü Kirliliği, Yayılı Kirletici Kaynaklar, Doğal Varlıkların Yönetimi, Çevresel Güvenlik, Halk Sağlığı, Örgütlenme ve Disiplinler Arası İlişki, Enerji, Madencilik, Sanayi ve Çevre, Çevre Teknolojisinde Ekipman ve Tesisat, Hatalı Çevresel Yatırımlar, Doğal/Yapay Afetler ve Çevresel Sonuçları.. Tel.: 212 245 89 16; Faks: 212 245 89 17; e-posta: kongre2005@cmo.org.tr

Mutluluğun ekonomisi

Uzun süredir biliniyor ki, para her şeyin karşılığı değil ve her şey parayla satın alınamaz. Einstein ne demişti? Yaklaşık şöyle: Paranın satın alamayacağı şeyler çok daha değerlidir. Para ile satın alınanlar şüphesiz bir ihtiyacımızı karşılar. Parayla ruhumuza iyi gelecek bir bir dizi şeyler de ‘satın’ alırız. Çok güzel bir manzara, bir anlık duygu. O anda veya daha sürekli ruhumuza iyi gelecek her şeye para ödemeye hazırız..

Birçoğumuz için inanılmaz şeylere para harcamanın mantığı anlaşılmazdır. Burada zaten mantık değil, duygu var.. Ama duygunun mantığı da unutmayalım..

Bütün dünyada ‘mutluluk ekonomi’nin hacminin ne kadar büyük olduğunu merak etmez misiniz? Bir parfüm de bu ekonominin bir parçası olabilir. Bir şiir dinletisi de. Mutluluk ekonomisine, doğru ve akıllı yatırımların mutlaka büyük geri dönüşleri vardır.

Peki ruhsal veya manevi herşeyin, kişiyi parasal tatmin edici bir değeri, karşılığı var mı?

Örneğin, ölen bir eşin veya kaybedilen bir sevgilinin maddi karşılığı nedir?

Saçma mı? Yo hayır.

Tazminat davaları ve tazminat değerleri bu karşılıkların arayışı için vardır. Bazı insanlar için, eş veya sevgili kaybının hiçbir karşılığı olamayabilir..

Ama büyük çoğunluk için?

Örneğin İngiliz ekonomist Andrew Oswald, kaybedilmiş bir eşin ‘değeri’ni hesap etmeye kalkmış. Bulduğu rakam: Ayda 21 Euro! Ona göre bu rakam, ölümün düşürdüğü ‘iyilik’ veya ‘mutluluk’ halini, eski düzeyine yükseltiyor!

Ekonomiste göre, insanların duygu dünyası yükselişler ve alçalışlardan oluşuyor. O halde bunları ölçmek mümkün. Tabii, kafadan atmıyor, çünkü elinin altında 7500 bin İngiliz’in istatistik bilgileri var. Bu grup 7 yıl boyunca mutlulukları konusunda ona bilgi vermiş. Hemen her alanda kayıpları kazançları incelenmiş; bu bilgilere bağlı olarak yaşadıkları duygu-mutluluk düzeyleri de...

Bu kayıp ve kazançların yolaçtığı mutluluk kayıpları veya kazançlarının dip ve tepe eğrilerini bulmuş ekonomistimiz. Ve bunlardan yola çıkarak insanın hayat sevinci veya mutluluk için parasal bir ölçüm çizelgesi geliştirmiş.

Özetle, işte size mutluluğun değeri (artı ve eksi etkileyen olgular) üzerine kısa bir liste (Euro olarak):

Evliliğin değeri= (+) 9.000

Çocuklar: (±) 0

Eşlerin ayrılması: (-)16.000

Eşlerden birinin ölümü: (-) 21.000

İşsizlik: (-) 34.500

Ağır hastalık: (-) 61.500

* * *

Mutluluğunuz hep ağır bassın, gelecek cumartesiye kadar sevgi ve dostlukla kalın.

Editör
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!