Ecclestone İstanbul'u kaybetmek istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Ecclestone İstanbulu kaybetmek istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2011 00:00

Eski Devlet Bakanı ve AK Parti MKYK üyesi Kürşad Tüzmen, Formula 1 Yarışları'nın 2013 yılında İstanbul'da yeniden yapılacağına inandığını bildirdi.

Tüzmen, Formula 1 gece yarışlarının 2012 yılında Hindistan'da yapılacağını, önümüzdeki yıl hazırlıkların yapılması halinde 2013 yılından itibaren de yarışların İstanbul'da yeniden yapılmaya başlanacağına inandığını söyledi.

Bu konuda Formula 1'in patronu Bernie Ecclestone ile görüştüğünü ifade eden Kürşad Tüzmen, şöyle devam etti:
“Formula 1 sezonunun 14'üncü ayağı olan ve 23-25 Eylül arasında gerçekleştirilen Singapur Grand Prix'ini izledim. Daha sonraki süreçte ise F1'in patronu Ecclestone ile bir araya geldik. Görüşmemizde, Bernie Ecclestone bana, 'Türkiye ile ilgili bir sıkıntılarının olmadığını, Türkiye'nin aldığı kararlarda haklı olduğunu, ancak kendisine haksızlık yapıldığını ve bu kadar yüksek fiyatlarla pazara girmeye çalışmadığını' kaydetti.

Ecclestone, İstanbul'daki Formula 1'in ilk yarışlarına gelirken, kendisiyle anlaşılma zemininin bu şekilde sağlandığını, kendisinin de anlaşmaya uygun hareket ettiğini söyledi. Yani gelişmeleri, kendi suçu olmadan, dönemin Formula 1 yarışlarını Türkiye'ye getirenlerin hazırladığı bir tezgah olarak nitelendirdi. Ayrıca, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ı 'genç ve dinamik' olarak gördüğünü belirten Ecclestone, yeniden görüşme imkanı olabileceğini, dolayısıyla yarışların yeniden İstanbul'da yapılabileceğini söyleyerek, 'Gelin bu konuyu tekrar görüşelim, çünkü İstanbul'u kaybetmek istemiyoruz. Türkiye'ye karşı büyük bir sorumluluğumuz var, bunun için yarışların yeniden İstanbul'da yapılması için harekete geçelim' diye konuştu. F1'in patronu Bernie Ecclestone, Türkiye'yi ve İstanbul'u kaybetmek istemiyor. Yapılacak görüşmeler sonucu yarışların 2013'den itibaren yeniden Türkiye'de yapılacağına inanıyorum.”

Formula 1, ülkelerin tanıtımı ve ekonomisi için mutlaka gerekli

Tüzmen, yakından takip ettiği Formula 1 yarışlarının, hangi ülkede yapılıyorsa o ülkeye büyük bir tanıtım ve ekonomik girdi sağladığını dile getirdi.

Formula 1 yarışlarının Türkiye için önemine de işaret eden Kürşad Tüzmen, şöyle konuştu:
“Türkiye, Formula 1 yarışları için başlangıçta çok yüksek bir ücret ödemek zorunda kaldı. Bu durum da haklı olarak Başbakanımız ve hükümetimizin değerli bakanlarını bu konuda neler yapılabileceği konusunda çalışmalara yöneltti. Gördüğüm kadarıyla bizim Formula 1 yarışlarından çıkmamızın asıl sebebi, bazı aracıların Türkiye aleyhine tutumları nedeniyle son derece maliyetli bir duruma gelmesi ve 40 milyon dolar gibi yüksek bir meblağın her yıl devlet kesesinden ödemek zorunda olmamız. O zaman haklı olarak Başbakanımız ve hükümetimizin ilgili bakanları, bu konuda bir değişiklik yapılması gerektiğini ve Formula 1 yarışlarını bu şekilde finanse edemeyeceklerini belirttiler. Diğer ülkelerdeki Formula 1 yarışları nasıl reklam harcamaları ile yapılıyorsa, Türkiye'de de öyle yapılmasını istediler. Ancak, diğer ülkelerde reklam gelirleriyle Formula 1 düzenlenirken, Türkiye'nin para ödediğini belirten yetkililer, bu işin bu şekilde gitmeyeceğini söylediler. Bir kaç ikaza rağmen, Formula 1 yarışlarıyla ilgili böylesine bir üzücü karar alındı.
Ancak, Formula 1 yarışlarını Türkiye'ye bu fiyatla kim getirdiyse, hesap vermesi lazım. Çünkü, diğer ülkelerde reklam karşılığında yarışlar yapılırken, Türkiye ile 40 milyon dolarla anlaşılması tabii ki kabul edilemez. Bunu, bu şekilde organize edenlerin hesap vermeleri gerekir. Çünkü, Formula 1 gibi bütün dünyanın yakından takip ettiği bir yarışın İstanbul'da yapılmaması, büyük bir kayıp.”

Türkiye, 2013'de hem Akdeniz Oyunları'na, hem de Formula 1'e ev sahipliği yapmalı

Tüzmen, Türkiye'nin Mersin ile uzun bir aradan sonra ikinci kez 2013 yılında Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapacağını anımsatarak, Türkiye'nin, 2013'de Formula 1 yarışlarına da ev sahipliği yapması gerektiğini söyledi.

İstanbul'a ciddi maliyetlerle yapılan yarış pistinin değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kürşad Tüzmen, şunları kaydetti:
“Dünyaca ünlü böylesine bir yarış Türkiye'de devam etse de, etmese de dünyada yapılacak. Bu nedenle, belki milyar dolarlarla yapılamayacak bir tanıtım ve gelen sporcular ile izleyicilerin büyük paralar bırakarak gittiği bu yarışların ülkemizde yeniden yapılması için ilgili arkadaşlarımızın harekete geçeceğine inanıyorum. Çünkü, dünya turizminde büyük bir pay almaya çalışan ülkemizin, böylesine bir tanıtıma ışık tutacak bir yarışı geri çevirmesini kimse arzu etmiyor.
Singapur Grand Prix yarışları sonrasında birinci olan Red Bull pilotu Sebastian Vettel'de İstanbul'da yarışmak istiyor. Böylesine büyük ve dünyada kurumsallaşmış bir yarışın yeniden İstanbul'da yapılması için tüm ilgili kurumların bir araya gelerek görüşmesi gerekiyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!