Dünya duracak pedallar dönecek!

Güncelleme Tarihi:

Dünya duracak pedallar dönecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2015 15:06

Bisikletin zirvesi olarak nitelendirilen Fransa Bisiklet Turu’nda 22 takım, Hollanda’da Utrecht’ten yola çıkıp toplam 3 bin 360 kilometreyi geride bırakarak Paris’te mutlu sona ulaşmak için mücadele edecek.

Haberin Devamı

BİSİKLET tarihinin en önemli yarışı olarak değerlendirilen Fransa Bisiklet Tur’u nam-ı diğer Tour de France’ta 102 sene bugün bireysel zamana karşı etabıyla başlayacak. Dağların kralına verilen ‘Kırmızı Benekli Mayo’nun ve Champs-Elysees finalinin 40. yılını kutladığı senede bisikletçiler, ilk kez Hollanda’da Utrecht’ten pedal basmaya başlayacaklar. 5’i zirve finişi olmak üzere 7 tırmanma etabının bulunduğu, 12 milyon kişinin yollarda izlemesi beklenen 21 etaplık şölende sporcular toplam 3 bin 360 kilometreyi geride bırakarak Paris’te Champs-Elysees’de mutlu sona ulaşmak için mücadele edecek.

4 ŞAMPİYONLUK ADAYI
Fransa Bisiklet Turu’nda bu sezon şampiyonluk için Vincenzo Nibali, Alberto Contador, Chris Froom ve Nairo Quintana olarak öne çıkıyor. İtalyan Nibali, formunun zirvesinde olarak Fransa’ya gelecek. Geçen sezonki performansı ise ne kadar önemli bir favori olduğunun ispatı gibi. Bu sezon Giro d’Italia’da şampiyonluğu elde eden İspanyol Contador, 1998’den beri yapılamayan Giro-Tour doublesini hayata geçirmeye çalışacak. Britanya’nın en büyük umudu Froome’un en büyük kozu ise formu ve takımı. Kolombiyalı Quintana ise yarışmak yerine antrenmanla Tour’a hazırlandı. Aynı geçen sene Giro’yu kazandığında yaptığı gibi…

Dünya duracak pedallar dönecek


ZAMAN BONUSU GERİ DÖNDÜ
BU yıl Tour’da eski bir gelenek geri dönecek: Zaman bonusu. Fransa Turu’nda 2. etaptan başlayarak 8. etaba kadar ilk 3 sırayı elde edenler 10, 6 ve 4 saniyelik bonifikasyonların sahibi olacaklar. Sprint puanlamasında da değişikliğe gidildi. Artık sprint etaplarında birinci olacaklar 45 yerine 50, ikinci olacaklar 35 yerine 30, üçüncü olanlar da 30 yerine 20 puan alacak. Böylece sprint etaplarını kazanmak daha cazip hale getirilecek.

BU ETAPLAR KAÇMAZ
FRANSA Bisiklet Turu’nda şampiyonluğu yakından ilgilendiren etaplar seyircilerin de hayli ilgisini çekiyor. İşte bu sezonun en fazla dikkat edilmesi gereken etapları:

4. Etap (7 Temmuz)
Arnavut kaldırımlı yollara pek de Tour’un alışık olduğu türden etaplar değil. Ama 4. etapta pave’lerden geçiş yapılacak. Bu etapta nasıl bir sonuç çıkacağı asla öngörülemez.

10. Etap (14 Temmuz)
Plateau de Beille’de bitecek olan 12. etap profil olarak daha zorlu olabilir ama bu sezonun ilk ciddi tırmanış etabı her zaman sürprize açık. Hele de dinlenme gününden sonra geliyorsa.

17. Etap (22 Temmuz)
Yine belki en zorlu tırmanış olarak bu etabı gösteremeyiz. Ama zirve hedefinde olan bisikletçilerin birbirlerini kıyasıya zorlayacakları bir etap olacağı gerçeği ortada.

20. Etap (25 Temmuz)
Her şeyin belli olacağı etap… Sonuçta bir Tour de France geleneğinden, Alpe d’Huez’den bahsediyoruz. Sarı mayo mücadelesi için kaçırılmaması gerek bir etap.

Dünyanın en hızlısı kim?
HER sene olduğu gibi bu yıl da Fransa Bisiklet Turu’nda büyük bir yeşil mayo yani en hızlı sprinter yarışı da yaşanacak. Dünyanın en iyi sprinterleri, dünyanın en önemli bisiklet yarışında zirvede olabilmenin çabasını verecek. Bu yılki yeşil mayo adayları ise saf sprinterler Mark Cavendish, Marcel Kittel, Alexander Kristoff ve Peter Sagan.

Dünya duracak pedallar dönecek


MAYOLAR
SARI MAYO:
Genel klasman liderinin giydiği mayo. Yani Tour’un şampiyonu bu mayoyu giyecek.

YEŞİL MAYO:
En iyi sprinterin ulaşmaya çalıştığı mayo. Bir anlamda dünyanın en hızlı bisikletçisinin mayosu.

KIRMIZI BENEKLİ MAYO:
Dağların kralı mayosu. Tırmanış kapılarından en çok puanı toplan bisikletçinin giyeceği mayo.

BEYAZ MAYO:
Tour’un en iyi genç bisikletçisine verilen mayo. 25 yaşının altındaki sporcuların hedeflediği mayo.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!