Dört yeni federasyon yolda

Güncelleme Tarihi:

Dört yeni federasyon yolda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2012 11:32

Türkiye, ilerleyen zamanda 4 yeni spor branşıyla tanışacak. Japon güreşi “Sumo”, Fransız boksu “Savate”, Kore savunma sanatı “Hapkido” ve futbolcuların antrenmanda oynadığı “Ayak tenisi”, federasyon olabilmek için Spor Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu.

Gelişmekte Olan Spor Dalları Federasyonu Başkanı Enver Oral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de sumo, savate, hapkido ve ayak tenisiyle ilgilenenlerin, branşlarına resmiyet kazandırmak için Spor Genel Müdürlüğü'ne başvurduğunu söyledi.
Söz konusu branşlarda federasyon kurulup kurulmaması konusunda Spor Genel Müdürlüğü karar verecek.
Yeni spor branşları şöyle:

-Sumo-

Japonya'nın tarihi kadar eski bir spor dalı olan sumo, sporcularının fiziki özellikleri ve yarışma giysileriyle oldukça ilgi çekiyor. Geleneksel bir güreş türü olan sumo adı, Japonca'da kendini savunmak anlamına gelen “Sumafu” sözcüğünden geliyor. Sumo güreşçilerine, “Sumotori” deniliyor.
Sumo güreşçileri, müsabaka boyunca rakibin yarışma alanı olan kum havuzundan ya da bir saman halatı ile işaretlenmiş halkadan dışarıya çıkmasını ya da dengesini bozup yere düşmesini hedefliyor. Güreşçiler, yere ayak tabanı dışında herhangi bir yerleriyle dokunduklarında maçı kaybetmiş sayılıyor. Karşılaşma genelde birkaç saniye sürüyor, her turnuvada yüzlerce müsabaka yapılıyor.

-Hapkido-

Beden ve ruhun uyumlu birlikteliği (Hap), yaşam ve beden enerjisi ve iç enerji (Ki) ve eğitim yolu, sanatı (Do) sözcüklerinin birleşiminden meydana gelen Hapkido, Kore kökenli bir savunma sanatı olarak biliniyor. Yaklaşık bin yıllık bir tarihi olan Hapkido; hanedanlık sarayları, budist tapınakları ve savunma ordusunun yetiştirildiği ordu karargahları gibi yerlerde filizlendi. Hapkidoda amaç, düşmanı yok edip ortadan kaldırmak değil, savunma yaparak onu kazanmanın yolunu keşfetmek olarak tanımlanıyor.

-Savate-

Fransız boksu veya Fransız kick boksu olarak da bilinen savate, Batı boksu ile tekmeler ve tutuşların biraraya getirildiği, 19. yüzyılda Fransa'da üretilen bir savaş sanatı olarak biliniyor. Savate yapan erkek sporcuya savatör, bayan sporcuya ise savatöz deniyor. Karşılaşmalarda dört tekme ve üç yumruk çeşidine izin veriliyor.

-Ayak tenisi-

Genelde futbolcuların antrenmanlarda oynamaktan zevk aldığı ayak tenisinde, oyuncular sahanın ortasına gerili fileden topu rakip alana geçirerek sayı almaya çalışıyor. Topa, ayağın haricinde kafayla da vurulabiliyor.
İspanyol tenisçi Rafael Nadal ve Sırp Novak Djokovic de bir Roger Cup maçından önce ısınırken ayak tenisi oynamış ve ilginç görüntüler ortaya çıkmıştı.
Ayak voleybolu olarak da bilinen bu branşın uluslararası ismi ise, “futbol tenisi” olarak geçiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!