'Doping'in şakası yok

Güncelleme Tarihi:

Dopingin şakası yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2006 11:31

Doping maddeleri, insan vücudunda bilinenin çok ötesinde ağır tahribata yol açıyor. Doping yapan sporcular sadece kariyerlerini değil sağlıklarını kaybetme riskiyle de karşı karşıya kalıyor. Kalıcı hasarlar bırakabilecek bir çok hastalığın yanı sıra sinir sistemini doğrudan etkileyen bazı doping maddeleri ölüm riski taşıyor.

Haberin Devamı

Türkiye Doping Kontrol Merkezi Başkanı Prof. Dr. Aytekin Temizer'in, Atletizm Bilim ve Teknoloji dergisinde yayınlanan araştırmasında, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından kullanımı yasaklanan maddeler ve yan etkileri tanıtıldı. Araştırmaya göre sporcular tarafından aktiviteyi artırdığı ve yorgunluğu azalttığı gerekçesiyle en çok tercih edilen uyarıcılar arasında “amfetamin, efedrin ve kafein” yer alıyor, ancak bu maddeler, kişide sinirlilik, kalp atım hızının artması, su kaybı ve dolaşım bozukluklarına neden oluyor.
  
GÜÇ VEREN DOĞAL ERKEKLİK HORMONU KARACİĞERİ BOZUYOR
   
Ağrıya duyulan hassasiyeti azaltan “narkotik” maddelerin çoğu solunum depresyonu ve psikolojik bağımlılık riski taşırken, “andro anabolik steroid” olarak adlandırılan, sporcuya güç veren ve kas kitlesini artıran doğal erkeklik hormonunu testosteronun türevleri ise karaciğere zarar veriyor, sistemde geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabiliyor.

Haberin Devamı

Öte yandan, halter ve güreş gibi sporcunun vücut ağırlığının önemli olduğu branşlarda vücut ağırlığının azaltılması için kullanılan ”diüretik” maddeler, su kaybına bağlı olarak böbrek ve kalp yetmezliklerini de beraberinde getiriyor.
  
MARİHUANA VE ALKOL BİLE KULLANILIYOR
  
Okçuluk, bilardo, dart ve atıcılık gibi branşlarda yarışma öncesi rahatlamak, kendine güveni artırmak, titremeyi önlemek için sporcular alkol ya da marihuana gibi uyuşturan maddeler de kullanabiliyor, ancak bu maddelerin aşırı kullanımı sonucunda kalp, akciğer ve merkezi sinir sisteminin olumsuz etkilenmesiyle kanser gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor.

Bunun yanında, heyecanı kontrol etmek için kalp atış hızını yavaşlatmak ve dengelemek amacıyla alınan “beta blokörler”, kalp hastalıkları, depresyon, uyku sorunları ve astıma neden oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!