Domaniç'te yağlı güreş heyecanı

Güncelleme Tarihi:

Domaniçte yağlı güreş heyecanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2011 11:36

Osmanlı Devleti'nin kurulduğu Kütahya'nın Domaniç ilçesinde, Kırkpınar'dan iki yıl önce başlatılan ve asırlardır sürdürülen yağlı güreş müsabakalarının 652'ncisi, 21 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.

Organizasyon komitesi başkanlığını yürüten Domaniç Kaymakamı Bedri Deveci, etkinliklerin 20 Mayıs akşamı Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk halk müziği sanatçıları ve mahalli sanatçılar tarafından ilçe meydanında tarafından verilecek konserle başlayacağını söyledi.

Güreşlerin 21 Mayıs Cumartesi günü Ebe Çamlığı mevkisinde yapılacağını ifade eden Deveci, vatandaşların müsabakaları ücretsiz izleyebileceğini belirtti.

Domaniç Belediye Başkanı Yakup Yardımcı ise kaymakamlık, belediye ve Domaniç Spor Kulübünce organize edilen güreşler için Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünden 10 bin TL gönderileceğine değinerek, etkinlikler çerçevesinde “En İyi Çilek” yarışması yapılacağını bildirdi.

Domaniç Spor Kulübü Başkanı Mehmet İmdat Uysal, önceki yıllarda güreş alanına girişin ücretli olduğunu, bu yıl uygulamanın kaldırılmasıyla ilginin yoğun olmasını beklediklerini anlattı.

Güreş ağası seçilecek organizasyon kapsamında müsabakaların, baş, baş altı, büyük orta, küçük orta, teşvik, deste, ayak, toz koparan ve minikler kategorilerinde yapılacağını söyledi.

Güreşlere yaklaşık 150 pehlivanın katılmasını beklediklerini ve dereceye girenlere çeşitli ödüller verileceğini dile getiren Uysal, etkinliklere çevre il ve ilçelerde yaşayan tüm vatandaşları davet etti.

GÜREŞLER OSMANLI'DA HALKIN YAYLAYA ÇIKIŞINI SİMGELİYOR

Türklerin ata sporu sayılan güreş, eski Türk toplumlarında ilkbahar aylarında doğanın canlanışını kutlamak amacıyla yapılan etkinliklerde, evlenme törenlerinde ve zafer şölenlerinde yapılır, güreşsiz eğlence eksik sayılırdı.

Osmanlı Devleti'nde her dönemde güreşe büyük önem verildi. Bazı padişahlar bizzat güreşle ilgilenip güreşçileri himaye etti. Sultan 4. Murat ve Sultan Abdülaziz, bizzat güreşerek bu spora önem verdiklerini gösterdi.

Osmanlı'nın kuruluş devrinden itibaren Domaniç'te düzenli olarak güreş müsabakaları düzenlendi ve kazananlar Ertuğrul Gazi, Osman Gazi ve Orhan Gazi tarafından ödüllendirildi. Bu gelenek, sonraki padişahlar döneminde de sürdürüldü.

Devletin kurulduğu Domaniç'te yağlı pehlivan güreşlerinin başlangıç tarihi, Kırkpınar'dan iki yıl öncesine denk gelen 1359 yılı olarak kabul ediliyor. Güreşler, Osmanlı'da halkın yaylalara çıkışını simgelemesi bakımından toplumsal hayatta ayrı bir öneme de sahip bulunuyor.

Ebe Çamlığı mevkisinin, Osman Gazi'nin doğduğu mekan olduğuna inanıldığı için güreşler burada gerçekleştiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!