Doğu Akdeniz'e hayat verecek yol

Güncelleme Tarihi:

Doğu Akdenize hayat verecek yol
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2005 10:24

Deniz, güneş, tarih ve doğası ile Antalya'yı aratmamasına karşın, ulaşım sorunu nedeniyle turizmden arzu ettiği payı alamayan Mersin, Akdeniz Sahil Yolu Projesi'nin tamamlanmasını bekliyor.

Karayolları 5. Bölge Müdürü Mahmut Çelikcan, Mersin'i Antalya'ya bağlayacak Akdeniz Sahil Yolu Projesi'nin kendi sınırları içinde kalan Mersin-Kaledran arasının 45 kilometrelik bölümünde inşaat çalışmalarına başlandığını, 108 kilometrelik bölümünün projesinin ise bu yıl sonuna kadar tamamlanacağını kaydetti.
Mersin-Antalya karayolunun geçmiş yıllarda 104 kilometresinin duble yol durumuna getirildiğini, proje ile Akdeniz şeridinin tamamının bölünmüş yol olacağını ifade eden Çelikcan, şunları söyledi:

“Proje çalışmasının tamamlanması için yaklaşık 1 trilyon lira harcandı. Bu çalışmanın yıl sonuna kadar bitecek olması, güneyin ulaşım açısından nefes alması demek. Yaklaşık 5 yılda tamamlanması planlanan yolun toplam 300 trilyon liraya mal olması düşünülüyor. Projeye göre yol güzergahında toplam 7 tünel bulunuyor. Ancak, ara çalışmalar bittiğinde bu sayı netlik kazanacak. Tüneller 300 ila 900 metre uzunlukta olacak. Bununla ilgili zemin ve arazi çalışmaları devam ediyor.”

Çelikcan, Antalya-Mersin karayolunun Çukurova'ya açılan kapı olacağını belirterek, şunları kaydetti:
“Antalya'ya gelen turist sayısı 7-8 milyon. Ancak, Antalya kapasitesini turizm yatırımları açısından doldurdu. Bu kapasitenin acilen Mersin istikametine kaydırılması gerekiyor.

Turizm yatırımlarının Mersin'e kayması için ise öncelikle ulaşım sorunu giderilmeliydi. 50 yıldır yolun yapımı gündemde, ancak, çok keskin virajlarla dolu bu yol için kimse cesaret edememiş ve elini taşın altına koymamış. Yol bittiğinde 8 saatlik zorlu yolculuğun süresi 4 saate düşecek.”

YÖREDE HEYECANLI BEKLEYİŞ

Çelikcan, Akdeniz Sahil Yolu Projesi'nin sadece Doğu Akdeniz için değil Türkiye turizmi açısından büyük önem taşıdığını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Yolda inşaat çalışmalarına başladığımız bölümler bile yöredeki vatandaşları hayli heyecanlandırıyor. Bu yolun kendilerine, çocuklarına hayat vereceğini, tarımın yanında turizmden de kazanacaklarını biliyorlar.

'Antalya'ya gelen 8 milyon turistin onda biri yani 800 bini gelse ihya oluruz' diyorlar. Kaldı ki, Anamur-Aydıncık arasında gayrimenkul fiyatları inşaat çalışmaları ile fırladı. Onlar umutlu, biz de yolu tamamlamak için bütün gücümüzü sarf ediyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!