Disk ve omurilik hastalarında kateter tedavisi riskli!

Güncelleme Tarihi:

Disk ve omurilik hastalarında kateter tedavisi riskli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2005 20:41

Almanya’da bazı "ticaret meraklısı" doktorların, felç ve ölüm riski yüksek olmasına rağmen, İntervertebral disk gibi omurilik hastalıklarında kateter ve iğneyle yaptıkları tedavilerin büyük risk taşıdığı fikri ortaya atıldı. Spiegel dergisinin bilim sayfalarında (5/05) bu konu gündeme getirildi.

Alman sinir cerrahı Thomas Grumme, omuriliğe giden yolu neşterle açtığında bir şeylerin doğru gitmediğini fark etti. Spin kanalı, koyu kıvamlı sarı bir iltihapla dolmuştu. Acilen ameliyata alınan 41 yaşındaki hastanın yaşamı kurtarıldı gerçi, ama iltihap lumbar bölgesinin alt kısmında uzanan sinir liflerini uzun bir süredir ezdiği için, yaşamını artık tekerlekli sandalye üzerinde geçirecek hasta.

Alman üniversitesi kliniklerinde bir süredir, yaşamı tehdit eden spinal enfeksiyonlarda dikkat çekici artış kaydedilmiş. Hatta Essen, Rostock ve Augsburg gibi kentlerde hastalar, riskli komplikasyonlar yüzünden yaşamlarını yitirmekte. "Birdenbire, eskiden çok ender olarak görülen bir hastalıkla daha sık karşılaşmaya başladık" diyor, mesela Rostock Üniversite Kliniği Nörocerrahi bölümü başkanı Jürgen Pick.

Artışların nedeni

Bunun sebebi şu: Kimi doktorlar, intervertebral disk hastalıklarından yakınan hastaları bilgisayar destekli iğne veya minimal invaziv kateter ameliyatları uyguluyor.

Üstelik iğne tedavisi genelde doktorların muayenehanelerinde gerçekleştirilmekte. Röntgen veya bilgisayar destekli iğneler arka arkaya doğrudan doğruya sıkışmış sinir köklerine batırılarak kortizon ve ağrı kesicileriyle aşılanmakta (periradiküler terapi).

Fakat ne var ki enfeksiyon riski taşıyan yöntem, yarardan çok zarar vermekte. İğneler yüzünden omuriliğin içindeki (epidural bölge) yağ ve bağdokularında oluşan yapışkanlık, sinir köklerine baskı yapmakta. Ve bu problemin giderilmesi için yeni enjeksiyonlar gerekmekte.

"Üç enjeksiyondan sonra yöntem işe yaramıyor" diyor Göttingen Üniversite Kliniği ağrı terapisti Jan Hildebrandt. Fakat buna rağmen yılda 30 iğne olan hastaların sayısı hiç de az değil.

"Bu saçmalık!"

Almanya’da bugüne dek binlerce hasta tedavi edilmiş "Racz kateteri" ile. Amerikalı ağrı terapistti Gabor Racz tarafından geliştirilen bu yöntemde, kuyruk sokumundan itilen (sakrum) kurşun kalem ucu kalınlığında bir kateter, spinal kanal üzerinden sıkışmış sinir köküne kadar iletilmekte (bkz.grafik).

Yöntemi uygulayan doktorlara göre "akıllı" ilaç karışımı yaraları yok ederek baskı yapan disk dokusunu büzüştürmekte. Ve doktorlar açık intervertebral disk ameliyatlarının %70-80’inin, "minival invaziv" yöntemle yapılabileceğine inanıyorlar.

"Bu tamamen saçmalık. Tedavi anlaşıldığı kadarıyla etkisiz" diyor Göttingen Üniversite Kliniği’nde görevli bir Alman sinir cerrahı.

Bu klinikte, Racz kateteriyle yıllar önce gerçekleştirilen bir pilot araştırma, düşük etki ve yüksek risk yüzünden yarıda kesilmişti.

Kopan iğne!

Kateterle verilen "akıllı ilacın "spinal kanalda" kullanılması sakıncalı. En az altmış vakada hastalarda ağır komplikasyonlar gelişmiş. Bunlar felçten, spinal iltihabı ve beyin zarı iltihabına kadar uzanmakta. Bir vakada acil tıp cerrahları, sırt omuriliği kanalında kateterden kopan bir iğne bile bulmuşlar.

Yöntemi geliştiren Racz bile, 1997 yılında potansiyel yan etkiler konusunda uyarmıştı. Fakat bu yöntemi uygulayanlar büyük kazançlar elde ediyor. Kateterle yapılan tek tedavi 5400 euro civarında ve bu miktar Almanya’daki devlet sağlık sigortası kurumunun ameliyat için verdiği ücretten üç misli fazla.

Yöntemi bulan Racz’ın kazancı sadece kendisini değil tüm ailesini de zengin etmiş.

Texaslı terapistin oğulları tüm dünyaya kateter pazarlayan çok sayıda firmanın sahibi.

Racz kateter tekniği ve riskleri

Kuyruk sokumundan itilen kateter, epidural bölge üzerinden sıkışmış sinir köküne kadar iletilmekte.

Enfeksiyon tehlikesi: Sırt omuriliği zarı (dura) delinebilir, mikropların sırt omuriliği sıvısından beyne ulaşma tehlikesiyle birlikte beyin zarı iltihabı riski doğar.

Kateterin ileri geri itilmesiyle sinir köküne baskı yapan çıkıntının giderileceğe sanılıyor.

Spinal kanaldaki kanamalar sırt omuriliğini sıkıştırabilir.

Tuz çözeltisi aşılanarak, intervertebral disk dokusunun etrafındaki su çekilmeye ve bununla sinir kökü temizlenmeye çalışılır.

Tuz çözeltisinin sinir zedeleyici potansiyel etkisi var. Gözden kaçan dura hasarlarında felç ve sırt omuriliği enfarktüsü tehlikesi doğar. Baskının artması yüzünden beyin kanaması riski de yükselir.

Enzimlerle baskı yapan çıkıntılar yok edilmeye çalışılır.

Enzimler diğer dokulara da saldırabilir. Sırt omuriliğinde kullanılması sakıncalıdır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!