"Devlet her şeyi yaptı"

Güncelleme Tarihi:

Devlet her şeyi yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2012 11:23

Çanakkale'ye Onsekiz Mart Üniversitesi' nin konuğu olarak gelen ve ilk ziyaretini Çanakkale Valiliği'ne gerçekleştiren Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, devletin, İnönü Stadı'nın yıkılması ve Beşiktaş Futbol Kulübü'ne yeni bir stadyum kazandırılması yönünde yapması gereken her şeyi yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

Polis merasim mangası tarafından valilik binası önünde karşılanan Bakan Kılıç, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna'yı ziyaretinde, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, İnönü Stadyumu ile ilgili son durumu sorması üzerine Kılıç, ''İnönü Stadı ile ilgili devlete bakan yönüyle biz gereken bütün kolaylıkları sağladık'' dedi.

Bakan Kılıç, İnönü Stadı'nı, en kısa sürede Beşiktaş camiasına kazandırmayı ümit ettiklerini , stadın arsasının, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ait olduğunu belirterek, ''Arsanın genişletilmesi yönünde Gençlik ve Spor Bakanlığı, büyük bir fedakarlığa göz yumdu, katlandı. İstinye'de Bakanlığımıza ait arsayı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devrederek, İnönü Stadyumu'nun arkasındaki İETT Garajı'na ait, 8 bin metrekarelik alanı da Beşiktaş Kulübü için yapılacak olan bu stadın arazisine dahil ettik. Dolayısıyla İnönü Stadyumu'nun yapılması yönünde Bakanlık olarak biz, bize düşen fedakarlıkları yapmaya, katkıları sağlamaya gayret ediyoruz'' dedi.

Haberin Devamı

Bundan sonraki sürecin, Beşiktaş Kulübü yönetiminin, proje, finansman ve ihale sorunlarını çözmesine paralel olarak yürüyeceğini anlatan Kılıç şöyle konuştu.''Bunun altını net olarak çiziyorum. Devlet, İnönü Stadı'nın yıkılması ve Beşiktaş Futbol Kulübü'ne yeni bir stadyum kazandırılması yönünde yapması gereken her şeyi yapmıştır. Arsanın büyütülmesi gibi bizden talep etmeyen bir fedakarlığı bile biz üzerimize aldık, yeşil alanı daha fazla olan stadın, daha rahat oturabileceği bir alanı Beşiktaş için temin ettik. Şu aşamada devlete düşen yükümlükler tamamlanmış. Varsa yeni bir atmamız gereken bir adım biz onu da atarız. Ama bu noktadan itibaren dediğim gibi projenin hazırlanması, hazırlanacak projenin ihaleye çıkılması ve o ihaleden sonra yüklenici firmaya finansman desteğinin sağlanması, tamamen Beşiktaş Kulübü'nün adımlarıyla şekillenecektir. Geçtiğimiz günlerde atmış oldukları bir imza var. Bir protokole imza koydular. Yapım sözleşmesine dayanak oluşturacak bir protokole. Dolayısıyla arzu ederiz ki artık hiç bir gecikme olmasın.''

Haberin Devamı

Gazetecilerin, Türk futbolunun bir şike operasyonu geçirdiği, bu operasyon sonrasında şike konusunda hangi noktada olunduğu şeklindeki bir soru üzerine Bakan Kılıç, "Türkiye bir hukuk devleti, hukuka aykırı yapılan bir işlem varsa, bu işlemlerin elbette ki yargı nezdinde gereği yerine getirilecektir. Bundan sonra da gereği yerine getirilecektir. Ama şike davasında verilen kararlar şu an Temyiz sürecinde . Temyiz sürecinde olan bir yargılama ile ilgili kesin ve bağlayıcı bir hüküm ortaya koymamız , bir hukukçu olarak bize yakışmaz. Temennimiz odur ki, Dünyada' da , Türkiye' de de başta futbol olmak üzere spor müsabakaları şiddetten, küfürden, kötü tezahürattan ve sportif olmayan , centilmenlik kurallarıyla bağdaşmayan, türde eylem ve girişimden sonuna kadar temizlensin. Bundan hiç kimsenin rahatsızlık duyacağı bi şey olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Haberin Devamı

Fenerbahçe'den bağlarını koparan Alex'in yeni takımı ile anlaşma imzaladığı ve bu konuda ne düşündüğü sorulan Bakan Kılıç, " Alex, Türk futboluna 8 senede çok büyük değerler kattı. Alex, Türkiye'nin tanıdığı en iyi yabancı futbolcu oldu. Türk insanı ile en çok bütünleşen yabancı futbolcu oldu. Geldiği ülkenin kültürünü önemsedi. Çocukları Türkiye'de dünyaya geldi. Dolayısıyla giderken söylediği şu cümle çok manidardır. Artık yüzde elle Türk yüzde elli Birezilya ' lıyım sözü bence Fenerbahçeli olmayanların da Alex' e yönelik sevgisini ve ilgisini ikiye katlamıştır. Temenni ederiz ki Türk futbolunda yabancı isimler bulunacak sa, her biri bu ülkenin insanı ile bu ülkenin toprağı ile Alex kadar kaynaşabilen ve Alex kadar Türk futboluna değer katan isimler olsun. Gönül arzu ederdi ki Türkiye'de kalsın. Ama maalesef kalamadı. Alex bir değerdir diye düşünüyorum. Fenerbahçeli değilim ama, Alex' in gitmesinden dolayı üzgün olduğumu ifade ediyorum" dedi.

Haberin Devamı

'Milli Takım' da yönetici kadroya özellikle Abdullah Avcı' ya tepkiler var neler söyleyeceksiniz' şeklindeki bir soru üzerine ise, Bakan Kılıç , Futbolda bir skor tahmini yapmayıp, pozisyon yorumlamadığını ve penaltı kararları üzerinde de konuşmadığını hatırlatarak, "Hocalar gitmelidir kalmalıdır şeklinde bir yorumda bulunmadım. milli takımda bir sorun var bu apaçık ortada. dolayısıyla gelinen noktada matematiksel olarak şansımızın da artık çok çok zayıfladığını gördüğümüze göre sonuç üzerinde değil sorun üzerinde yoğunlaşmak lazım. Eğer hale sonuç konuşulacak olursa sorunlara parmak basabilmek mümkün olamayabilir. bugünden sonra sonuç yerine sorunu konuşmak lazım.

Haberin Devamı

Türk milli futbol takımı, son yıllarda milletimizin yüzünü güldürecek başarıları çok fazla alamadı maalesef.kimseye haksızlık etmek istemeyiz ama milletimizin de yüzünün gülmesi gibi bir hakkı ve talebi var. O talebinde ivedilikle yerine getirilmesi lazım. Kime ne adım atmak düşüyorsa, herkes görevini hakkıyla layıkıyla ve hızlıca yerine getirmelidir" dedi.

Amatör liglerle ilgili bir soru üzerine de Bakan Kılıç, ''Spor kulüpleri yerinde sahip çıkıldığı ölçüde yaşayabilir. il özeli idarelerinden belediyelere, sivil toplum örgütlerinden sanayi ve ticaret odalarına, iş adamlarından sendikalara varıncaya kadar herkesin yerinde, yerelinde amatör spora ve amatör branşlara sahip çıkması ve destek vermesi lazım. Türkiye'de 12 bine yakın amatör spor kulübü var. Eğer bu kulüplerin tamamının Ankara'dan gönderilecek parayla hayatta kalacağını hesap ediyorsak, Ankara'nın bu kadar parayı üretip, 12 bine yakın kulübü ihtiyacı olan paraya kavuşturması mümkün değil. Kulüpleri yerinden yönetmek yerinden yaşatmak, finansman kaynaklarını da yerinden oluşturmak zorundayız" dedi.

Çanakkale' ye hükümet olarak son derece önem verdiklerini söyleyen Bakan Kılıç, "Çanakkale' yi bir turistik merkez olarak değerlendirmiyoruz. Herhangi bir turizm destinasyonu olarak Çanakkale'yi ele almıyoruz. Cumhuriyet hükümetimizin başbakanı sayın Recep Tayyip Erdoğan' ın ve onun şahsında hükümetimizin Çanakkale'ye yönelik çok büyük ve yoğun bir ilgisi var. Bu ilgiyi son 10 yıllık süreç içerisinde zannediyorum Çanakkalliler fark etmiş ve hissetmiştir. Biz Çanakkale'yi Anadolu' yu vatan yapan toplumsal kurtuluş sürecimizin bir açık hava müzesi olarak değerlendiriyoruz. Çanakkale bir tarihtir. Çanakkale medeniyet birikimlerimizi korumak üzere Anadolu insanının imanını , canını, kanını ortaya koyduğu bir yerleşim yeridir. Çanakkale geçilmez kılınarak bağımsızlık yolunda atılan en önemli adımın sembolüdür. Simgesidir. Sayın başbakanımızın Çanakkale'ye bakışı bu merkezdedir. Bu anlamda Çanakkale ilimizdeki tüm şehitliklerin tespit edilmesi ve restarasyonlarının gerçekleştirilerek ziyarete açılması ,yine Çanakkale'nin bir açık hava tarih müzesine dönüştürülmesi yönünde teknolojinin oluşturduğu tüm imkanlarda seferber edilerek Çanakkale'ye yaraşır tesisler ve müzelerle donatılması sayın başbakanımızın talimatları ile adım adım gerçekleşmekte olan bir süreçtir. Bundan sonra da bu yöndeki adımlarımızı atmaya da devam edeceğiz" dedi.

Çanakkale'de yaşayanların , Çanakkale'nin hem yapısal hem de zihinsel olarak yaşamakta olduğu gelişimi dönüşümü farkt ettiğini belirten Bakan Kılıç, "Geleceğe dönük olarak da Çanakkale'de çok büyük adımlar atılacak. Başta Gençlik ve Spor bakanlığı olmak üzere Çanakkale'yi adeta Anadolu insanının vicdan merkezi haline getirmenin gayretini veriyor olacağız. 1915 Çanakkale zaferinin elde edildiği tarih 18 Mart Çanakkale ile özdeşleşen Anadolu ile özdeşleşen çok büyük bir kahramanlık, destansı zaferlerin taçlandığı tarih. Hedefimiz 18 Mart 2015. Bu tarihe kadar Çanakkale'ye yönelik atılacak adımlar 2015'de Çanakkale'de çok büyük kalabalıkları ağırlamak ve karşılamakla birlikte taçlandırılmış olacak. Gençlik ve Spor bakanlığı olarak, özelinde bizim hedefimiz 2015 , 18 Martında, öncesindeki günlerden başlayarak ulaşımın bütün imkanlarını zorlayarak, Gelibolu yarımadasını, şehitlikleri adeta o savaşların verildiği tarihte, nasıl o dağlar bayırlar askerlerimiz ile dolu idiyse , gençlerle 100 bin genç hedefi ile o dağları, bayırları, ecdadımızın kabirlerinin bulunduğu eşsiz mücadelelerin verildiği o alanları adeta insan seli ile doldurmak. 2015' de 100 bin genç ile Allahın izniyle Çanakkale'de olacağız" dedi.

Çanakkale' nin 105 bin nüfuslu olmasına rağmen, nüfusunun içinde 25 bin öğrenci barındıran bir gençlik, bir üniversite bir yüksek öğrenim kenti olduğunu söyleyen Bakan Kılıç, "Kentin bu kimliği şehre çok şey katıyor. Çanakkale'de bakanlığımıza bağlı, Kredi ve Yurtlar Kurumu' na ait 2772 yatak kapasitemiz var. Önümüzdeki 2 Kasım tarihinde, Ankara'dan toplu bir yurt açılışı gerçekleştireceğiz. 53 yurt açılışı yapacağız. Bu yurtlardan iki tanesi Çanakkale'de inşa edilenler olacak. Bunlardan biri Çanakkale'de diğeri de Biga ilçesinde olan 500 er yataklı öğrenci yurtları. Bunlarla da kalmayacağız 2013 de Gökçeada ve Çanakkale merkezinde yeni yurt binaları yapımı için çalışmalar olacak. Ayrıca 500 yatak kapasiteli bir yurt binasına Üniversite öğrencileri yerleştirilmeyecek. Yurdun dört bir köşesinden yılın 355 günü , 80 vilayetimizden gelen gençlerimiz bakanlığımızın misafiri olarak bu yurtta konaklayacak. Çanakkale'yi gezip, şehitlikleri ziyaret edecekler. Ecdadın ruhunu Fatihalarla şad edecekler , tekrar memleketlerine geri dönecekler. Böylelikle her gün Çanakkale'de Türkiye'nin diğer 80 vilayetinden gelecek 500 genci , Çanakkaleliler ağırlıyor olacak. Çanakkale'de bir Gençlik merkezi oluşturulması için gereken arsa temin edildi. Amacımız bir an önce burarının temelini atabilmek. Bu merkezin oluşturulması için 1 milyon liralık kaynağı Bakanlık olarak, geçtiğimiz Aralık ayında ayırmıştık. Bu Gençlik merkezi kuvvetli bir yapı olacak. İçinde, spor salonu, drama, tiyatro sahneleri bulunan , 20' ye yakın Atölyesi olan , geleneksel sanatların, güncel ve geçmişten gelen müzik aletlerinin , kurslarının verilebildiği çok amaçlı yerler olacak. Yurt inşaatları da dahil edildiğinde, Bakanlığımızın 2010 ve 2011 yılında Çanakkale'ye yaptığı yatırımların, devam eden rakamları hariç olmak üzere tutarı 30 milyon lirayı bulmuş durumdadır. " dedi.

Bakan Kılıç' a Çanakkale valisi Güngör Azim Tuna, ziyaretin anısına, Şehitler Abidesi'nin bir büblosunu hediye etti. Çankakale Harp Mecbuasını içeren kitabı da hedeye alan Bakan Kılıç, ilk sayfada karşısına çıkan Seferberlik çağrısını gazetecilere gösterdi.

Bakan Kılıç daha sonra, Üniversite' nin akademik yılı açılışı içinv ereceği ilk ders için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Troya kültür merkezine geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!