Dene, öğren!

Güncelleme Tarihi:

Dene, öğren
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2005 00:00

Oyun hamuru yapıyoruz

Renkli oyun hamurunu herhalde hepiniz biliyorsunuzdur. Oyun hamurlarıyla çok çeşitli işler yapmak mümkün. Evinizde her zaman oyun hamuru olmadığı veya almaya harçlığınız yetmediği zaman kendiniz yapabilirsiniz.

Gerekli malzemeler:

500 ml kaynar su

400g un

200g tuz

3 yemek kaşığı sıvı yağ

2 yemek kaşığı şap (Eczaneden bulabilirsiniz)

Gıda boyası

Karıştırmak için kap ve kaşık

Kaynar suyu büyükçe bir kabın için boşalttıktan sonra unu, tuzu, sıvı yağı ve bozulmaması için de şapı ilave ederek güzelce karıştırıp topaksız bir hamur elde edin. Eğer hamurunuzun renkli olmasını istiyorsanız, dilediğiniz renkte gıda boyası katabilirsiniz. Hamuru daha sonra hava almayacak kapaklı plastik bir kapta saklayabilir ve istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.

BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Arkeolojik bulgulara göre diş fırçasının geçmişi İ.Ö.5000 yıllarına kadar uzanır. O tarihe ait Mısır mezarlarında diş temizliğinde kullanıldığını sanılan çubuk biçiminde aletler bulunmuştur. İlk kıllı diş fırçası 1500 yıllarında Çin’de üretilmişti. Domuz kılından yapılan bu aletler, diş fırçasından çok boya fırçasına benziyordu. Çin’den Avrupa’ya yayılan diş fırçası daha sonra at kılı, inek kemiği ve inek kılıyla üretildi. Ancak o tarihlerde diş fırçası çok pahalı olduğu için sadece soylular diş temizliğine önem veriyordu. Naylonun keşfinden sonra 1938 yılında diş fırçaları ilk kez seri halinde üretilmeye başlandı ve tabii ucuzladı da. İlk plastik/naylon karışımı diş fırçasının buluşçusu Amerikalı kimyacı Hume Carothers idi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!