Demirören'i zor tuttular

Güncelleme Tarihi:

Demiröreni zor tuttular
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2012 00:29

Karakuş: Güzide bir kulübümüz, Avrupa’ya gidemiyor. Ve o kulübü batıran kişi, Federasyon Başkanı oluyor. Demirören: Hakaret etme! Eğer ben hakaret edersem, sen orada oturamazsın. Borçsuz hangi kulüp var?

Haberin Devamı

RADYO Televizyon Üst Kurulu’nun, televizyonların spor yayınlarıyla ilgili olarak yaptığı toplantının bir kısmını izleme şansı elde ettim.
Toplantının nedeni açıktı:

- Televizyondaki spor programları şiddet üretiyor, şiddete teşvik ediyor.
Bunu iddia edenler yani, Futbol Federasyonu, Kulüpler Birliği ve Merkez Hakem Komitesi toplantıda yerlerini almıştı. Bir yanda da televizyoncular oturuyordu.
Oturumun gizli mimarı, şiddete bayrak açan isim Spor Bakın Suat Kılıç ise gözlemci statüsündeydi.
Ben toplantıya girdiğimde saat 11.30’u gösteriyordu.
O saate kadar RTÜK hazırladığı bir filmi katılımcılara göstermişti.
Filmde neler mi vardı:
- Erman Toroğlu, Ahmet Çakar, Rasim Ozan Kütahyalı, Gökmen Özdenak ve Osman Tanburacı gibi yorumcuların görüntüleri..
- Erman Toroğlu’nun Manchester United’ı karşılayan ve Atatürk Havalimanı’nda olay çıkaran taraftarlar için kullandığı ‘Hayvan’ ifadeleri.
- Ahmet Çakar’ın ‘Kaydırıcı krem nerelerde kullanılır’ sözleri.
- Ve spor programlarından derlenen küfür, hakaret ve aşağılama görüntüleri..
Toplantı bitiminde çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Ama öncelikle toplantıda neler yaşandığını kaleme alalım.

Haberin Devamı

SALONDA YAŞANAN EN GERGİN DİYALOG

Toplantıda en tartışmalı konuşmayı TV Net Spor Müdürü Eyüp Karakuş yaptı. Karakuş, RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun ile Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’a dönerek, “3 Temmuz süreci bu işin içinde. Suçlar cezasız kaldıkça, televizyon programlarındaki bu şiddet önlenemez. Kirlenme, kinlenmeye dönüştü” dedi ve devam etti:

KARAKUŞ: ‘Güzide bir kulübümüz, Avrupa Ligi’ne gidemiyor. Ve o kulübü batıran kişi, Federasyon Başkanı oluyor.’ Bu sözler, buz gibi bir hava estirdi.
Bakan Kılıç’ın yanındaki Demirören olaya müdahale etti.
DEMİRÖREN: ‘Sayın başkan, müdahale edin.’
Demirören sonrasında Karakuş’a döndü:
DEMİRÖREN: Hakaret etme! Ben hakaret edersem, orada oturamazsın. Borçsuz kulüp mü var?
KARAKUŞ: UEFA kararından söz ediyorum.
DEMİRÖREN: Sizin gibi zihniyetler yüzünden buradayız!
Diyaloğa RTÜK Başkanı Davut Dursun müdahale etti:
KARAKUŞ: ’Müsaade etmiyorsunuz, sayın başkan’, diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Demirören daha sonra toplantıda söz almadı. Ama arkadaşları Hürriyet’e Başkan’ın hissettiklerini şu sözlerle ifade ettiler:
- Kendisini durdurmak için çok çaba sarfettik.

Haberin Devamı

‘Erkek dili’ TV’ye yansıyor

HÜLYA ALP (RTÜK Üyesi): Bu toplantıya ne kadar çok erkek yüzü hakim. Ve doğal olarak bu kadar erkek de ‘erkek dili’ konuşuyor. Ve bunlar TV programlarına yansıyor. Yayıncılığın kitabında formül basittir. “Az para ile cazip program.” Yeni starlar ya da yaratıcı fikirler ararsınız. Başarı, bunlarda yatar. Ama bir de yapılmayacaklar listesi vardır.
1-Olumsuzluk üretemezsiniz.
2-Varolan olumsuzluğu çoğaltamazsınız.
3-Varolan olumsuzluğu aklayamazsınız.
Olumlu örneklerin hiç biri geçmedi burada. Mesela ben, CNN Türk’ün spor programlarını hayranlık duyarak izliyorum. Beyler benim bu konuda en son duymak istediğim şey, bu işi devlete bırakmak sözcüğüdür. Lütfen bunu yapmayın.

Haberin Devamı

‘TV özgürlüğüne darbe vurulmak isteniyor’

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, sözü TV 8 Genel Müdürü Abiş Hopikoğlu’na verdi:
HOPİKOĞLU: Televizyon yayınlarından söz ederken, organize bir şekilde hareket eden, Twitter ve taraftar sitelerine baktınız mı? Bir Fenerbahçe taraftar sitesinin arkasında hangi eski yönetici var, biliyoruz. Mahkeme kararıyla suçu tespit edilmiş insanlar... Bu holiganlar bilinçli olarak organize oluyorlar. Yöneticilerin konuşmaları  programlardan daha kaba. Biz o güzel fotoğrafları ve görüntüleri kullanamıyoruz. İhale piyasa koşullarının 2-3 katına çıkarıldı. Sorunun temeli bu. Bir kaç spor yazarının argo kelimesi değil. Bilinçli bir şekilde TV özgürlüğüne darbe vurulmak isteniyor. Yöneticiler aklanana kadar çekilsinler spor alanlarından.
DURSUN: Abiş Bey, organize olabilir tabii.. Bu üzücü. RTÜK’e şikayet ihlal anlamına gelmez. Ama gönül şikayet edilmemesini de istiyor.

Haberin Devamı

‘Toroğlu ve Çakar neden çağrılmadı?’

SIRA Serhat Ulueren’e geldi.
ULUEREN: Burada ağırlıklı olarak, Erman Toroğlu, Ahmet Çakar, Rasim Ozan Kütahyalı gibi isimler eleştiri aldı. Ama ne yazık ki bu isimler toplantıya davet edilmedi. Ben isterdim ki onlar da burada bulunsun. Ama Engin Verel, Muhittin Boşat gibi isimler burada. Toroğlu ve Çakar niye davet edilmedi. Çünkü bu toplantı Ahmet Çakar ve Erman Toroğlu için yapılıyor. Bizler organize bir kamuoyu baskısıyla ceza almaya başladık.
DURSUN: Bu toplantıya yapımcı, yönetici ve sunucu dışında kimse davet edilmedi.
ULUEREN: Peki sayın başkan. Erman Toroğlu, o sözü ısrarla, havalimanını savaş alanına çevirenler için söyledi. G.Saray taraftarı için böyle bir söz kullanmadı. Ayrıca M.United arka kapıdan çıkarıldı. Çiçek verildi de biz mi yayınlamadık. Bu yayından sonra M.Gladbach takımı geldi İstanbul’a... F.Bahçe çicek verdi. Toroğlu’nun o yorumu olmasaydı belki o çicek verilmeyecekti. ManU otele gitti, TV’yi açtı ve niye arka kapıdan çıkarıldığını gördü. Doğal olarak onlar da “Şu vahşete bak” demişlerdir.
ULUEREN: Ben Toroğlu’nun söyleminin arkasında durmuyor, savunmuyorum. Lig TV’de çalışırken de, ATV’de çalışırken de 1-2 kez o ifadeleri kullandı. Uslüp meselesi. Toroğlu ile çalışmaktan hicap duymuyorum. O beni bırakmadığı sürece ben de onu bırakmam. Tabii ki kendisini uyarıyorum, uyarıyoruz.
DURSUN: Serhat Bey, bu toplantıyı bir kaç kişiyi suçlamak için yapmadık. ‘Hayvan’, ‘Köpek’ gibi ifadelerin doğru olmadığını düşünüyorum. Sizin bunları savunmanızı yadırgadım.
ULUEREN: Savunmadım.
DURSUN: Eğer karşıysanız, mahkemeye giderseniz. (RTÜK cezalarından söz ediyor) Bu sıfatlar kullanılmasın diye bu toplantıyı yapıyoruz.
ULUEREN: Ben özür de diledim. Uyarımızı da söyledim.

Haberin Devamı

Denetleyiciler seçildi

RTÜK ile Televizyon Yayıncıları Derneği (TVYD) tarafından organize edilen, Spor Programları Değerlendirme Toplantısı sonucunda Kanal D’den İlker Yasin, Habertürk’ten Faik Çetiner, TV 8’den Serhat Ulueren, STV’den Mehmet Şeyhoğlu RTÜK’ün spor programları denetleyicileri olarak seçildi.

‘Medya düzelmezse şiddet düzelmez’

ERTAN ÖZERDEM (Digitürk Genel Müdürü): Şiddetin 3 ana unsuru var.
1-Medya. 2-Yöneticilerin demeçleri.  3-Holiganlar. 
Şiddetle ilgili konuşan yöneticileri ayıklayalım. Adı geçen yorumcuları kanallarımızda çalıştırmış biri olarak söylüyorum; 2 önemli hata yapıyorsunuz.
1-‘Bu sorunu biz değil, ancak patronlar bitirir’ diyorlar. Arkadaşlar fizibiletiyi patronlara siz veriyorsunuz. Kötü reyting alıyorsunuz ve para kazanamıyorsunuz. Yapılan bu spor programlarından, bahsi geçen spor yönetici ve yorumcularından kurtulursanız para kazanırsınız.
2-Türkiye’de herkes gergin. Medya düzelmezse sporda şiddet düzelmez. Medyanın kendi kendini düzeltmesi için çok radikal kararlar alınmalı. Herkese demokratik söz hakkı vererek olmaz. Futbol kirli mi, Toroğlu doğru mu söylüyor. Toroğlu gibi insanları toplayın, konuşturun, halk galeyana gelir. Daha fazla tahammül gösterilemez.

‘Görüntü yoksa, arka bahçeye bakarız’

ERTEM ŞENER (BEYAZ TV): Yönetici ve başkanlar kanal seçip konuşuyor. Bu işimizi yapamaz hale getiriyor. Elimizde görüntü yoksa, futbolun arka bahçesini konuşacağız. Aydınus konusu hataydı. Bugün olsa o kaseti yayınlamazdım. 3 gün sonra Fırat Hoca’dan özür diledim, kimse görmedi. Fırat Hoca’ya herkes sahip çıktı. Holiganların saldırdığı muhabir arkadaşımıza TSYD bile sahip çıkmadı. Son sözüm de şu... Aziz Yıldırım’ın tahrik edici açıklamaları için...
DURSUN: Burada olmayan insanlar için konuşmayın..
ŞENER: Biz o açıklamaları kullanacğız. Ve yine bunlar bizi size şikayet edecekler. Göreceksiniz, 3 program da size şikayet edilecek.

VE TOPLANTININ SONUCU...

1-Erkeklerin toplantısında en doğru sözleri bir kadın söyledi.
2-Başta TRT Spor olmak üzere, NTV Spor, CNN Türk yayınları alkış aldı.
3-TV programlar için bir alt komisyon oluşturulmasına karar verildi.
ASIL SONUÇ: Bundan sonra TV programları için çok ağır para cezaları ve gerekirse ekrandan men cezası bile gündeme gelecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!