Çok şey mi istiyorum

Güncelleme Tarihi:

Çok şey mi istiyorum
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 1997 00:00

Güven TANER
Haberin Devamı

Çok şey mi acaba... Gönlüm ne istiyor biliyor musunuz? ‘‘Hakemlere çatanlar, hakem hataları onların işine yaradığında da çatsınlar!’’

Gönlüm istiyor ki, iyi bir spor adamı, saygın bir başkan, hakeme ateş püskürürken, hakem hatalarının tümünü söylesin. Yalnızca kendi canını yakanı değil.

Bir başkan demeli ki ‘‘Bizim futbolcunun düşürülmesine penaltı çalmayan hakem bu yetmiyor gibi, bizim futbolcunun düşürdüğü pozisyonda da penaltı vermedi. Onun için başarısızdır...’’

Demedi, demez, demeyecek.

Hagi'nin yardımcı hakemi eli ile itişine, sonra iki elini sallayarak aşağılayıcı bir hareketle ‘‘tuu’’ deyişine hakemin kırmızı kart göstermeyişine G.Saraylı yöneticiler birşey demediler!

Demezler, demeyecekler.

Başka kulüp yöneticileri de bu tür durumlarda kendi adlarına sessiz kaldılar, kalıyorlar, kalacaklar.

Hakemler hata yapmayı sürdürecekler. Ben; yeteneksiz olduğu için peşpeşe hata yaptığı halde maç yönettirilmesi durumunda ve hataları kasıtlı yapar izlenimini edindiğim zamanlar dışında, görevlendirenleri ve hakemleri suçlamayacağım. Yalnızca hatalarını söyleyeceğim.

Hakan Şükür'ün maç sonrası söylediği de manidardır. ‘‘Geçen yılın acısını çıkartıyorlar, ödetiyorlar’’ dedi. Demek ki geçen yılki hakem hatalarının G.Saray'a olumlu yansıdığına inanıyor...

Hakem hatasının bir takıma yarar sağlamasından ötürü o takım suçlanamaz. Hatadan yarar görenler de kendini suçlu gibi hissetmemelidirler. Bu durum futbolun doğasında vardır.

Futbolda sistemin eldeki futbolcu malzemesine en uygun biçimde seçilmesi ve bunun doğru, yürek konularak, yeterli uygulanması verimi artıran çok önemli bir unsurdur. Teknik direktörler öncelikle bu işe yararlar.

Beşiktaş'ta Toshack Galatasaray'a karşı bunu başardı. Futbolcular da ellerinden gelenin tümünü vermenin çabasını sonuna dek gösterdiler. G.Saray'da ise seçimler, uygulamalar lig başındaki döneme göre yanlış ve eksikti. Bundan doğan farkı hakeme fatura etmenin anlamı yoktur.

Hakemin hatalı olduğu ayrıdır, G.Saray'ın Beşiktaş'tan daha verimsiz futbol oynadığı başkadır. G.Saray'ı firenleyen nedenlerin başında, iyi futbolunun sırrının çözülüp, karşılığının bulunması gelmektedir.

Futbolun doğası der ki; ‘‘Özel havalara girmekten ve karamsarlıktan kaçının. Hiçbir başarı, gelecekteki başarıların garanti belgesi değildir.’’ Bunu kimse unutmamalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!