Chuene'nin başı 'Semenya' yüzünden dertte

Güncelleme Tarihi:

Chuenenin başı Semenya yüzünden dertte
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2009 00:00

Güney Afrika Cumhuriyeti Hükümeti, bayanlar 800 metrede dünya şampiyonu olan Caster Semenya'dan, şampiyona öncesinde cinsiyet testi istendiğini kamuoyundan saklayan Güney Afrika Atletizm Federasyonu Başkanı Leonard Chuene'nin işine son verilmesini istedi.

Haberin Devamı

Güney Afrika Atletizm Federasyonu Başkanı Chuene'nin, geçen ay Almanya'da düzenlenen 12. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda cinsiyet testine tabi tutulan atlet Semenya'nın, daha önce ülkesinde de bu teste tabi tutulduğunu sakladığını itiraf etmesi üzerine, hükümet harekete geçti.

Hükümet yetkilileri, Semenya'ya yapılan testi saklayıp, “yalan söyleyen” federasyon başkanı Leonard Chuene'nin, işine son verilmesini istedi.

Chuene, Semenya'ya daha önce yapılan cinsiyet testini, atletin “çıkarlarını korumak için” sakladığını savunmuş, Güney Afrika Spor Bakanı Vekili Gert Oosthuizen ise bir açıklamasında, Chuene'nin bu tavrının, Semenya'nın çıkarlarına değil, zararına olduğunu belirtmişti.

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), bayanlar 800 metre finalinde 1:55.45'lik derecesiyle birinci gelerek, altın madalya kazanan Semenya'yı, “performansı bir bayan atlet için fazla olduğu” gerekçesiyle müsabaka öncesinde cinsiyet testine tabi tutmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!