'Carlos yaşlı' diyenler utanacak

Güncelleme Tarihi:

Carlos yaşlı diyenler utanacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2007 15:58

Fenerbahçe Teknik Direktörü Arthur Zico, giden futbolcular, transferler, hedefler ve merak edilen konular hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Arthur Zico, Brezilya'nın başkenti Rio De Janeiro'da bulunan Centro Futebol De Zico'da Doğan Haber Ajansı (DHA) ekibini ağırladı.

Takımdan ayrılan Ümit Özat, Tuncay Şanlı, Rüştü Reçber, Mehmet Yozgatlı, Serkan Balcı’ya yeni takımlarında başarılar dileyen Zico, "Zaten transferleri yapma amacımız Fenerbahçe’yi daha iyiye götürmek. Başarılar elde edildiği zaman beklentiler artıyor. Transfer çalışmalarımız istediğimiz gibi devam ediyor. Hedef geçen seneden daha iyi bir Fenerbahçe. Amacımız daha iyi olmak. Aldığımız oyuncular bizim bu sene içinde çok ihtiyacımız olan futbolcular. Bazı futbolcularımızı kaybettik. Bizimle olmayacak oyunculara mutluluklar ve kariyerlerinde başarılar. Tuncay da ayrıldı. Bizim özellikle Tuncay ruhunda onun gibi ruhu olan bir futbolcuya ihtiyacımız olacak. Tuncay gitmeyi tercih etti. Onun adına en iyi kararı aldığını düşünüyorum. Çünkü herkes kendi kararlarından sorumludur. Türk futbolu ve milli takımı için çok önemli bir futbolcudur. Bu sene çok iyi bir gelişme gösterdi. Her geçen gün kendisine çok şey katacak. Umarım önemli bir isim olmayı sürdürür" dedi.

"HERKES TUNCAY’A TEŞEKKÜR ETMELİ"


Brezilyalı teknik adam, "Tuncay bir sene daha kalsa daha iyi olmaz mıydı?" sorusuna, "Bu çok kişisel konu. Bunu sadece kararı veren futbolcu değerlendirir. Belki bir sene sonra daha iyi teklif gelebilirdi. Veya bu teklifler olmayabilirdi. Tuncay her zaman takımına en iyisini vermeye çalışan bir futbolcu herkesin ona teşekkür etmesi gerekir" yanıtını verdi.
 

Carlos yaşlı diyenler utanacak
"WEDERSON SOL AÇIK, CARLOS SOL BEKTE OYNAYACAK"

Arthur Zico, aynı bölgeye transfer edilen Wederson ve Roberto Carlos’un nasıl oynayacakları konusunda ise, "Wederson daha fazla sol açıkta oynayabilen, ileriye yönelik ve orta sahaya yardım edebilecek bir oyuncu. Roberto Carlos ise tam bir sol bek. Çıkması gerektiği zamanları iyi ayarlayıp çıktığı zaman bitirici özellikleri olan bir oyuncu. Wederson daha fazla ileriye yönelik bir oyuncu olduğu için sol açıkta belki daha fazla düşünebiliriz" dedi.

TUNCAY’IN YERİNE WEDERSON

"Wederson Tuncay’ın bölgesinde mi oynayacak?" sorusuna Zico "Sezon başlamadan karar almak doğru değil. Oyuncularımı antremanda göreceğim. Hangisi daha verimli olursa ona göre karar vereceğim. Bu elimizde sadece bir opsiyon" yanıtını verdi.

"RÜŞTÜ VE SERKAN İLE PROBLEMİM OLMADI"

Zico, sezonun büyük bir bölümünde sakatlığından dolayı forma giymeyen kaleci Rüştü ve ve Trabzonspor'a giden Serkan Balcı ile herhangi bir problemi olmadığını ifade eden Zico, "Serkan ve Rüştü ile bir problemim yok. Zaten ikiside sezon başında ilk 11 oyuncusuydu. Rüştü sezona ilk 11’de başladı. Daha sonra düşüş gösterdi. Yerine Volkan ve Serdar geçti. İyi performans çizdiler. Rüştü son maçta bana kaleyi korumak istediğini söyledi. Ligin en kritik zamanlarında oynayan kaleciler Volkan ve Serdar’dı. En zor maçları beraber geçtiler bu kaleciler, en kritik dönemleri beraber geçtiler. En rahat zamanlarında, parti havasında geçen bir maçta onların oynaması gerektiğini düşündüm. Volkan ve Serdar’ın en azından bir tane maçta rahat bir şekilde taraftar ile bütünleşerek oynaması gerektiğini düşündüm. Serkan da bazen iyiydi bazen kötüydü. Ligin sonunda eğer kalmak isterse onunla devam edebileceğini söyledim. Bu takımın önemli bir parçası olduğunu söyledim ona. Herkes kendisi açısından en iyi kararı alır. Fakat biz profesyonellerin hiçbir şekilde bu kararını engelleyemeyiz" diye konuştu.

"TUNCAY’IN GİTMESİYLE TAKIMIMIZ BÜYÜK GÜÇ KAYBETTİ"

Zico, takımın geçen seneye oranla güç kaybettiği iddialarıyla ilgili olarak, "Tuncay’"ın gitmesi ile takımımızın büyük bir güç kaybettiğini söylebiliriz. Ama bir şekilde bu eksikliğini yerine yapacağımız transferler ile doldurmaya çalışacağız. Bizim için önemli olan futbolcularımızın en iyi durumda olması. Eğer onlar her açıdan kendilerini iyi hissederlerse ve maksimum şekilde kendilerini verirlerse Fenerbahçe daha güçlendi diyebiliriz. Önemli olan futbolcularımızın iyi olması. Futbolcularımız iyi olduğu sürece en az geçen seneki kadar güçlü bir takım olmaya devam edecek" dedi.

"CARLOS’UN YAŞI KONUSUNDA YORUM YAPANLAR UTANABİLİRLER"

Zico, Brezilyalı futbolcu Roberto Carlos’un kendisinin onayı alındıktan sonra transfer edildiğini söyledi.

Carlos’a yaşlı diyenlerin dikkatli olması gerektiğini savunan Zico, şöyle konuştu;
"İlk nokta başkanımız hiçbir şekilde isteklerini benimle paylaşmamazlık etmez. Her zaman benimle paylaşır. Başkanımız hiçbir zaman Carlos’u istediğini saklamadı. Transfer konusunda görüşlerimi aldıktan sonra karar verdik. Carlos"u çok iyi tanırım. Büyük bir futbolcudur. Benimle bu görüşü paylaştı benimde onayım alındıktan sonra bu transfer gerçekleşti. Carlos büyük bir oyuncu. Yaşadığı şampiyonluklar ortada. Carlos’a herkes sahip olmak ister. Kariyeri olan büyük bir futbolcudur. İkinci nokta ben geldiğimden beri söylüyorum. Ben Fenerbahçe’nin, hocasıyım. Elimde olan futbolcuları en iyi şekilde sahaya sürmesi gereken kişiyim. Bu tip transfer konularında çok spekülasyon yapılıyor. Transferi başkan yapmışta.., hoca istememişte.. Ben listeyi veririm. Ben bu oyuncuları istiyorum derim. Ondan sonrası yönetime kalmıştır. Yönetimde transferleri yapar. Bende elimdeki futbolcular ile en iyisini yapmaya çalışırım. Ben teknik direktörüm. Ben bu takımın profesyoneliyim. Teknik direktörlük demek elinizdeki kadroyu en iyi şekilde kullanmaktır. Yönetim en uygun olanı yapar. Geriye kalan takımı en iyi şekilde yönetmektir. Elimdeki futbolcularımdan maksimum şekilde yararlanmak. Hiç fark etmez transfer kim yapmış önemli olan takımından maksimum şekilde yararlanmak. Son olarak Carlos’un yaşı hakkında yorum yapanlar biraz dikkatli olsunlar. Son Avrupa Şampiyonu Milan takımına dikkat edin. Serginho, Seedorf, Maldini, Cafu, İnzaghi gibi oyuncular 30 yaşın üzerinde. Bu takım Avrupa Şampiyonu oldu. Carlos’un nasıl bir oyuncu olduğunu biliyorum. İspanya’da şampiyon oldu. Çok tecrübeli bir futbolcu. Yaş konusunda yorum yapanlar şimdiden dikkatli olsunlar sene içinde utanabilirler"

"YENİ KAPTANIMIZ BELLİ OLANA KADAR KAPTANIMIZ SEMİH"

Zico, takım kaptanları Ümit Özat, Tuncay Şanlı ve eski kaptan Rüştü Reçber’in ayrılmasından sonra yeni kaptanı seçerken acele etmeyeceklerini kaydederek, "Bu konular hakkında güzel ve sakin bir şekilde düşünülmesi gerekiyor. Futbolcularımız gelsin elimizdeki futbolculara bakalım antremanlara başlayalım. Kulübünde yapısı gözönünde tutarak oturup bir karar veririz. Kaptanının kim olacağı belli olur. Acele bir şekilde kaptan şu isim olacak diyemeyiz. Bu kaptanlar olmadığı zaman kaptanımız Semih’ti. Kaptanlık bandını o takıyordu. Yeni kaptanımız belli olana kadar kaptanımız Semih diyelim. Ama bu karar verilmemiş bir karar olarak duruyor. Kritik bir konu. Takımı saha içinde temsil edecek oyuncuyu seçmek bana düşerse bende böyle bir oyuncuyu seçeceğim" diye konuştu.

"COLİN KAZIM"I SAHADA GÖRDÜKTEN SONRA DAHA İYİ FİKİR SAHİBİ OLACAĞIZ"

Brezilyalı teknik adam yeni transferlerden Colin Kazım’ı antremanlarda gördükten sonra daha iyi fikir sahibi olacağını ifade ederek "Colin Kazım, kesinlikle boş bir oyuncu olmadığı belli. İngiltere’de oynayan milli takım oyuncusu. Daha fazla fikir sahibi antremanlarda ve saha içinde gördükte olabiliriz. Sene içinde de yardımcı antrenörümüz Önder Özen ile Colin için fikir alışverişinde bulunuyorduk. Sene içinde takip ediyorduk. Umarım sezon içinde de en iyi şekilde kendini gösterir ve Fenerbahçe’ye yararlı olur.

"RONALDO'YU GÖNÜLDEN İSTERİM"

Adı Fenerbahçe için geçen Ronaldo içinse Zico çok net konuştu. "Ronaldo gibi harika bir oyuncu ile çalışmak gönülden isterim. Kendisini yakından tanıyorum. Onunla çalışmak hem teknik direktör olarak hemde insan olarak beni mutlu eder. Zor zamanlardan geçti. Şu anda formda. Elbetteki bu transfer gerçekleşirse hem teknik direktör oarak hemde onu çok seven bir insan olarak çok mutlu olurum"

"KOLAY OLMAYACAK"

Brezilyalı, çalıştırıcı bu sene de işlerinin kolay olmadığını belirterek, "Her sene zor olacak. Geçen sene insanlar ligin Fenerbahçe için çok kolay geçeceğini düşünmüş olabilirler. Kolay olduğunu düşünenler yanılıyorlar. Çok fazla zorluk atlattık. Yeni seneye baktığımızda Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edeceğiz. Oyuncular herşeyin zor olacağını rakiplerin güçleneceğini bildikleri sürece, ciddi oldukları sürece işimiz daha kolaylaşacak. Ama hiçbir zaman hiçbir sene kolay değil" şeklinde konuştu.

"HİÇBİR ZAMAN GEMİMİ TERK ETMEYİ DÜŞÜNMEDİM"

Brezilyalı çalıştırıcı, hiç bir zaman karamsarlığa düşmediğini ve gemisini terk etmeyi düşünmediğini ifade ederek, şöyle konuştu;
"Ben hiçbir zaman karamsarlığa düşmedim. Ne görevi bırakmayı düşündüm ne de oyuncularıma olan güvenim azaldı. Sene içinde çok üzüntülü anlar yaşadık. Alkmaar maçıda bunlardan biriydi. Önümüzde hala hedef vardı. Başımızı dik tuttuk. Bunun sonucunda mutluluğa ulaşan taraf olduk. Zorluklar her zaman olacaktır. Futbolda belli bir tecrübe olduktan sonra belli şeyleri gördükten sonra çok fazla şaşırmamaya başlıyorsunuz. Gemimi terk etmeyi düşünmedim. Pozitif düşünüyorum. Olaylara olumlu yaklaşıyorum. En sonunda da kupayı kaldırdık"

"YİNE OYUNCU DEĞİŞTİRMEM"

AZ Alkmaar ile oynadıkları UEFA Kupası rövanş maçında oyuncu değişikliğini geç yaptığı için eleştirilen Zico, aldığı karardan pişman değil. Brezilyalı çalıştırıcı, "Hala böyle bir değişikliği yapmayacağımı söyleyebilirim. 2-2 ye gelmemizin sebebi benim değişiklik yapmamadan dolayı olmadı. 3. 4. golü atacakken bunları ellimizin tersiyle ittik. Fırsatları değenlendirseydik işimiz daha kolay olacaktı. Yediğimiz gole baktığımızda pozisyon hatasından kaynaklandı. Oyuncu değişikliği yapsakta yapmasakta yenebilecek bir goldü. O maçın 2-0 dan 2-2 ye gelmesi oyuncu değişikliğinden kaynaklanmadı. Deniz sakatlanmıştı. Yerine koyacağımız oyuncu ise defansif özelliği çok fazla değildi. Elimizdeki ofansif oyunculardı. O ana dönseydik yine oyuncu değişikliği yapmazdım. Elimizdeki şansları değerlendiremedik" dedi.

"AVANTAJLI OLABİLİRİM AMA BU ŞAMPİYONLUĞUN GARANTİSİNİ VERMEZ"

Tecrübeli teknik adam, ezeli rakipleri Galatasaray ve Beşiktaş’a göre daha oturmuş bir kadroları olduğunu ancak bunun şampiyonluk için garanti olmadığını söyledi.

"Ben geldiğimde Galatasaray ve Beşiktaş’ın hocaları bir önceki seneden geliyorlardı" diyen Zico, "Türk futbolunu benden daha iyi tanıyorlardı. Kaldıki biri seneyi şampiyon olarak tamamlamıştı. Türkiye yi yeterince tanımamama rağmen şampiyon olduk. Oturmuş bir kadroya sahip olma ilgili konular hakkında rahat olabilirisiniz ama bu şampiyon olacağınızın garantisini vermez. Önemli olan teknik direktörün futbolcularını en iyi şekilde tanıması ve geldiği ülkeye adapte olması. Şu anda avantajlı olabilirim. Takımımı tanıdığım için ama bu şampiyonluğun garantisini vermez. Galatasaray da Beşiktaş da köklü ekipler. Türk futbolunda dengeler yakın. Bu ekip bizi zorlar demek yanlış. Herkesin kendine göre planları var. Biz kendimize bakalım. Herkes güçleniyor. En fazla doğruyu yapan kazanacak" şelinde konuştu.

"TAKIMDA 3 KALECİ OLMASI GEREKİYOR"

Rüştü Reçber"in takımdan ayrılması ile birlikte kaleci sayısının 2’ye inen Fenerbahçe’de teknik direktör Zico takıma bir kaleci daha istiyor. Zico "Şu anda kadromuzda 3 tane kalecimizin olması gerektiğini biliyoruz. Rüştü’nün gitmesi ile kaleci eksiğimiz olduğu doğru. Volkan ve Serdar’dan memnunum. Ama 3 kalecinin olması gerekiyor. Eminim ki 3 kaleci sezona başlarken olacak. Yönetim gerekli çalışmaları yapıyordur" şeklinde konuştu.

"ÖNEMLİ OLAN FENERBAHÇELİLİK RUHUNU ORTAYA KOYMAK"

Brezilyalı çalıştırıcı, "Yeni sezonda farklı bir oyun sistemi ile oynamayı planlıyor musunuz?" sorusuna ise, "Bizim kadromuzdaki oyunculara baktıktan sonra karar vereceğiz. Oyuncu karakterlerini göreceğiz. Fenerbahçe’nin 3-5-7 forvetle oynaması önemli değil. Önemli olan topun peşinden koşması, galibiyeti istemesi, yenik durumdan olsa dahi kazanması, savaşçı olması. Yeter ki Fenerbahçelilik ruhunu ortaya koyan futbolcular olsun sahada" yanıtını verdi.

"AVRUPA’DA BAŞARI ZAMANI GELDİ"

Fenerbahçe’nin Avrupa’da başarı zamanının geldiğini vurgulayan başarılı teknik adam, "Geçen sene bizim için önemli bir tecrübe oldu. UEFA Kupası'nda aldığımız ve alamadığımız sonuçlar iyi bir tecrübe oldu. Kısmetse yeni sezonda Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edeceğiz. Tüm çalışmalarımız Türkiye’nin haricinde, Avrupadaki başarının üzerine odaklanacak. Çünkü Avrupa’da başarının zamanı geldi" diye konuştu.

"ALEX İLE DEVAM ETMEK BENİ MUTLU EDİYOR"

 
Carlos yaşlı diyenler utanacak
Alex’in takımda kalmasından dolayı memnun olan Zico, "Alex, Fenerbahçe forması ile yaptıkları ile ne kadar önemli olduğunu kanıtladı. Onunla birlikte devam etmek beni mutlu ediyor" dedi.

"TARAFTAR BİZE GÜVENSİN"

Fenerbahçe taraftarına çağrıda bulunan Artuhur Zico, "Onlar bize güvensinler saha içinde futbolculara destek versinler. Futbolcular bu desteği hissettikleri zaman daha fazlasını veriyorlar. Onlar emin olsunlar ki futbolcular çalışıyorlar. Bunun cevabını alınan şampiyonluk ile verdiler zaten. Taraftar bize güvensinler en iyisini yapmaya çalışıyoruz" dedi.

"FENERBAHÇE"Yİ ÇOK SEVİYORUM"

Şampiyonluğun ardından mutlu bir şekilde tatil yaptığını kaydeden Zico, "Pilimi en iyi şekilde doldurup döneceğim. Ve Fenerbahçe’nin başarısı için herşeyi yapacağım. Bu noktada basının rolüde belli. Fenerbahçe bana kapılarını açtı. Güzel bir şekilde şampiyon olduk. Fenerbahçe’yi çok seviyorum. Kaldığım sürece Fenerbahçe’nin başarısı için elimden geleni yapacağım" ifadelerini kullandı.

FUTBOLDAN KAZANDIĞINI FUTBOLA YATIRIYOR
 

Arthur Zico ülkesinde adeta bir efsane.. 54 yaşındaki teknik direktör futbolculuk döneminde birçok başarıya imza atmış ve bunu teknik direktör olarakta sürdürmek istiyor. Zico’yu 7’den 70’e herkes çok seviyor. Arthur Zico"nun özellikle çocuklar ile iletişimi çok iyi. Bunu görebilmek için Rio De Janeiro’da bulunan Centro Futebol De Zico’da yani Zico’nun kendi futbol okulunda görmek mümkün.

6-17 yaş arası genç futbolculara burada eğitim veren Zico ve uzman antrenörler, gençlere her konuda yardımcı oluyor. Toplam 4 tane çim sahası bulunan ve 500 öğrencinin eğitim aldığı Futbol okulunda çıkan çocuklar, Brezilya’da çeşitli takımlarda top koşturuyor. Zico’nun hiçbir kar amacı gütmediği okulda ayrıca Zico için özel olarak ayrılmış ve bir resim ve fotoğraf sergiside bulunuyor. Burada eski gazete küpürlerini ve fotoğrafları takip ederek Zico’nun kariyeri boyunca nerelerden ve nasıl geçtiğini rahatlıkla anlabiliyorsunuz. Şu anda ülkesinde tatilde bulunan Zico yoğun bir tempodan çıkmasına rağmen Futbol okulunu ihmal etmiyor. Okulda ayrıca Zico’nun adını taşıyan spor malzemeleri de satılıyor. Malzemelerin satıldığı yerin camında ise şampiyon Fenerbahçe’nin posteri duruyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!