Çardak güreşlerine protesto

Güncelleme Tarihi:

Çardak güreşlerine protesto
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2010 13:14

Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesinde bir grup, beldenin geleneksel yağlı güreşlerinin bu yıl yapılmamasını protesto etti.

Daha önce güreşlerin yapıldığı alanda toplanan grup adına açıklamada bulunan emekli öğretmen Neşe Gürsor, Çardak Yağlı Güreşlerinin 278 yıldan beri yapıldığını ve güreş tarihine adını yazdırdığını söyledi.

Buradaki güreşlerin, Kırkpınar'dan daha eski, beldenin kuruluş yıllarına dayandığının bilindiğini vurgulayan Gürsor, “Koca Yusufların, Kurtderelilerin, Kantırcıların, Kel Elicoların tarih yazdığı bu er meydanında, üç beş kişinin aldığı karar ile bu sene pehlivanlar kispet giyemeyecek, davul zurna sesi duyulmayacaktır. Tarihe saygısı olmayan bu kişiler, atalarımıza ve spora olan saygı ve sevgiyi ayaklar altına almışlardır” dedi.

“Güreşlerin iptal edilmesini hiçbir mazeret haklı gösteremez” diyen Gürsor, gelecek yıllarda Çardak Yağlı Güreşlerinin yeniden yapılmasını istediklerini kaydetti.

Açıklamanın ardından amatör güreşçiler Haluk Çırpan ve Ulaş Arslan, gösteri güreşi yaptı.

“ÖNÜMÜZDEKİ YIL RAMAZANDAN SONRA YAPMAYI HEDEFLİYORUZ”

Çardak Belediye Başkanı Basri Ulaş ise geçen yıl Ramazan ayında yapılan güreşlere katılımın çok az olduğunu söyledi.

Geçen yıl güreş biletlerinden 38 bin TL topladıklarını, ancak masraflarının 165 bin TL olduğunu ifade eden Ulaş, “Belediyemizin kasasından 125 bin lira çıkmış oldu. Malum küçük bir beldeyiz, bütçemiz küçük. Geçtiğimiz yıl kasamızdan çıkan bu para, beldemize yapılacak yatırımlara engel oldu. Bu yüzden bu yıl yine Ramazan ayına geldiğinden bu yıl güreşlerimizi erteledik. Önümüzdeki yıl, güreş tarihi Ramazan ayının sonlarına geliyor, tarihi de değiştirip Ramazandan sonra yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!