'Canaydın'a kapıyı gösterdim'

Güncelleme Tarihi:

Canaydına kapıyı gösterdim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2007 12:32

Galatasaray Kulübü'nün eski başkanlarından Ali Uras, kulüp başkanı Özhan Canaydın ve yönetim kurulunu ağır bir şekilde eleştirerek, “Galatasaray toplumu hayallerle uyutuluyor” dedi. Bir söz nedeniyle Özhan Canaydın'a kapıyı gösterdiğini söyleyen Uras, Hakan Şükür'e de artık bırakması tavsiyesinde bulundu.

Haberin Devamı

Kulüpte ahenksiz bir yönetim anlayışı bulunduğunu ve yöneticilerin birbirlerinden uzakta olduğunu iddia eden Uras, “Seçildikten 3-5 ay sonra yönetimden ayrılıyorlar. Bir düzen yok, birlikte çalışma adabı yok. Dolayısıyla birlik yok. Bu, futbol takımına da sirayet ediyor” diye konuştu.

“Galatasaray, mali ve sportif açıdan yükseleceğine, her gün, he

r yıl geriye gidiyor” diyen Ali Uras, verilen sözlerin tutulmadığını, taraftarların aldatıldığını öne sürdü. Uras, “Kulüpte, başkandan yedek üyeye kadar başarılı olmak gerekir. Başarılı olmak, her sene şampiyon olmakla eş değer değildir. Galatasaray'ın başarısının her yerde olması lazım. Hem sportif, hem idari, hem o sporun yapılış alanlarını oluşturmada verilen sözler yerine getirilerek, yapılan işlerde uğraşılarda başarı gerekir. En başarısız gördüğüm şey, senelerdir verilen sözlerin tutulmamış olması, tutulamaması veya tutulamayacak sözler verilerek, hep aynı yerde oturma arzusunda olunması. Bir anlamda, Galatasaray taraftarını aldatma esprisi içinde geçiyor. Şimdiye kadar stat olacaktı, imkanlar gelişecekti. Kulübün mali ve sportif açıdan yüksek mevkilere ulaşılacağı söylenirken, her gün, her sene geriye gidiyoruz” dedi.
   
“ŞAMPİYONLUKTA YÖNETİMİN FAZLA PAYI YOKTU"
   
Galatasaray'ın bugün yoksul bir kulüp haline geldiğini ve taraftarın da kulüpten soğutulduğunu öne süren Başkan Uras,  geçen yıl elde edilen şampiyonlukta da yönetimin fazla bir payının olmadığını savundu. Uras, “Galatasaray'ın bugünkü takımının, geçmişte büyük bir çıkış göstererek UEFA Kupası ve Süper Kupa'yı kazanan takımla arasında büyük fark var. Geçen sezon, futbol olarak insanı doyuran bir takıma sahiptik. Teknik direktörüyle, oyuncusuyla, gerçekten fevkalade başarılı bir takımdı. Açık söyleyeyim, buraya yönetimi dahil etmek istemiyorum. Geçen seneki büyük şampiyonlukta yönetimin fazla payı yoktu. Geçen sezon, teknik kadro ve futbolcuların birlikte mücadeleleri Galatasaray'ı şampiyon yaptı. Bu sene uyum, çok az düzeye indi” şeklinde görüş belirtti.
   
“CANAYDIN'A KAPIYI GÖSTERDİM”
   
Ali Uras, ikinci kez başkanlığa aday olduğu dönemde, Özhan Canaydın'a, bir söz nedeniyle kapıyı gösterdiğini söyledi. O dönemde, arkadaşlarından, aklı başında ve Galatasaray'a faydalı olabilecek yönetici adaylarını bulup getirmelerini istediğini anlatan Uras, olayı şöyle anlattı: “Onları yönetime koyacaktım. Galatasaray'ın nasıl yönetileceğini bu arkadaşlara gösterecektim. Fazla oynamamasına rağmen basketbol takımından Canaydın'ı tanırdım. Terbiyeli bir çocuktu. O zaman Ersan Feray ve Tuğrul Demir, Çapa Hastanesi'ndeki odama Özhan Canaydın'ı getirdiler. Yönetim kurulu listesini yapıyorduk. Genç arkadaşları almak istiyordum. Bana birdenbire, gayet ciddi bir tavırla, 'Ali Ağabey, seni severim, ama Galatasaray başkanı olarak kabul edemem' dedi. Nedenini sordum, 'Sen mektepten mezun değilsin, mektepli olmayan bir insanın Galatasaray başkanı olması mümkün değil' dedi. Ben de 'Senin gibi eğitilmiş bir insanın böyle bir laf söylemesi mümkün değil, kapı burada, siz gidebilirsiniz' dedim.”
   

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eae5c0f018fbb8f89dba57
ALİ URAS KİMDİR
   
1923 yılında Sinop'ta dünyaya gelen Ali Uras, ilkokulu Sinop'ta bitirdikten sonra İstanbul'a gelip, ortaokulu ve liseyi Kabataş Lisesi'nde bitirdi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1947 yılında mezun olan Ali Uras, uzun yıllar basketbol oynadı. İlk milli maçını 1947'de Yunanistan'a karşı oynayan Uras, 59 defa milli takım formasını giydi.

1953 yılında ABD'ye gidip, burada 2 sene eğitim alan Ali Uras, döndükten sonra 1963-67 yılları arasında Galatasaray Kulübü'nde yönetim kuruluna seçildi.

1970-71 döneminde Selahattin Beyazıt'ın başkanlığındaki yönetime seçilip 2. başkanlık görevini yürüten Ali Uras, 1979 yılında Galatasaray'a başkan oldu ve 6,5 yıl bu görevi yaptı.

Evli ve 5 çocuk babası olan Uras, Genel Cerrahi dalında profesörlük unvanına sahip bulunuyor.

Haberin Devamı


Galatasaray'da mektepli-mektepsiz (Liseli-Liseli olmayan) ayrımı bulunduğunu, ancak bunun tehlikeli olduğunu kaydeden eski başkan Ali Uras, sonunda aklıselimin galip geleceğine inandığını söyledi. Kulüpte liselilerin gayet geniş bir cephelerinin ve organize olma imkanlarının bulunduğunu belirten Uras, buna karşı bir grup oluşturmanın da kesinlikle yanlış olduğunu ve kendi döneminde bunu engellediğini söyledi.
   
“SEYRANTEPE'NİN REALİTESİ YOK, FLORYA SATILAMAZ"
   
Ali Uras, Galatasaray toplumunun hayallerle uyutulduğunu, Seyrantepe'de yapılacak stadın da fazla realitesinin olmadığını savundu.  Uras, böyle bir stadın yapılacağını 3-4 senedir duyduğunu kaydederek, ”Kongrelerde müjdeler veriliyor, ama bunlar hüsran oluyor. Bahane bulmak kolay. Temel atılacak deniliyordu, hala yok. Bir dahaki mali kongreye kadar, seçime kadar olacak gibi gözükmüyor” dedi.

Haberin Devamı

Riva arazisi satın alındığında kendisinin kulüpte asbaşkan olduğunu vurgulayan Ali Uras, “Büyük bir heyecanla almıştık. İleriye dönük bir alıştı. Bu kadar borç varken, değerinde satılması lazım. Borç içinde kıvranılacağına satışı son derece yerindedir, ama değerinde satmak gerekir. Florya'nın satışını ise gönlüm kabul etmez” ifadesini kullandı.
   
“HAKAN ŞÜKÜR ARTIK BIRAKMALI”
   
Ali Uras, uzun yıllar Galatasaray ve A Milli Futbol Takımı'na hizmet veren Hakan Şükür'e de “Artık bırak” mesajı gönderdi.  Hakan Şükür'ün rekorlar kırdığını, 3 gol daha atıp başka rekorlar kırmasının bir esprisi bulunmadığını dile getiren Uras, “Kendisi gerçek Galatasaraylı, herkes bunu kanıksadı. Hangi meslekte olursa olsun, en tepede bırakma iradesini gösteren insan, benim için ideal insandır. En yüksekte bırakacaksın ki insanlar seni itelemesin. Ben oyuncuma bunu tavsiye ediyorum. Antrenman yapabilir, kendisini iyi zanneder. Artık en basit hareketleri bile yapmakta zorlanıyor. Büyük Hakan'ı ufaltmasına gerek yok. 36 yaşına kadar kimse futbol oynamadı. Kimse onu kırmak istemiyor, ben de kırmak istemiyorum. Artık gereği yok, kendisine ve bulunduğu ortamdaki arkadaşlarına ziyan veriyor. O, devamlı el üstünde tutulacak bir insan olarak toplumda yerini alacak. Kendisini sevdiğim için kötü bin intiba ile bırakmasını istemem. İsterse 40 yaşına kadar oynasın, ama bence yanlış” diye konuştu.
   
“AZİZ YILDIM ANTİPATİK, AMA BÜYÜK İŞLER YAPTI”
   
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın, soğuk bir insan görüntüsünde ve son derece antipatik olduğunu ifade eden Uras, “Fenerbahçe'nin de antipatik görünmesinde katkısı var, ama kulübü için çok büyük işler yaptı” dedi.
Uras, Yıldırım'ın, bu işleri büyük paralar harcayarak değil, beceresiyle yaptığını dile getirirken, “Stat ve alt yapı için tesisler yapması büyük başarı. Kulübün altyapısını oluşturacak en ideal ortam yarattı. Bir başkan başka ne yapar? Futbol oynayıp kulübünü şampiyon yapamaz. Bundan daha iyi başkan olunmaz. Biz kaç defa ligi namağlup bitirdik, ama şampiyon olamadık. Şampiyonluk kısmet meselesi, ama bunları yapmak meziyettir. Fenerbahçe başkanını takdir ediyorum. Fazla söz vermeden, laf etmeden, bu muazzam tesisleri yaptırması büyük başarıdır. Onlarda da daha önce gruplar vardı, o birliği, ahengi kurdular. Çok grup vardı, hiçbiri kalmadı. Galatasaray'da bunu yapmak lazım” şeklinde konuştu.
   
“ŞAMPİYONLUĞA FENERBAHÇE YAKIN"
   
Ali Uras, Galatasaray'ın şampiyonluğundan umudunun bulunmadığını dile getirirken, “Şampiyonluğa büyük oranda Fenerbahçe yakın, ama Beşiktaş'ın kovalama ihtimali de çok kuvvetli” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

HALUK ULUSOY'A DESTEK
   
Galatasaray Kulübü başkanlığının yanı sıra geçmişte Futbol Federasyonu başkanlığı da yapmış olan Uras, sıkıntılı bir dönemden geçen Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy'a destek verdi. Uras, “Hükümet, Haluk Ulusoy'u kendi adamı olmadığı için yıkmaya gayret ediyor. Son derece yanlış. Görev süresini bitirsin, sonra yine seçim yapılsın. Federasyon başkanının, muhakkak hükümetin ya da kulüplerin adamı olması şart değil” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!