Büyük Fenerbahçe'yi küçülttüler

Güncelleme Tarihi:

Büyük Fenerbahçeyi küçülttüler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2004 01:38

Fenerbahçe'nin efsane isimleri Can Bartu ve Ali Şen, sarı-lacivertli takımı masaya yatırdı. Fenerbahçeli bir aileden gelen Reha Muhtar sordu, onlar yanıtladı.

Bugün koyu Beşiktaşlı Reha Muhtar sordu, Fenerbahçe'nin efsanevi iki ismi yanıtladı. Biri, bir döneme hem futbolu, hem de basketboluyla damgasını vuran, İtalyanların ‘Senyor’luğa yükselttiği Can Bartu... Diğeri, başkanlığı döneminde fırtınalar estiren Ali Şen...

MUHTAR Fenerbahçe'nin efsane kaptanı ve efsane başkanı. İkisi de yanımda ve ben Beşiktaşlı olarak sizinleyiz. Son 6 senedir ne olacak bu Türkiye'nin hali, ne olacak bu Fenerbahçe'nin hali derdim ama şimdi ne olacak bu Galatasaray'ın hali durumları ön plana çıktı. Bu sezon Fenerbahçe'den ne bekliyorsunuz?

a) Fenerbahçe şampiyon olur.

b) Fenerbahçe 2. olur, şampiyonlar ligine kalır.

c) Bu Fenerbahçe'den hiçbir şey olmaz, buyrun sayın başkan...

ŞEN Büyük kulüplerde başarıya alışılmıştır. Taraflarını başarıya alıştırmış büyük kulüplerde mutlaka ve mutlaka başarı beklenir. Eğer başarı gelmezse bu sefer de yönetenler tenkit edilir. Galatasaray uzun yıllar evvel başarıya alışık değildi, 14 yıl şampiyon olamamıştı. Kimse de bir şey demiyordu. Nasıl olsa bu yıl da şampiyon değiliz. Şimdi Galatasaraylılar UEFA şampiyonu oldu, dört yıl arka arkaya Türkiye şampiyonu oldu. Bu sefer alıştırılmıştı. Derlerdi ki biz Avrupa'ya benzeriz bunu daha medeni bir platforma oturtmak için. Halbuki bunun medeniyetle falan alakası yok. Bunun başarı, talep-alıştırma meselesi var. Son altı yıl, ben görevden ayrıldığım zaman Fenerbahçe'nin 13, Galatasaray'ın 11 şampiyonluğu vardı. Bu Galatasaray ilk defa futbol tarihinde Fenerbahçe'nin önüne geçti. İnanılmaz başarı. Şimdiki jenerasyon bu başarıları yaşayıp da Galatasaraylı olan insanlar. Başarıyı beklerler. O yüzden düne bakmazlar bugüne bakarlar.

BİZİM BAŞKAN FUTBOLU BİLMEZ

ŞEN
Bizim başkan, dünya futbolunu ve Avrupa futbolunu bilmiyor. Bu aldığı futbolcularda başarısızlık olduğu ortada. Bugün en iyi kadro tartışmasız Fenerbahçe. Daum'u, Serdar Bilgili ve ben çok iyi tanırız. Ben, Daum'u Fenerbahçe'ye getirmeyi çok istiyordum. Daum benim çok inandığım bir antrenör. Daum'un, Fenerbahçe tarihinde hiçbir yabancıya nasip olmayan büyük bir rahatlığı var. Beş tane yardımcısı var. Kaleci antrenörü var. Fizyoterapisti, kondüsyoner dediğimiz yardımcısı, doktoru, beş tane Alman var. Üstelik de kaleci çalıştırmak için de diploması olmayan bir adam. Fenerbahçe tarihinde, bir antrenörün yanında beş tane seçtiği yardımcı hiç olmadı. Daum'a tüm bu rahatlıklar verildi. Ben de Daum'u çok savunan bir kişi olarak ne yazık ki performansından mutlu değilim.

MUHTAR Neden değilsiniz?

ŞEN Benim için başarılı antrenör, elindeki futbolcuyu, daha fazla performans gösterecek duruma getiren antrenördür. Fatih Terim, geldiğinde bacağı kırık olan Okan'ı, Diyarbakır'da oynayan Ümit Davala'yı, oynamayan Emre'yi dünya yıldızı yaptı. Lucescu Beşiktaş'a geldiği zaman ‘‘İbrahim, bir işe yaramaz, Sergen kilo almış, gönder’’ dediler. Şimdi, o futbolcuların performansları yükseldi ve bugün diyorlar ki: ‘‘Beşiktaş'ın başarısında yedek kulübesinin zenginliği yatıyor.’’ Antrenör o noktaya getirdi, çalıştırdı. Daum getirmedi. Ben Daum'da hayal kırıklığına uğradım. Daum, benim beğendiğim bir kişidir. Acaba diyorum teminat mektubundan dolayı mıdır?

BATAK TAKIMDAN TEMİNAT İSTENİR

MUHTAR
Nedir bu teminat mektubu?

ŞEN Teminat mektupları, Fenerbançe Kulübü'nde benim en fazla üzerinde durduğum konudur. Fenerbahçe ile anlaşma yapan bir futbolcu, bir antrenör bankadan teminat mektubu istiyor. Bankadan kimden teminat mektubu istersiniz, yaptığınız bir anlaşma için? Eğer ki anlaşmanın şartlarını yerine getirmesinden şüpheliyseniz banka teminatı isterseniz.

BARTU Batak bir kulüpten istersiniz.

ŞEN Veya şüpheliyseniz o şartların yerine getirilmesinden. Bugün Fenerbahçe'de bütün yabancı futbolcuların teminatı var. Banka teminat mektupları. Daum'un bütün yardımcılarının da banka teminat mektupları var. Bunlar inanılmaz yanlış şeyler.

MUHTAR Başkan'ın Fenerbahçe'nin dünya çapındaki prestijini düşürdüğünü mü söylüyorsunuz?

ŞEN Teminat mektupları veren, Fenerbahçe'nin büyüklüğünü küçülten bir adamdır Aziz Yıldırım. Hiçbir gün hiçbir futbolcu bana teminat mektubu isteme cüretini göstermedi.

RAKİP

Bilgili, Seba’dan bile daha başarılı

MUHTAR
Fenerbahçe'nin sizin dönemlerinizden itibaren Avrupa bayrağını hiç taşıyamamış olmasını, başarılarının, 14 şampiyonluğunun Türkiye içinde kalmış olmasını neye bağlıyorsunuz. İçinizde ukte mi var?

ŞEN Bende hem ukde, hem öfke, hem kıskançlık var. Açıkça söylüyorum, Türkiye'de kulüplere baktığımızda en iyi yönetilen kulüp Beşiktaş. İnanılmaz başarılı iki yöneticisi var. Serdar Bilgili müthiş bir başkan, çok büyük bir başkan. Yardımcısı Hüsnü Güreli inanılmaz. Çok büyük bir insan, çok akıllı, çok zeki. Yönetim kurulu arkadaşlarıyla da bir ekip yakalamışlar. Serdar Bilgili benim için belki de Beşiktaş tarihinin en başarılı başkanı.

MUHTAR Süleyman Seba'dan da mı?

ŞEN Bilgili ve Güreli, herkesten daha başarılı.

MUHTAR Galalatasaray'ın durumunu neye bağlıyorsunuz?

GALATASARAY’IN BAŞKANI KÖTÜ

ŞEN
Kötü yönetim, sadece kötü yönetim. Başkanın işi bilmemesine bağlıyorum. Fatih Terim kötü bir antrenör mü? Büyük başarılar elde etmiş. Başkan kötü.

BARTU Galatasaray'ın imkanları yok.

ŞEN Ben onlara katılmıyorum. 28 futbolcu aldığınız zaman bu bir imkan meselesi. 28 alma, 14 al ama iyi futbolcu al.

BARTU Organizasyon zayıf.

ŞEN Terim'in yakaladığı o çizgiden sonra başarısız olacağını o zaman gördük. Söyledim ve yazdım. Dedim ki, Tayyip Erdoğan seçimi kazanacak, eski futbolcu Fatih, bakan olsun, spordan sorumlu bakan olsun dedim. Aksi takdirde yılbaşından evvel Galatasaray tribünlerinin yuhlayacağı bir antrenör olur, dedim. Böyle de oldu zaten.

MUHTAR Fatih Terim'in bırakması mı lazım?

ŞEN Bundan sonra olmaz, devam edecek.

BİZ DE AVRUPA ŞAMPİYONU OLACAĞIZ

MUHTAR
Sizin içinizde de ukde midir, Fenerbahçe'nin Avrupa'da başarılı olamaması?

BARTU Benim rahatsız olduğum yalnız Fenerbançe değil, aynı zamanda Milli Takım.

ŞEN Fenerbahçe'nin, Avrupa şampiyonu olarak Atatürk Havalimanı'na ineceğini ilk ben söyledim. İki sene sonra Galatasaray iniverdi. UEFA şampiyonu olarak. Ama Fenerbahçe de Avrupa şampiyonu olacak.

BARTU Renk karıştı lacivert yerine kırmızı oldu.

ŞEN Yüzde elli tamamen sarı kısmı.

Beşiktaş’ın yerine Galatasaray olsaydı tribün isyan ederdi

MUHTAR En büyük rakibinizin ya da rakiplerinizin düşüş içinde olması bir Fenerbahçeli olarak sizi mutlu eder mi?

ŞEN Bugün Fenerbahçe'nin önüne 5 puan ve sorunsuz Galatasaray olsaydı, tribünler isyan ederdi. Beşiktaş olduğu için dayanıyorlar.

MUHTAR Sizin için denir ki, ‘‘Ali Şen, başkanlığı döneminde Fenerbahçe taraftarını ve tirübünleri çok tatmin etti. Buna karşın diger camliadan büyük tepki aldı. Galatasaray camiasının veya Beşiktaş camiasının Fenerbahçe'yi hep izole etmesi, farklı bir yere oturtması, biraz da düşmanca bakmasının temelinde Ali Şen'in, Fenerbahçe'yi agresif şekilde savunuyor olmanız yatar.’’ Katılırmısınız bu görüşe ?

ŞEN Hayır buna katılmıyorum. Yalnız şunu söylüyorum. Fenerbançe'nin durumu eskiden de böyleydi. Değişen bişey yok. Yani Fenerbahçe güçlü, hep önde olduğundan dolayı kıskanılan bir kulüp. Hiçbir zaman Galatasaray küçük demedim. Beşiktaş küçük demedim. ‘‘Biz çok müthişiz’’ dedim. ‘‘En iyi oyuncular bizde.’’ dedim.

MUHTAR Biraz tepki çekti mi?

ŞEN Bunlar tepki çekti. Böyledir. Siz, televizyonda, başkasının yapmadığını toplumsal haberleri yaptığınız zaman, karşınızda bir düşman cephesi oluşmadı mı? Neden? Kıskançlıktan oluştu. O yapıyor. Ben yapamıyorum. O düşündü ben düşünemedim.

YÖNETİM

Aziz Yıldırım başarısız başkan

MUHTAR Sizin standardınızda Fenerbahçe büyük kulüp, o tartışılmaz da son altı senede fazla şampiyonluk olmadı. Bir tane şampiyonluk var, bildiğim kadarıyla bu biraz eski Galatasaray'ın haline mi döndü?

ŞEN FB'nin eski Galatasaray'ın haline dönmesine Fenerbahçe'nin kongre üyeleri, basını, taraftarı müsaade etmez. Çünkü biz Batı'ya açılan pencere değil, ülkeye açılan pencereyiz. Bütün pencereler ülkeye açılmıştır. Onun için ülke şartları geçerli bizde. Şimdi Aziz Yıldırım'ın altı yıldırki başarısızlığına yutkunma. Neden stat yapıldı biliyor musunuz? Hakikaten Avrupa'da eşi olmayan bir stat var. Samandıra'yı biz başlattık, Yüzde 40'ını biz yaptık. Fakat birisi geldi bitirdi. Bitirmeye bitirdi. Fakat bütün bu yutkunmanın sınırı var. Sınır da geldi. Hiçbir kredi de limitsiz değildir. Şimdi Aziz Yıldırım'ın Fenerbahçe Spor Kulübü yönetimine baktığımızda, başarı ve başarısızlığı kantara koyduğumuzda... Fenerbahçe'de 11 tane amatör şube var, hiçbirinde başarı yok. 1280 lisanslı sporcu var.

TERCİH

Daum’la çalışsaydım 8 puan fark atardım

MUHTAR Bugün siz başkan olsaydınız, hangi teknik direktör ile çalışırdınız?

ŞEN Daum ile. Ama Daum, şu an sekiz puan geride değil, sekiz puan ileride olurdu.

MUHTAR Farklı olarak ne yapardınız?

BARTU Sekiz puan önde olur olmaz bilmem. Yalnız karışırdı ve onu da düzgün yola sokardı.

ŞEN Teşekkür ederim ilk kez birini methediyor, bak dikkat et. Can Bartu'nun birini methetmesi inanılmaz bir olay. (Tokalaşıyorlar.)

MUHTAR Ama son yıllar içinde Fenerbahçe'ye gelen en iyi teknik direktör değil mi Daum?

GÖRÜŞ

Galatasaray Galatasaray’dır

MUHTAR Siz Fatih Terim'i nasıl buluyorsunuz?

BARTU Ben şuna inanıyorum ki kinci tarafı var Terim'in. Antrenör, başbakan, kulüp başkanı, idareci olan her kimse kinci olamaz. Ben buna inanıyorum. Böyle bir lüksleri yok. Ben bunu sevmiyorum, olmaz. İş yapıyorsa bunu kabul edeceksin.

MUHTAR Kinci tarafı mı var?

BARTU Gibi geliyor bana. Mesela taktığı oyuncuyu uzun müddet oynatmıyor. Terim, Fenerbahçe'ye gelen Fatih'i altı ay oynatmadı.

MUHTAR Galatasaray'daki bu düşüş trendinin devam edeceği kanısında mısınız?

BARTU Düşüş trendi olmaz, böyle devam eder gider.

MUHTAR Böyle gider!?

BARTU Bir beraber olur, bir galip gelir.

MUHTAR Önümüzdeki yıl yüzüncü yılları. Futbol açısından görkemli geçer mi, geçmez mi?

BARTU Geçer, niye geçmesin. Geçer de...

MUHTAR Hayır kutlamalar açısından demiyorum. Sahadaki başarıları açısından diyorum.

BARTU Yani başarı, yani kutlamalar açısından geçer tabii. Galatasaray en fazla şampiyon olan takım. Buradan şampiyon almadı diye gururundan bir şey kaybetmez. Galatasaray, Galatasaray'dır.

RÜŞTÜ DÖNMESİN

MUHTAR
Bu Kongrede, Fenerbahçe yönetiminin değişmesi gerekliliğine inanıyor musunuz ?

BARTU Ben değişmesi gerekliliğine inanmıyorum.

MUHTAR Bu yönetim kalmalı diyorsunuz.

BARTU Kalmalı diyorum. Yalnız Aziz Yıldırım, hiçbir grupla kavga etmek lüksüne sahip değil.

MUHTAR Rüştü, Fenerbahçe'ye dönmeli mi?

ŞEN Hayır, dönmesin.

BARTU Bence de dönmesin.

BAKIŞ

En iyisi Beşiktaş

MUHTAR
Beşiktaş için ne diyeceksiniz...?

BARTU Beşiktaş bana göre Türkiye nin en iyi takımı. Dolu dolu bir takım. Defansında da, kalecisinde de, forvetinde de...

MUHTAR Lucescu Beşiktaş ve Türk futbolu için bir kazanç mı? Yoksa korkak kontrollü mü oynatıyor?

BARTU Korkak oynattığını zannetmiyorum. Korkak oynattı ne demek?

MUHTAR Onu bilmiyorum, onun sahibi başka kişi.

BARTU Evvela bu lig maçıdır. Puan maçıdır. Korkak ne demek? Beşiktaş, kimden korkacak? Beşiktaş şampiyon olmuş, yenilmemiş, korkak diyorlar. Neye korkar bu? Bu şartlarda öyle oynaması icap ediyormuş öyle oynar.

HOCA

Daum kapris yapıyor

BARTU Ben Daum'a yine inanıyorum fakat kapris yaptığına da inanıyorum ve Daum'un bazen saçma sapan beyanatları da çıkıyor biliyoruz. Takımda, seni etkileyen Van Hadjonk dışında bir futbolcu var mı? Yok. Fenerbançe'de eskiden dört beş tane oyuncu vardı seyircinin zevklendiği.

MUHTAR Fenerbahçe'de çok fazla söylenen bir şey var, ‘‘Camiada o kadar çok karışan var ki -tabii burada size de geliyor sözler- Fenerbahçe öyle bir cumhuriyet ki, o kadar çok konuşan ve karışan var ki FB'de iş yapmak hiç kolay değil.

BARTU Fenerbahçe farklı tabii. Fenerbahçe Başkanı olursanız farklı konumdasınız. Türkiye'de televizyonculuk filan gibi bir iş değil bu, tahmin edemeyeceğin kadar bir güç kazanıyorsun, Bunu Aziz Yıldırım kulanıyor mu, kullanamıyor mu? Ali Şen kullandı mı, kullanmadı mı? Bilmiyorum.

SUNUM

Fenerbahçe bizim evde de cumhuriyetti

BENİM bütün ailem Fenerbahçeli'ydi... Annem... Babam... Üç teyzem... Üç eniştem... Hatta anneannem... Hatta benden çok sonra doğan kuzenim....

Yani neresinden baksanız, İstanbul Yeniköy'de bir evde toplanıp, bir evde yaşadığımız 10 kişilik bir büyük ailenin, benden başka bütün üyeleri Fenerbahçeli'ydi...

Fenerbahçe bir Cumhuriyet'ti... Hem Türkiye'de... Hem de bizim evimizde...

ÖĞRETMENİMİN TAKIMINI SEÇTİM

Ben, belki de esen güçlü rüzgarlara karşı o yaşımda bile karşı durma isteğimden, belki aileme karşı 'kendim' olmak istediğimden, belki de 6 yaşındaki ilkokul öğretmenimi çok sevdiğimden evdeki 'Cumhuriyet'e karşı çıktım... Mahalledeki Galatasaraylı abilerimin yolundan da gitmedim...

Bütün çevremdeki büyük dalgalara karşı en zorunu seçtim... Çok sevdiğim öğretmenimin takımını sevdim... Ben Beşiktaş'ı seçtim... Geçen cumartesi Fenerbahçe'nin efsanevi başkanı Ali Şen, efsanevi kaptanı Sinyor Can Bartu, beni Kadıköy Çiftehavuzlar'daki Büyük Kulüp'te bekliyordu. Büyük Kulüp...

AYNADAN ‘REHA MUHTAR’A BAKTIM

Yani Fenerbahçe Cumhuriyeti'nin evi... Yani kurulduğu günden beri benim, babamın, annemin, ailemin evi... Fenerbahçe Cumhuriyeti'nin ve ailemin 'evi'ne giderken, Boğaz'ın Avrupa yakasındaki evimde hazırlandım... En güzel siyah blazer ceketimi seçtim...

En sevdiğim armalı beyaz gömleğimi giydim. Takarken en mutlu olduğum siyah fularımı boynuma doladım... Beyaz mendilimi, siyah blazer ceketimin cebine yerleştirdim...

Sonra aynanın karşısına geçtim... Siyahın ve beyazın İtalyan modacıların elbiselerinden çıkmış en güzel giysilerinin içindeki ‘‘Reha Muhtar’’a baktım... Dakikalarca...

Şimdi ailemin karşısına çıkmaktan mutluydum...

Kadıköy'e geçtim... Fenerbahçe Cumhuriyeti'nin efsaneleriyle, Ali Şen ve Sinyor Bartu ile buluşmaya gittim...

Ailemin evinde... ‘‘Büyük Kulüp’’te... Onlar beni seviyorlardı... Ben de onları... Sonuçta ne de olsa aile yadigarıydılar...

Orada siyahla beyazın, sarı ve lacivertle nasıl güzel bir renk armonisi oluşturduğunu bir kez daha yaşadım...

KADIKÖY’DE AİLE ZİYARETİ

Benim ailemden kopamayacağım için sarı lacivertten, Yeniköy'deki arkadaşlarımdan ayrı düşmeyeceğim için Galatasaray'dan ve en sonunda ‘‘kendimi’’ yaşamaya çalışacağım için siyah ve beyazdan... Bunların hiçbirinden kopamayacağım için futboldan ve Türkiye'den ayrılmayacağımı gördüm...

Sizler için de farklı versiyonlarla bu olayın aynı olduğunu hissediyorum...

Kadıköy'deki ‘‘aile’’ ziyareti çok güzel geçti... Fenerbahçe'den çıktım... Köprüyü geçtim... Boğazın Avrupa yakasına ulaştım... Yani Beşiktaş'a indim...

Ve nihayet ‘‘evim’’e döndüm...

TAHMİN

Bu takım en iyi ihtimalle ikinci olur

MUHTAR Baştaki soruya geleyim. Fenerbahçe bu sezon...

BARTU Bugünkü durumuyla Beşiktaş, bir anormal duruma girmezse, Fenerbahçe'nin en iyi sonucu ikinciliktir.

MUHTAR En iyi dediğiniz daha kötü olma ihtimali de mi var?

BARTU Daha kötü olma ihtimali de var çünkü bu oynanan oyun tarzında Fenerbahçe'nin muvaffak olacağına ben, spor kariyerimde futbol bilgimle, 30 senenin üzerinde gazeteciliğimle tahmin etmiyorum.

MUHTAR Neden?

HEPSİ YANLIŞ

BARTU
Çünkü kadro kuruluşu yanlış, oyuncu seçimleri yanlış, sahaya diziliş yanlış ve birbirini tamamlayan oyuncuların bulunmaması yanlış.

MUHTAR Kimler bunlar? Siz diyorsunuz ki: ‘‘Orta sahada bir kere o ilerideki iki topçuyu boş bırakıyor.’’
BARTU Şimdi, Fenerbahçe Van Hodjonk'un yanına bir adam aldı. Demek ki ileride daha çok çoğalıyor. Daum diyor ki: ‘‘Ben üç ileride oynarım.’’ Bence, Fenerbahçe Kulübü'nün 3 forvetle oynaması yanlış.

MUHTAR Tuncay'ın, Van Hodjonk'un yanında mı olması gerekiyor?

BARTU Yanında veya arkasında oynayacak bir oyuncu. Kapasite ve kalite olarak orta sahada iki tane oyuncusu var Fenerbahçe'nin. Biri Ümit Özat, diğeri Selçuk. Selçuk İstanbulspor'da iyi oynuyordu. Fenerbahçe'de bu yükü kaldıracak kapasitede değil.

MUHTAR Geçen seneye göre, ruhu, mücadele gücü fazla bir Fenerbahçe izlemiyor muyuz?

BARTU Geçen sene farklı bir forma girdi Fenerbahçe.

MUHTAR İkincilik en fazla verdiğiniz ihtimal?

FUTBOL BU...

BARTU
İkincilik ve aşağısı ama futbol bu değişir tabii. Bu yüzde 100 böyle olacak demek değil.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!