Bu seminerde "yok" yok

Güncelleme Tarihi:

Bu seminerde yok yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2014 11:37

Atletizm Federasyonu tarafından 2016 Rio Olimpiyatları için milli takım aday kadrosunu oluşturmak amacıyla İzmir'de düzenlenecek Performans Ölçümleri Antrenman ve Sağlık Değerlendirme Semineri'nde birçok önemli konu ele alınacak.

Haberin Devamı

Atletizm Federasyonu Eğitim ve Bilim Kurulu Başdanışmanı Prof. Dr. Caner Açıkada, 25 Ocak-8 Şubat tarihlerinde düzenlenecek, aralarında Elvan Abeylegesse, Gamze Bulut, Ramil Guliyev, Kemal Koyuncu gibi üst düzey atletlerin de yer aldığı 111 sporcunun davet edildiği seminerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Seminerin belirli aralıklarla yapılması halinde çok faydalı olacağına inandığını kaydeden Açıkada, "Dopingte son uluslararası gelişmelerden antrenman programlarına, cinsel istismardan motivasyon tekniklerine kadar birçok konuda eğitim vereceğiz. Bazı eğitimlerde sporcularla antrenörler birarada bulunacak, bazıları ise ayrı ayrı verilecek" dedi.

Konusunda uzman 15-20 kişilik bir ekiple çalışacaklarını anlatan Açıkada, "Kış sezonunda yarışmaları olanlarla daha yoğun çalışmayı düşünüyoruz. Sporcuların hedefleri doğrultusunda orta ve uzun mesafede hem laboratuvar hem de saha testleri uygulanacak. Atlamacılar ve sprinterler için de testler hazırladık. Teknik ve taktik çalışmalar sırasında sporcuya sürekli geri bildirimler verilecek. Kısacası anında ve birebir müdahale imkanımız olacak" diye konuştu.

"Seminer takvimi bizce de çok uygun olmadı"

Sezon başı olduğu için birçok sporcunun kendi kamp programı olduğunu ve bazılarının kampa katılamayacağını belirten Açıkada, "Seminer takvimi bizce de çok uygun olmadı ancak federasyon yeni olduğu için bazı çalışmalar sarktı. Sporcuların bir kısmı gelemeyecek, bir kısmı ise arada yarışmalara gidip geri gelecek" ifadelerini kullandı.

Ekipten bazı uzmanların İstanbul'da 1-2 Şubat'ta yapılacak Türkiye Salon Şampiyonası'na giderek görüntüler alacağını ve bu görüntülerin yorumlanacağını kaydeden Açıkada, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aynı zamanda sağlık hizmetleri verilecek. Kan testleri yapılacak. Sakatlığı olanlara tedavi uygulanacak. En önemsediğim konu antrenman sırasında yapılacak testler ve bu testlerin sonuç yorumlarına göre sporcunun yönlendirilmesi, bunun çok faydalı olacağına inanıyorum. Periyotlama, iyi bir antrenman programı hazırlama, antrenmanda yüklemenin derecesi, performans bileşenleri, işlenecek konular arasında."

"Ergojenikler birçok sporcumuza sıkıntı yarattı"

Son günlerin gündem maddesi dopingle ilgili de eğitimler verileceğini vurgulayan Açıkada, "Atletizmde doping kullanımına karşı duyarlılığı artırma ve doğru bilgilendirme konuları büyük önem arz ediyor" dedi.

Doping analizlerinde uluslararası boyutta son gelişmeler, biyolojik pasaport ile ilgili detaylı bilgilerin de yer alacağı eğitimde, beslenme ve ergojenik yardımlara da değineceklerini anlatan Açıkada, "Sporcularımız çok da bilgili değil. Ergojenikler birçok sporcumuza sıkıntı yarattı. Ergojeniklerin içinde bilmedikleri birçok madde var ve bu maddelerden dopingli çıkanlar oldu" diye konuştu.

"Sporcu-antrenör izdivaçları çok yaygın"

Sporda cinsel istismarın önemli konu başlıkları arasında yer aldığını anlatan Caner Açıkada, bunun Türkiye'de olduğu gibi dünyada da sık gündeme gelen bir konu olduğunu söyledi.

"Sporcu-antrenör ilişkisinin hangi boyutta olması gerektiği önemli maddelerimizden biri" diyen Açıkada, "Sporcu-antrenör izdivaçları çok yaygın. Hassas bir konu. İzdivaçlar dışında mahkeme salonlarına taşınan olaylar da yaşandı. Bu işin etiği nasıl olmalı, bu tür durumlarda taraflar nasıl davranmalı, bunları anlatacağız sporculara" dedi.

Seminerin mart veya nisan ayında tekrarlanacağını kaydeden Açıkada, seminer sırasında alınacak kan örneklerinin dopingle ilgisi bulunmadığını ve dopingin, onların işi olmadığını sözlerine ekledi.

BAKMADAN GEÇME!