"Bu rüya gerçekleşiyor"

Güncelleme Tarihi:

Bu rüya gerçekleşiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2010 09:58

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Bu rüya gerçekleşiyor. Erzurum, bölgenin ve ülkemizin kış oyunları ve kış turizmi merkezi haline gelmiştir” dedi.

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Palandöken Dağı'ndaki Palan Otel'de düzenlenen, “2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları”nın tanıtım toplantısına katıldı.

Sağlık Bakanı Akdağ, yaptığı konuşmada, bir teşekkür konuşması yapmak istediğini belirterek, “Biz Erzurumlular olarak, Doğu Anadolu'da yaşayanlar olarak bu rüyanın peşinde çok koştuk. Çeşitli sivil toplum örgütleri, vakıflar, dernekler yıllar boyu Erzurum'un bir kış oyunları merkezi olabileceğini söyledi. Bunun için kamuoyu oluşturulmaya çalışıldı. Gelin görün ki bu hususta ciddi bir mesafe alınmadı” diye konuştu.

“Şehrin ve Doğu Anadolu'nun oluşturduğu bu dinamizm en sonunda cevap bulabileceği bir mecra ile karşılaştı” diyen Bakan Akdağ, şöyle devam etti:
“Aslında 500-600 milyon lira gibi rakamlar böyle konuşurken, kulağımıza vurup geçiyor. Ama bunlar aslında çok büyük rakamlardır. Hele altyapısını tamamlamaya çalışan bir ülke olduğumuzu düşündüğümüzde çok büyük bir olaydır. Bu rüya gerçekleşiyor. Erzurum, bölgenin ve ülkemizin kış oyunları ve kış turizmi merkezi haline gelmiştir. Universiade 2011'i başarıyla gerçekleştirdiğimiz zaman işimizi bitirmiş olmayacağız. Aslında işe yeni başlamış olacağız. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın yatırımcılara tahsis ettiği parsellerden şu ana kadar yapılan otel yoktu. Ama şu anda altyapı yapıldı. 2011 Universiade sayesinde yapıldı. Oralarda artık oteller yapılabilecek.”

Bakan Akdağ, Erzurum'un doğalgaza kavuşmamış olsaydı bu tarz bir organizasyonun yapılamayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Biz bu oyunları hayal edemezdik. Hava alanımız yapılmasaydı biz bu oyunları yine hayal edemezdik. Demek ki bir bütüncül yapı içerisinde düşünmek lazım. Universiade 2011 bütün bu altyapı çalışmalarının taçlanmış şeklidir. Bu rüyanın peşinde koşan bütün kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. Demek ki kararlı olunca, bir meselenin peşine gerçekten düşünce olabiliyormuş. Biz kış oyunlarına neden bu kadar meraklıydık. Çünkü bu bize Allah'ın verdiği bir nimettir. Bu şehre gönül veren insanlar, bu kışı ve karı bir katma değere ulaştırma gayreti içerisinde olmuştur. Erzurum ve Doğu Anadolu, Türkiye'nin yükselen yeni yıldızı olma yolunda universiade ile büyük bir adım atmaktadır.”
Bölgeye artık mahrumiyet bölgesi demek istemediklerinin altını çizen Akdağ, “Biz Türkiye'nin belli bölgelerinin mahrumiyet bölgesi olarak adledilmesini içimize asla sindirmiyoruz. 8 senedir, yılların bu açığı kapatmaya çalışıyoruz. Universiade ile birlikte bu açık kapatılıyor işte” diye konuştu.

Organizasyonun alınmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın emeğinin hiçbir zaman unutulmayacağını belirten Akdağ, “Şunu da bilmeliyiz ki sayın Başbakanımızın garantisi olmasaydı, bu oyunları Erzurum'a getiremezdik. Bu ayrıcalığa bu şehrin ve bölgenin hakkı vardı ve bu hak teslim edildi. Elbette bütün bu süreci hep birlikte omuzlayarak, götüreceğiz. Hep birlikte bu meseleye sahip çıkmalıyız” dedi.

-DEVLET BAKANI ÖZAK-

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ise “Burada bir başarı öyküsü var. Bu Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin, en önemlisi Türk milletinin başarısıdır” dedi.

Harcanan paraların Türk milletinin parası olduğunu bildiren Özak, şunları kaydetti:
“Bizim başarımız parayı, zamanı ve insanı iyi kullanıyoruz. Kul hakkını gözetiyoruz. Bu anlayış çok şükür Türkiye'yi Avrupa'nın 6., dünyanın 16. büyük ekonomisi yaptı. Eğer bunlar olmasaydı biz bunları yapamazdık. Biz milletimize müteşekkiriz. Aslında biz milletimizin hizmetkarıyız. Biz bu anlayışla hizmet ediyoruz. Türkiye'nin her insanı saygı değerdir. Bugün buraya bir çivi çakıyorsak, Hakkari'ye, Ardahan'a, Sinop'a, Malatya'ya da Yozgat'a da aynı gözle bakıyoruz. Bizim anlayışımızda tüm vatandaşlarımız, bizim başımızın tacıdır. Erzurum çok değerli insanlar yetiştirmiştir. Bu şehir bunu hak etti. Türkiye'de kış sporları denince akla Erzurum geliyor.”

Özak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu işin alınmasında ve buralara gelinmesinde çok katkıları olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Ben bu bakanlığa atandığım zaman sayın Başbakanımız Erzurum'u ve Trabzon'u hemen bitirin dedi. DSİ, İller Bankası, Yurt-Kur daha ismini unuttuğum tüm kamu kurumları çok önemli katkılarda bulundular. İş bitti mi? Hayır bitmedi. Bundan sonra çok çalışmamız gerekiyor. Biz bu işin tabiri caizse ruhunu ortaya getirmemiz gerekiyor. Burada işadamları, sivil toplum örgütü temsilcileri var. İl genel meclisi üyeleri var. Eski kayakçılarımız var. Sizler bundan sonra bu işi biraz daha fazla sahipleneceksiniz.”

Konaklı ve Palandöken'deki tesisler için Avrupa'dan 450 tır malzeme geldiğini bildiren Özak, şunları kaydetti:
“Türkiye bunları nasıl yaptı? Dünya Basketbol Şampiyonası'ndan sonra dünyanın her yerinde Türkiye konuşuluyor. Gerçekten Erzurum çağ atlıyor. Bir destinasyon oluyor. Gerçekten bu şehrin çehresi değişecek. Tabi biz bu organizasyonu sadece bir spor organizasyonu olarak görmüyoruz. Mesele anılarda Erzurum. Fotoğraflarla günümüzde Erzurum, Osmanlı'dan Cumhuriyete Erzurum vakıflarını bastıralım. Kayak tarihini bastıralım. Osmanlı arşivlerine göre Erzurum'da kışı bastıralım. Trabzon'un işgaliyle ilgili Rusya'ya akademisyenler gönderdim ben. Orada işgal sırasında çekilen filmleri alsınlar diye. Bu arada gördük ki Erzurum'un da filmini almışlar Ruslar. Onu da burada göstereceğiz. Allah bir daha o günleri göstermesin.”

“Spor, sanat ve kültür olmadığı zaman siz çağdaş olamıyorsunuz” diyen Özak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bakın sayın Başbakanımız döneminde hastanelere gidip, geri dönen var mı? En modern sağlık reformu Türkiye'de yapıldı. Bu çağdaşlık göstergesidir. Duble yollar çağdaşlık göstergesidir. Bu bakımdan biz bu hedefi yapmaya çalışan bir iktidarın mensubuyuz. Az hata yaparak, sonuca gitmek istiyoruz. Ağaçlandırmaya büyük önem veriyoruz. İnşallah 2011 hatıra ormanı yapacağız. Belediye başkanımız çok güzel kamulaştırmalar yaptı. Çünkü dünyanın her yerinden buraya misafirlerimiz gelecek. 2 ay daha çok çalışacağız. Erzurum gibi diğer şehirlerimizi de bir spor merkezi yapmak hepimizin hedefidir.”

Bakan Özak daha sonra eski kayakçılardan Lütfü Avcıoğlu (85) ve Şenol Mızrak'ı (74) kürsüye çağırdı. Mızrak yaptığı konuşmada, “Benim hayallerimin üzerinde tesisler yapıldı. Bunları yapanlara sonsuz teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Ardından Bakan Özak kara yoluyla Trabzon'a hareket ederken, Sağlık Bakanı Akdağ da Ankara'ya gitmek üzere Erzurum Hava Limanı'na hareket etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!