Brezilyalı Hami

Güncelleme Tarihi:

Brezilyalı Hami
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2010 00:00

“Sırık” boyuna karşın topla rakip defanslar arasında iyi slalomlar yapan sambacı, hem duran hem de hareketli toplarla Hami Mandıralı gibi, “mesafe tanımaksızın” şutlar çekebiliyor.

TEZ canlı Trabzonlular tırnaklarını yiyip bitirmekteyken cep telefonu marifetiyle çekilmiş bir fotoğraf düştü resmi siteye: Başkan Sadri Şener ile Jaja temsili imza atıyorlar görüntüde...
Cepten çekilen görüntülere kanmamalı (bkz. Mehmet Topuz vakası...) ama neyse ki daha sonra pekiştirici; üstelik fotoğraf makinesinden(!) çıkma pozlar geliyor. İşin içinde yine bir “telefon efekti“ var: Fırsattan istifade Jaja’ya meşhur “Hattıni bil” pozu verdirilip “dakka bir, gol bir” kabilinden kulübün GSM operatörünün de tanıtımı yapılıyor. Oysa önce Jaja’nın biraz tanıtıma ihtiyacı vardır!
Alametifarikası uzaktan attığı goller. Yine de medyadan, taraftar forumları ve Mehmet Ali Birand’ın “sokaktaki adamı”na kadar herkes, “Jaja Trabzonspor’da!” “flaş” haberi karşısında az biraz duraksamadı değil hani.
- Jaja!!!
- Evet ya, Jaja. Hani Beşiktaş’a 40 metreden...
- Ha evet evet, Jajaaa!...
Bu arada Jaja, kendisini memleketimize tanıtan o meşhur Beşiktaş golünü attıktan sonra da elini kulağına götürüp, “Aloo, aloo duyamıyorum” diyordu. Yani yine telefon!...Jaja, kariyerinin en iyi video klibini Beşiktaş maçında yapar. Nereye gitse artık bu klibi oynatır, nasıl bir topçu olduğunu anlatması için.

Lucescu 10 milyon dolara alamadı

“KELEBEK etkisi” teorisine kulak verilirse Jaja’nın golleri Bursaspor’u da şampiyon yaptı denilebilir! Jaja’nın golleriyle Metalist, Beşiktaş’ı eleyince, Ertuğrul Sağlam istifa edip Bursaspor’a gitti. Sonuç: Bursa 5. şampiyon!
“Jaja” kod adlı Jackson Avelino Coelho, 24 yaşında olmasına mukabil, birçok futbol diyarını arşınladı. PSV ve Ajax gibi birçok Hollandalı’nın yaptığı gibi Feyenoord da bir “cevher” bulduğunu düşünerek, 18 yaşında vesayetine aldı. 1 yıl boyunca boynu bükük forma bekleyen Jaja, “pişsin” denilerek, 2005’te Belçika’nın Westerlo takımına kiralanır. Jaja, 30 maç/11 gollük bir istatistikle “hamdım, piştim, oldum” sertifikasını alıp döner. Ama artık İspanya’nın kapıları açılmıştır. Jaja Getafe’ye gider; büyük umutlarla. Malum, asıl niyet Barcelona veya Real Madrid’e “kapağı atmak”tır. Ancak bunu epi-topu 2 maç oynayarak yapması da mümkün değildir.

Ilıman iklimde yapamadı

Bu sefer “kiralık” kağıdını eline Getafe tutuşturur ve “biraz sıla hasretini dindir” der. Memleketi Brezilya’nın Flamengo takımında sadece hasret giderir çünkü oynadığı maç ancak bir elin parmakları kadardır! O vakit ver elini bir kez daha Belçika? Genk’te de “vasati 9 maç”tır yekünü... İster misin yeniden Westerlo’ya gitsin! Sezonun öbür yarısını da orada geçirir ve istikrarını bozmaz: 9 maçta forma giyer.
Jaja, ılıman iklimlerde istikrara kavuşamazken, 2008’de gittiği soğuk havaların etkisindeki Ukrayna’da dikişi nihayet tutturur. Öyle ki Trabzonspor’a imza atarken Mircea Lucescu’nun gözü kalır: “10 milyon dolar verdik ama bize vermediler...”

Topu ayağına beklemez, koşar

GEÇEN sezon Ukrayna’da yılın futbolcusu mükafatını alan Jaja, kendi ifadesine göre, serbest oynamayı seven ama ayağına top gelmesini beklemeyen bir oyuncu. Jaja güçlü, teknik, sert şutlar atan bir “10 numara”... Endamı ve oyun stiliyle hakikaten de 1982’nin Brezilyası’ndaki oyuncuları; güncel futbol ikonlarından ise vatandaşı Rivaldo’yu andırıyor. Özellikle Liverpool maçlarında ceza sahasının içine rahat girilemeyeceğini savlayan Trabzonsporlu taraftarlar, şimdiden Jaja’nın mesafesiz şutlarına bel bağladı.

Yeni füzeci Jaja

TÜRKİYE, Jaja’yı Hakan Arıkan’a 40 metreden attığı golle anımsadı. Ancak o, futbolla yatıp kalkanlara birini daha anımsattı. Jaja, füzeleriyle geldiği takımın eski füzecisi Hami Mandıralı’yı da fena halde hatıra getirdi... “Sırık” boyuna karşın topla rakip defanslar arasında da iyi slalomlar yapan Jaja da, hem duran hem de hareketli toplarla Hami gibi, “mesafe tanımaksızın” şutlar çekiyor. Galatasaray Mehmet Batdal nezdinde “yeni Hakan”ı, Trabzonspor da Jaja’da “yeni Hami”yi arayacak?

ÖZELLİKLERİ

İYİ
Uzaktan müthiş şutlar atar.
Fiziği güçlü, hızlı ve teknik.
İleri uçta farklı pozisyonlarda oynar.

KÖTÜ
Disiplin sorunları yaşayabilir.
Markaj altında oynamayı sevmiyor.
Uzun boylu ama hava toplarında etkili değil.

JAJA’NIN KARİYERİ

Sezon Takım Maç/Gol
2004?2005 Feyenoord -
2005- Westerlo (Kiralık) 30 (11)
2006?2007 Getafe 2 (0)
2006- Flamengo (Kiralık) 5
2007- Racing Genk (Kiralık) 9 (1)
2007- Westerlo (Kiralık) 9 (4)
2008?2010 Metalist Kharkiv 78 (40)

JAJA KiMDiR

Adı: Jackson Avelino Coelho
Doğum tarihi: 28 Şubat 1986
Doğum yeri: Ipatinga, Brezilya
Boy: 1.89 metre Kilo: 79 Pozisyonu: Forvet
Kontrat süresi: 4 yıl Bonservis bedeli: 4.2 milyon Euro Ücreti: 2.4 milyon Euro Toplam maliyeti: 6.6 milyon Euro Lakabı: Jaja

YARIN: SOSA (G.ANTEP)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!