Boyut değil, işlev önemli

Güncelleme Tarihi:

Boyut değil, işlev önemli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2003 23:04

Tasarımcılar her şeyin hem en küçüğünü, hem de en büyüğünü yaparak işlevselliğin boyutla ilgisinin olmadığını kanıtlamaya çalışıyorlar.

OTOMOBİLLER

Spektrumun
iki ucundaki bu iki otomobil hem işlev hem de estetik açıdan boyutun hiç de önemli olmadığını gösteriyor. Ön ve arka tekerlek aksları arasındaki mesafe 243 santim olan Mini Cooper, bugün ABD'de satılan otomobillerin içinde en küçüğü. Bunun tam ters yönünde ise, 606 santim uzunluğundaki (kuyruk ve burun mesafesi) Mercedes Maybach yer alıyor. 542 beygir gücündeki otomobil bir V12 motora ve elektrohidrolik fren sistemine sahip. 2.850 kilo ağırlığındaki Mercedes Maybach, Mini Cooper'ın yanında tam bir canavar görünümünde.

DİZÜSTÜLER

Dizüstü
bilgisayarlar söz konusu olduğunda, daha büyük daha iyi anlamına gelmez. Büyük bir bilgisayar, taşınabilirlik açısından avantajlı olan küçük bilgisayarla yarışabilmek için başka avantajlara sahip olmalıdır. Örneğin yaklaşık 5 kilo ağırlığındaki Toshiba Satellite P25, bilgisayar oyunlarının hemen hemen tümüne uyumlu grafik kartı, subwoofer'ı ve 17 inç'lik ekranı ile aynı zamanda televizyon gibi de kullanılabilir. Fiyatı 2.100 dolar. Sony'nin şimdilik yalnızca Japonya'da piyasaya çıkarttığı PCG-U1 dizüstü biulgisayarı, Toshiba ile tam bir tezat oluşturuyor. Bir cep kitabı boyutlarında ve ağırlığında (18.25 x 13.75 cm boyutlarında ve 800 gram ağırlığında) olan PCG-U1'i hemen hemen her yere taşıyabilirsiniz. İçinde DVD veya CD-ROM sürücüsü bulunmayan bu minik dizüstü, bu eksikliğini 20 gigabyte sabit sürücü ile kapatıyor. Ayrıca veri transferi için Ethernet, USB ve FireWire girişleri bulunuyor.

TELEVİZYONLAR

Artık
pek çok TV üreticisi portatif Televizyon cihazını üretim hattından çıkarttı. Ancak Casio SY-30 model, suya ve darbeye dayanıklı televizyonu ile küçük TV meraklılarını yaya bırakmıyor. 2.7 inç ekrana sahip ile SY-30'un fiyatı 170 dolar. Öte yandan Mitsubishi'nin WL-82913 televizyonuna ödeyeceğiniz para (21.000 dolar) ile SY-30'dan 123 tane satın alabilirsiniz. 82 inç yüksek çözünürlüklü ekran, bugüne dek üretilmiş arkadan projeksiyonlu televizyon cihazlarının içinde en büyüğü.

MODEL HELİKOPTERLER

Uzaktan
kontrollu bir model helikopteri kullanmak sabır ve deneyim gerektirir. Bir model helikopteri havada tutabilmek için en az bir haftalık çalışma gerekir. Bu durumda işe küçük bir modelle başlamanın daha doğru olacağını söyleyen eğitimciler, bunun için 200 dolarlık HeliHobby Hummingbird'ü öneriyor. Modelin gövdesi avuçiçine sığabilecek boyutta. Ayrıca 185 gramlık ağırlığına, dengeyi sağlayan elektronik jiroskoplar da dahil. Model helikopteri uçurmaya hazır hale geldiğinizi düşündüğünüzde VarioUSA'nın Bell 212 modeline geçiş yapabilirsiniz. 10 santim genişliğinde 8.75 santim uzunluğundaki rotor kanatları gücünü gerçek bir jet motorundan alıyor. Ayrıca bu modelin uçuş süresi 25 dakikaya kadar uzayabiliyor. Bazı film stüdyoları hareketli sahnelerde gerçek helikopterler yerine bu helikopteri kullanıyor. Bell 212'lerin fiyatı 13.000 dolardan başlıyor.

UZAKTAN KONTROL CİHAZLARI

Bu
iki uzaktan kontrol cihazını farklı nedenlerle hiçbir zaman kaybetmezsiniz. Kanal ve sesi yanındaki 4 düğme ile ayarladığınız 50 dolarlık Midas saati, kolunuza takılı olduğu için kaybolmaz. Aşağıdaki 1.700 dolarlık iPronto'yu ise çok pahalı olduğu için kaybetmezsiniz. 1.700 dolarlık iPronto size ne gibi olanaklar sağlıyor? 6.4 inçlik dokunmatik ekranı ile iPronto tümüyle programlanabiliyor. İçindeki kızılötesi, Bluetooth ve Xi-Fi sayesinde evinizdeki müzik/ses sitemine, güvenlik sistemine, havalandırma sistemine, kablosuz haberleşme sistemine, kısaca içinde mikroçip ve alıcı veya verici olan herhangi bir cihaza kumanda edebiliyor. Ayrıca üzerindeki hoparlörlerin sayesinde MP3'ten yararlanıp, reklam kuşağı sırasında e-postanızı kontrol edebilirsiniz.

Kolye gibi boyna asılabiliyor

Dosch
& Amand firması tarafından üretilen Minifon 5,7 çapında yuvarlak bir DECT (kablosuz) telefonu. Boyna asılabilen 50gr ağırlığındaki telefonla, ‘handsfree’ fonksiyonu sayesinde ele almadan konuşmak mümkün. Aletin küçük olması yüzünden şarjlı durumdayken sadece 2 saat konuşulabiliyor. Dosch & Amand firması Minifon’un büyük tuşu nedeniyle özellikle de çağrıları yanıtlamak için çok kullanışlı olduğunu söylüyor. Tuşlar aletin arka yüzünde yer almakta. Minifon, birden fazla mobil birimleri destekleyen her baz istasyonuyla uyumlu. Aletin kapalı alanlardaki kapsama alanı 50m, açık alanlarda ise 300m kadar. Fiyatı: 99 euro.

Bilgi için www.dosch-amand.de

Tablet PC’de yeni işlemci

HP
’nin yeni tablet PC’leri Transmetas Crusoe-TM5800 işlemcisi yerine Intel Pentium-M veya Mobile Celeron işlemcileriyle donatılı. Pentium-M işlemcisi 1GHz, Mobile Celeron ise 800MHz kapasitesinde. Her iki işlemci de 400MHz’lik Systembus ile çalışıyor ve Intel-855PM çipine sahip. Grafik verileri GeForce 4 Go 420 tipinde ve 32MB’lık belleğe sahip Nvidia Notebook grafik çipi ile işlenmekte. Celeron modelindeki ana bellek 256MB DDR266-SDRAM iken Pentium M modeli daha hızlı çalışan 512MB DDR333-SDRAM bellekle donatılı. 6 hücreli lityum iyon aküsü sayesinde her iki tablet PC de yaklaşık 4 saat kadar çalışıyor. Normalde 1,4 kg ağırlığında olan aletler ilave klavyeyle birlikte 1,8 kg geliyor. Avrupa’da Kasım ayında piyasa verilmesi beklenen tablet PC’lerin Celeron modeli 2999 eurodan satılacak. Pentium M modelinin fiyatı henüz açıklanmadı. Bilgi için: http://h18002.www1.hp.com/products/tabletpc/tc1100/

Bluetooth fonksiyonlu klavye

Kablosuz
klavye seti, klavye, şarjlı optik fare MX900 ve klavyeden ayrılan MediaPad ve aynı zamanda Bluetooth modülü olarak da görev gören şarj biriminden oluşuyor. Aslında klavyenin sayı bloğu olan MediaPad, Bluetooth uzaktan kumanda olarak da kullanılabiliyor. Uzaktan kumanda müzik/ video klipleri ve fotoğrafların yönlendirilmesi için düşünülmüş. Logitech diNovo Media Desktop setinin tüm parçaları Bluetooth teknolojisiyle donatılı olduğu için masaüstü bilgisayarının bazı fonksiyonları 9m uzaklıktan çalıştırılabiliyor. Bluetooth modülü ayrıca işlemcinin cep bilgisayarı, yazıcı veya kulaklık gibi diğer Bluetooth fonksiyonlu cihazlarla bağlanmasına imkan veriyor. Kasım ayında satışa sunulması beklenen klavye setinin fiyatı 299,99 euro olarak açıklandı. Bilgi için: www.logitech.de

Geniş ekranlı Windows-Media-Center

Sony,
Vaio PCV-V 100G ile LCD-TV ve PC’den oluşan geniş ekranlı bir kombinasyon sundu. Alet 2,40 GHz’lik Intel Pentium 4 ile donatılı. 533MHz Frontside-Bus ile çalışan işlemci 512 MB’lık PC-2700 DDR belleğe sahip. 39cm’lik ekran XGA çözünürlükte görüntü veriyor. Sabit diskin kapasitesi 80GB. Alet DVD-ROM/CD RW sürücüsü ve SIS 651 grafik çipiyle donatılı. Ayrıca TV ayarına sahip eşzamanlı MPEG’ Encoder fonksiyonu da mevcut. Alet Amerika’da tüm ilave donatılarla birlikte yaklaşık olarak 1600 dolardan satışa sunuldu.

Bilgi için: www.sony.com

Üçlü cep bilgisayarı

Dell
firması, Axim X3 markasıyla üç farklı modelde üretilen yeni bir WindowsCe cep bilgisayarı sundu. Modellerden biri dahili WLAN fonksiyonuna sahip. Diğer modeller PocketPC 2003 ile donatılı güncel WindowsCE bilgisayarlarıyla aynı özelliklere sahip. WLAN fonksiyonlu modelin diğer özellikleri 400 MHz’lik Xscale işlemci, 64MB RAM, 64MB Flash-ROM ve 320x240 piksel çözünürlüklü ekrandan ibaret. SDIO destekli SD kart girişi bellek kapasitesinin güçlendirilmesine ve yeni fonksiyonlardan yararlanma olanağı sunuyor. WLAN fonksiyonlu Axim X3i’nin fiyatı 382 euro. WLAN fonksiyonu bulunmayan Axim X3, 312 euro ve düşük RAM’lı Axim X3 ise 231 eurodan satışa sunulacak.

Bilgi için: www.dell.de

Aküyle de basan yazıcı

Hewlett
-Packard’ın HP Deskjet 450WBT taşınabilir yazıcısı Bluetooth ile bilgisayar veya cep bilgisayarıyla bağlanabiliyor. Yazıca ayrıca diğer birçok girişle birlikte Bluetooth Compact Flash kartıyla da donatılı. HP Deskjet 450WBT, dakikada 4800 x 1200 dpi çözünürlüklü dokuz siyah beyaz veya sekiz renkli sayfa basabiliyor. Alternatif kullanımlar için HP-PhotoREt-IV-Precision teknolojisi de mevcut. Üreticinin açıklamasına göre kartuşlar 418 siyah beyaz, 400 renkli baskı için veya10 x 15cm boyutlarındaki 120 fotoğraf baskısı için yeterli. Aletin 45 sayfalık kağıt haznesi var. Yazıca Avrupa pazarında kısa bir süre önce 379 eurodan satışa sunuldu.

Bilgi için: www.hewlett-packard.de
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!