Bolt'u sollayan rekabetler

Güncelleme Tarihi:

Boltu sollayan rekabetler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2011 00:00

Pistlerin 1 numarasını zorlayabilecek atletler Daegu’da yok. Rakipsiz Bolt’un 3 altın alması sürpriz olmaz. Çekişme ve heyecan isteyenler, kadınlar 100 metredeki Campbell Brown-Jeter ve erkekler 110 metre engellideki Oliver, Robles ve Xiang rekabetlerine odaklanmalı.

YILDIZ ADAYLARI

Usain Bolt
(Jamaika, erkekler 100 ve 200 metre)
3 altın alması sürpriz olmaz


2008 Olimpiyatları’ndan beri dünya atletizminin 1 numaralı ismi yine tüm dikkatleri üzerinde toplayacak. Bu sezon istediği dereceleri koşamasa da her iki yarışın da 1 numaralı favorisi. Daegu’dan, 4x100 metre bayrak yarışını da dahil ederek 3 altın madalyayla dönmemesi büyük sürpriz olur. Kafalardaki soru şu: Kendi dünya rekorlarını bir kez daha kırar mı? Bu form durumu ve rakipsizlikle zor. Ancak, start antrenmanı üzerine yoğunlaştığını söyleyen Bolt’un antrenörü Glen Mills, Daegu’daki tek tehdidin yüksek nem olduğunu söylüyor.

David Rudisha
(Kenya, erkekler 800 metre)
Bu sezonki 7 yarışı da kazandı


GEÇEN yıl dünya rekorunu birkaç hafta içinde iki kez kırdı ve yılın atleti seçildi. Bu yıl da çok formda. Temmuz sonu ve ağustos başında iki kez 1 dakika 43 saniyenin altına indi. Sezon başından beri koştuğu yedi yarışı da kazandı. Eğer Sudanlı Kaki ve Kenyalı Kiprop onu biraz zorlayabilirse Daegu’da da çok iyi bir derece çıkabilir. Yeni bir dünya rekoru? Çok zor.

Anna Çiçerova
(Rusya, kadınlar yüksek atlama)
Kostadinova’nın rekorunu kırabilir


YÜKSEK atlama dünya rekoru 1987’de Roma’daki dünya şampiyonasında Bulgat Stefka Kostadinova tarafından kırıldı. Aradan geçen 24 yıl boyunca birçok atlet bu rekoru kırmayı denedi ama başarılı olamadı. Örneğin Hırvat Blanka Vlasic’in 130’dan fazla rekor denemesi yaptığı söyleniyor. Ancak, bu rekoru kırmak için son aday ise Çiçerova. 29 yaşındaki atlet büyük şampiyonaların hep gediklisiydi ama altın madalyayla bir türlü tanışmamıştı. 22 Temmuz’daki Rusya Şampiyonası’nda 2.07 metre atlayınca bir anda favori konumuna yükseldi. Bu sezon en yakın rakipleri Vlasic ve Di Martino’dan tam 7 cm daha iyi atladı.

Ngonidzashe Makusha
(Zimbabve, erkekler 100 metre ve uzun atlama)
100 metrede madalya alabilir

İSMİ son derece zor okunan bu sürat koşucusu ve uzun atlamacı geçen dört yılı ABD’de, Florida State Üniversitesi’nde geçirdi. 2008’de uzun atlamada olimpiyat dördüncüsüydü. Asıl patlamasını bu sezon yaptı. Haziran ayındaki Amerikan Üniversiteler Şampiyonası’nda 100 metrede 9.89 saniye ile ve uzun atlamada 8.40 metreyle birinci geldi. Halen yılın en iyi ikinci uzun atlamacısı konumunda. 100 metrede madalya şansı var.

Betty Heidler
(Almanya, kadınlar çekiç atma)
Dünya rekoru bekliyoruz


BU yıl nihayet ilk dünya rekorunu kırdı. 79.42 metrelik dereceyle artık 80 metrenin eşiğinde. Şubat ayından beri geçilmeyen Heidler, bu sezon en yakın rakibi Lisenko’dan neredeyse dört metre daha uzağa atıyor çekici. Ondan yeni bir dünya rekoru bekleyebiliriz.

Allyson Felix
(ABD, kadınlar 200 ve 400 metre)
Üst üste 4. şampiyonluk peşinde


ÖNCEKİ dünya şampiyonalarında toplam altı altın madalya kazandı ve şimdiden tarihin en iyileri arasına girmeye çalışacak. Daegu’da iki hedefi var: Birincisi 200 metrede üst üste dördüncü kez dünya şampiyonu olarak bunu başaran ilk kadın atlet unvanını almak, ikincisi de 400 metreyi buna ekleyip duble yapmak.

Bu yarışları kaçırmayın

100 metre kadınlar
(Campbell-Brown ve Jeter)

JAMAİKALI kadın sürat koşucuları 2008 Olimpiyatları’nı ve 2009 Dünya Şampiyonası’nı domine etmişti ama bu kez olimpiyat şampiyonu Veronica Campbell-Brown’un karşısında çok dişli bir rakip var. Amerikalı Carmelita Jeter bu sezon çok formda. 4 Haziran’da koştuğu 10.70 saniyelik 100 metre tarihin en iyilerinden biriydi. Campbell-Brown’un mayıs ayında koştuğu 10.76’sı var. Bu yılki tek karşılaşmalarını Şanghay’da Campbell-Brown kazanmıştı. Ancak, bu üç buçuk ay önceydi.

110 metre engelli erkekler
(Oliver, Robles ve Xiang)


AMERİKALI David Oliver, geçen yıl bu dalı domine etmişti, şanssızlığı büyük şampiyona yokluğuydu. Bu yıl yine çok formda. 4 Haziran’da Eugene’de 12.94 saniye koştu ve yılın en iyi derecesini elde etti.
Ancak, mayıs ayında Şanghay’da eski olimpiyat şampiyonu Liu Xiang’a, bu ay başında Londra’da dünya rekortmeni Dayron Robles’e geçildi. Yılın en iyi 10 derecesinden 9’unu paylaşan bu üçlü yeni bir dünya rekorunu zorlayabilir.

2011’in en hızlı 4 atleti Daegu’da yarışamayacak

BU dünya şampiyonasının en büyük özelliği birçok önemli atletin gerek sakatlık, gerek formsuzluk, gerekse doping cezası sebebiyle yarışlardan çekilmesi oldu. Örneğin şampiyonanın en merakla beklenen yarışlarından erkekler 100 metrede 2011’in en hızlı dört atleti koşmayacak. Amerikalı Tyson Gay 2008’den beri sakatlıklardan belini doğrultamıyor. Bu yaz da sağ kalçasından sakatlandı ve sezonu kapattı. 9.78 ile 2011’in en iyi derecesine sahip Jamaikalı Asafa Powell da birkaç gün önce kasığındaki sakatlığı öne sürerek şampiyonadan çekildi. Bu yılın iki yükselen değeri Jamaikalı Steve Mullings ile Amerikalı Mike Rodgers da doping testleri pozitif çıktığı için ulusal federasyonları tarafından şampiyonaya getirilmedi.

Wariner ve Tamgho da yok

Sadece erkekler 100 metre mi etkilendi sakatlıklardan? Hayır. Örneğin erkekler 400 metrede eski olimpiyat ve dünya şampiyonu Jeremy Wariner da sakatlık nedeniyle Daegu’da koşmayacak. Kış sezonunda salon dünya rekorunu kıran Fransız üç adım atlamacı Teddy Tamgho da geçen ay sezonu kapadı. Son dünya şampiyonu yüksek atlamacı Yaroslav Rıybakov, son olimpiyat şampiyonu dekatloncu Bryan Clay sakatlık yüzünden çekilen diğer atletler.

Cinsiyet testi sonrası ilk büyük şampiyona!

BAZI önemli yıldızlar da bir süre ara verdikleri atletizme bu şampiyonayla dönecekler. Örneğin kadınlar sırıkla atlamayı yıllarca sürklase eden Rus Isinbayeva, 2010 kış sezonundan beri yarışmıyordu. Yaz başında geri döndü ama dereceleri eskisine göre düşük. Keza erkekler 5000 ve 10000 metrelerin dünya rekortmeni Etiyopyalı Kenenisa Bekele de 1.5 yıldır yarışmadı. Daegu’da 10000 metrede beşinci kez dünya şampiyonluğu için koşacak. 2004 Olimpiyatları’nda 100 metre şampiyonu olan ancak ertesi yıl dopingli çıkıp 8 yıl ceza alan Amerikalı Justin Gatlin de CAS kararıyla atletizme döndü. Daegu’da madalya şansı var. Güney Afrikalı Caster Semenya da cinsiyet testinden geçtikten sonra pistlere dönmüş ancak bir büyük şampiyonada yarışmamamıştı. Daegu, Semenya’nın iki yıl sonra ilk önemli sınavı olacak.

Kore’nin ilk gününde 3 atletimiz yarışacak

13. Dünya Atletizm Şampiyonası, Güney Kore’nin Daegu kentinde bugün başlayacak. İlk gün 3 sporcumuz yarışacak. Kadınlar 10 bin metrede Bahar Doğan TSİ 15.00’te maraton koşarken, çekiç atmada sporcularımız Eşref Apak ve Fatih Eryıldırım ise cumartesiyi pazara bağlayan gece TSİ 04.00’te yarışacak. Bahar Doğan, aramızda 6 saat fark olan Kore’ye alışabilmek için, 2 aylık hazırlık sürecinde her gün 03.00-06.00 saatleri arasında çalıştığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!