“Bologna Cersaie 2012” fuarına Türk damgası

Güncelleme Tarihi:

“Bologna Cersaie 2012” fuarına Türk damgası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2012 10:40

İtalya'nın Bologna kentinde devam eden Cersaie 2012 Seramik ve Banyo Fuarı'nı ziyaret eden Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, “Dünyanın en büyük seramik fuarı olan Cersaie'de aslında, Türk rüzgarı esti” dedi.

Büyükelçi Hakkı Akil, eşi İnci Akil ve Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ile seramik sektörünün önde gelen fuarlarından 25 Eylül'de kapılarını açan Cersaie'de incelemelerde bulundu.

Fuara katılan 20 kadar Türk firmasının standını tek tek gezen büyükelçi Akil, yaptığı değerlendirmede, “Dünyanın en büyük seramik fuarı olan Cersaie'de aslında, Türk rüzgarı esti diyebilirim. Bu standlarda şunu büyük bir gururla gördüm ki; Türk sanayicileri, Türk seramik üreticileri, gerek tasarım, gerek üretim kalitesi, gerek kullanılan teknolojiler açısından aslında İtalya'nın seramik üretim bölgesinin kalbinde, İtalyanlarla aynı kalitede, aynı güzellikte seramik üretebildiklerini bütün alıcılara gösterdiler” diye konuştu.

Kendi gözlemlerini paylaşan Akil, en büyük eksikliğin “Made in Italy” markasının İtalyan üreticilere büyük bir avantaj sağlaması olduğunu bununla birlikte, artık Türk markalarının da pazarda kendi yerlerini edindiklerini belirtti. Akil, “Burada yaptığım temaslardan edindiğim bir izlenim de, Türk seramik sanayinin İtalya'dan sonra ikinci sıraya yerleşmekte olduğu ve İspanyollarla rekabette bir adım daha ileri geçtiği yönündeydi. Bu da son derece memnuniyet vericidir” dedi.
Türkiye'nin genel ekonomik gücünün ve performansının bir yansımasını da seramik sanayini görmenin mümkün olduğunu dile getiren Hakkı Akil, Türk seramik sanayinin bir dünya markası olduğuna tanıklık ettiğini ve bu ortamı sağlayanlara teşekkür ettiğini ifade etti.

Bu arada, büyükelçi Hakkı Akil, Kale standında Kale grubunun kurucusu İbrahim Bodur ile kısa bir süre görüştü. Görüşmede Bodur, Akil'in Roma'da kalkıp fuar için Bologna'ya gelmesinin önemine vurgu yaptı ve büyükelçiye teşekkür etti.

Zeynep Bodur Okyay

Büyükelçi Akil'e fuar gezisinde eşlik eden Türkiye Seramik Federasyonu ve aynı zamanda Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay da “Bu sene İtalya'daki seramik fuarı, Türk firmaları açısından zannediyorum oldukça başarılı geçti. Çok değerli büyükelçimizle birlikte 20 tane katılımcı Türk firmasını tek tek ziyaret ettik. Oradaki izlenimlerimizde fuarın, salı gününden bu yana 3 gündür oldukça hareketli olduğu yönünde. İhracatı arttırma yönünde gayretlerini sarf ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Fuarın çok büyük olduğuna ve dünyanın dört bir yanından pek çok katılımcı çektiğine dikkati çeken Okyay, “Uzakdoğudan, Avrupa'dan, ortadoğudan üreticiler burada. Bu fuarda, Türk firmalarının güçlü bir şekilde temsil edildiğine inanıyorum. Ürünler adına katılım adına güzel bir duruşumuz var” dedi.

Bologna'dan Kerem Görsev geçti

Cersaie fuarı kapsamında son yıllarda gelenekselleşen Türkiye Seramik Tanıtım Grubu'nun düzenlediği konserde, caz sanatçısı, piyanist-besteci Kerem Görsev, Türk şef Erol Erdinç yönetimindeki Arturo Toscanini filarmoni orkestrasıyla, Bologna'nın kalbi sayılan tarihi Maggiore meydanında sahne aldı.

Yaklaşık bin kişiye açık havada, zaman zaman çiseleyen yağmura rağmen müzik ziyafeti sunan sanatçı Görsev, 1 saati aşkın süren performansının ardından izleyicilerden yoğun alkış aldı ve iki eser daha seslendirerek 'bis' yaptı.

Konseri, aralarında Spordan Sorumlu eski devlet bakanı Faruk Nafiz Özak'ın da bulunduğu çok sayıda Türk ve İtalyan davetlinin yanı sıra, Erasmus öğrenci değişim programıyla İtalya'ya gelen Türk öğrenciler ve meydandaki İtalyanlar izledi.

Görsev'i kuliste tebrik eden Roma Büyükelçisi Akil, gecede emeği geçenlere de teşekkür etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!