Bir zamanlar plaklar vardı

Güncelleme Tarihi:

Bir zamanlar plaklar vardı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2006 11:53

Önce plak seçilir, pikabın üzerine yerleştirilir, sonra iğnesi hazırlanır plağın üzerine konulur. Derin bir cızırtı, derken ardından o büyülü ses duyulur. 78 devirlisi, 45 devirlisi, uzunçaları...

Haberin Devamı

Dünyanın belli başlı ülkelerinde halen kullanılmakta iken bugün seri üretimi yapılmadığı için sahafların raflarını ve anıları süsleyen plaklar... Önce kasete, sonra CD'ye yenilen, sesinin güzelliği bugün hala kulaklardan silinmeyen plakları unutmayanlar, “sanal plak müzesi” isimli internet sitesinde buluştu.

Bir zamanlar plaklar vardı

Plakları kapaklarıyla birlikte bu siteye koyan plak dostları, birbirinden ilginç plakları, “futbol plakları”, “absürd plaklar”, ”politik plaklar”, “Eurovision plakları”, “Kıbrıs plakları”, ”oryantal plaklar”, “arabesk plaklar”, “reklam plakları” gibi başlıklar altında topladı.
  
“AK GÜNLERİN KARA OĞLANI”...
  
Bir döneme damgasını vuran siyasi çekişmeler, miting alanlarındaki söz düelloları ve kıyasıya siyasi rekabet plaklara da konu oldu.

Haberin Devamı

Eski başbakanlardan Bülent Ecevit en çok plağa konu olan siyasetçilerin başında geliyor. Ecevit'in kapağını süslediği plaklar arasında, “Ak Günlerin Kara Oğlanı”, “Bu Zor Günler Yakında Biter, Ak Günler Başlar”, “Ak Günlere”, “Ayşem-Gel Ecevit Gel-Şükret Vicdanıma”, “Halkçının Marşı-Uyum”, “Seninleyiz Ecevit” yer alıyor.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de “AP Marşı”, “Adalet Partisi Destanı”, “AP'de Buluşalım”, “Demirkırat Türküsü” gibi plakların yanında, sinema sanatçısı Öztürk Serengil'in plağına “AP Takdim Eder-Milliyetçi Zühtü” isimli çalışmasına konu oldu.
  
EZELİ REKABET PLAKLARDA
  
Futbol sahalarının ezeli rakipleri Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor o yıllarda plaklarıyla da yeşil sahalardaki gibi rekabet etti.

Sarı-lacivertli renklere gönül verenler, Vasfi Uçaroğlu Orkestrası'nın çaldığı “Fenerbahçe Marşı” ile Halit Kıvanç'ın anlatımıyla “Şampiyonların 15 Golü”, “Şampiyon Fenerbahçe-Manchester Maçı”, “Haydi Bastır Fenerbahçe Oyun Havası” ve Nesrin Sipahi'nin yorumuyla ünlü “Fenerbahçe Marşı”nın yer aldığı plaklarla takımlarına destek verdi.

Haberin Devamı

Sarı-kırmızılılar için kulübün sembolü olan “Kral Metin” lakaplı Metin Oktay, o dönemin plaklarının baş konuğuydu. “Metin Geliyor Metin... Kralın Golleri”, “Kral Metin”, “Aslan Galatasaray Cimbombom” Galatasaray temalı plaklardı.

“Kara Kartallar” da “Türkiye Liginde Kara Kartal Zirvede” ve ”Kara Kartallar Çok Yaşa” plaklarına konu oldu.

Trabzonspor için ise “Karadeniz Fırtınası”, “Şimşek Trabzonspor” gibi albümler yapıldı.
  
DÜĞÜNÜ İÇİN PLAK BASTIRMIŞTI

Bir zamanlar plaklar vardı

  
Erken ölümüyle Türkiye'yi yasa boğan ünlü sanatçı Barış Manço, evliliğini bastırdığı plakla ölümsüzleştirmişti.

18 Temmuz 1978'de hayatını Lale Manço ile birleştiren Barış Manço, ”Ne Kadar Mutluyuz-Ne Kadar Mutlusunuz” adlı plağı düğünde davetlilere dağıttı.

Haberin Devamı

Aynı yöntemi Fatma-Ali Kocatepe çifti de izlerken, o dönemde meşhur olan olmayan pek çok çift düğünlerinde plak bastırarak davetlilere verdi.

1974 Kıbrıs Barış Harekatı, büyük prestij sebebi olan Eurovision Şarkı Yarışması, western filmler, Türk Sineması, ilginç şakalar, şiirler, firma reklamları, televizyon dizileri, yabancı filmler ve daha sayılamayacak pek çok konu o yıllarda plak kapaklarını süsledi.
  
BİR SULTAN'LA NASIL EVLENEBİLİRSİNİZ
  
Bütün bunların yanında birbirinden ilginç isme sahip plaklar da müzikseverlerle buluştu. İşte bu ilgi çekici plaklardan bazı örnekler:

Camızın Trene Baktığı Gibi...
Küstüm Sevdiğim Sana Terkettim Köyümü
Muzaffer Demircioğlu'nun İnekli Şiiri
Sempatik Solist Orhan Bülbül
Tek Bıyık İzzet
Pisi Pisi-Haydi Bastır
Lambaya Püf De
Tufaya Bak Tufaya-İcabında Fenerbostan
İsmet ile Sülüman Bacanak
How to Make Your Husband a Sultan
Nazar Değdi Dünyama
Abidik Gubidik Twist-Göz Göz Değdi Bana
Bana Derler Çapkın Suzan
Dünya Varmış Oh Dünyada.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!