Bir kitap

Güncelleme Tarihi:

Bir kitap
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2004 19:13

Ortadoğu Uygarlık Mirası-2

Ülkemizde
Sümer uygarlığı üzerine en iyi uzmanlarımızdan olan ve bu uygarlıktan geride kalan tabletleri inceleyerek populerleştiren, Anadolu uygarlıklarını topluma tanıtan ve onların yaşamlarından sonuçlar çıkartan Muazzez İlmiye Çığ, daha önceki Ortadoğu Uygarlık Mirası’nın devamı niteliği taşıyan ikinci kitabını yayımladı.

Çığ, Sumerler ve Anadolu uygarlıkları konusunda çok değerli uluslararası çalışmaları da olan, 90 yaşında hala bilimsel çalışmalarını sürdüren başarılı bir bilim insanımız.

Kitap, sayın Çığ’ın dergilerde yayımlanan yazılarını, bilimsel kongrelerde sunduğu bildirileri ve henüz yayımlanmamış yazılarını içeriyor.

Yazı başlıkları, kitabın birbirinden ilginç öyküleri içerdiğini gösteriyor..

İlginç konular

Kitaptaki bazı yazıların başlıklarına özetle bakıyoruz:

Kilden tabletler, Binlerce yıl boyu Anadolu, Eski Babil çağına ait iki tüketim listesi, Kadın neden Ademin kaburga kemiğinden yaratıldı?, Babilliler kira meselesini 3700 yıl önce halletmişti, Tarihte ilk cezaevi ve oraya giren ilk yazar, Sumer edebiyatı, Sumerlilerde adalet ve ahlak kavramı, Tarihte ilk savaş acıları: Sumer ağıtları, Kıskanç kadın, Bir rahibenin çeyizi ve evlenme kontratı, Lut Peygamber kızlarıyla neden yattı?, Çivili belgelerin bulunuşu ve yazıların dillerinin çözülüşü, İnsanlık tarihinin en eski öğretmenleri, Sumer kutsal evlenme hiyakesinin Kur’an ve Tevrat’taki izleri, Sumer’de işçi sınıfı ve ekonomi, Sumer’de kadın, Mezopotamya’da tıp- sihir, büyü, astronomi, Örtünmenin tarihçesi, İnsanlık tarihinde ilk şehir planı, Türk yazısı en eski yazı mı?, Kültürler yatağı Anadolu, Türkiye Cumhuriyeti’nde kıyafet devrimi...

Örneğin, ‘Kıskanç kadın’ başlıklı yazıda, 4 bin yıl önce kıskanç kadının duygularını dile getiren bir şiiri okuyoruz. Sevgilisini bir kadına kaptıran kadın, şiirle duygularını dile getiriyor ve sevgilisini yeniden geri kazanmayı umuyor.

Uzunca olan şiirin ilk dörtlüğünü şöyle:

‘Şahidim olsun İştar

Sana sadık

kalacağım sevgilim,

Üstün gelecek

benim aşkım,

Tutulacak şeytan dili

o kadının

Sana sadık kalacağım

Ödüllendireceğim

aşkını benim aşkımla.

Hayır! Sevmiyor

o kadın seni!

Şaşırtmış İştar’ın

yargısı onu,

Onun da benim gibi

uykuları kaçsın!

Gecelerini keder,

üzüntü ve karamsarlıkla

geçirsin!...



Muazzez İ.Çığ’ın ‘Kur’an, İncil ve Tevrat’ın Sumer’deki kökeni’, ‘İbrahim peygamber’, geçmişe yönelik bir bilimkurgu olan ‘Sumerli Ludingirre’, Sumer’de inanç v ekutsal evliliği anlatan ‘İnanna’nın aşkı, ‘Sumer Hayvan Masalları’ başlıklı kitapları da var.

Muazzez İ.Çığ, Atatürk döneminde kurulan Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde, Alman hocalardan Hitit dili ve kültürü, Sumer ve Akkad dilleri ve Mezopotamya kültürü üzerine dersler aldı. İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi Çiviyazılı Belgeler Arşivi’ne, 1941’de uzman olarak atandı.

Bir cumhuriyet kadını olarak bu gün de çalışmalarını sürdürüyor.

Ayrıntılı bilgi için: www.ilmiyecig.com
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!