Bir basketbol efsanesi: 23 Numara Michael 'Air' Jordan

Güncelleme Tarihi:

Bir basketbol efsanesi: 23 Numara Michael Air Jordan
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2016 09:50

"Ben sahada 5 kişiyi nasıl geçecegimi değil, o beş kişinin beni nasıl durduracağını düşünürüm." Michael Jordan'ın hikâyesi, babası evin arka bahçesine bir çift pota monte ettiğinde başladı. O potalar sayesinde basketbola başlayan çocuğun, bir gün NBA' in dünya basketbolunun hakimi olaca kimsenin aklının ucundan geçmezdi... İşte havada asılı kalma yeteneği olan ender oyunculardan biri olan Michael Jordan'ın hayat hikâyesi, ünlü yıldız basketbolcuların onun hakkında söyledikleri ve şimdiye kadar attığı en iyi 50 sayı...

Haberin Devamı

 MJ : ” Hiç bir zaman şut atmadan önce negatif bir düşünce aklıma getirmem, çünkü negatif sonuç benim işim degil.”

Sıçrama yeteneği ve faul çizgisinden yaptığı akıl almaz smaç yüzünden 'Air' lakabını alan Michael Jordan 17 Şubat 1963'de New York'un Brooklyn şehrinde doğdu. Bugün 53. yaşını kutlayan başarılı basketbolcu, 5 kardeşten en küçüğünün bir büyüğüydü. Ronnie ve Larry adında abisi, Dolares adında ablası ve Roslyn adında kızkardeşi vardı.

Bir basketbol efsanesi: 23 Numara Michael Air Jordan

İLK BİSİKLETİNİ 16 YAŞINDA ALDI

Babası James bir elektrik fabrikasında çalışırken annesi Deloris'te bir bankada memur olarak çalışıyordu. Jordan daha küçük yaşlarda paranın değerini ve çok çalışmayı öğrenmişti. Hatta 16 yaşından sonra ilk kez bir bisikleti olmuştu.

Haberin Devamı

Bir basketbol efsanesi: 23 Numara Michael Air Jordan

ABİSİ ONU YENDİKÇE DAHA ÇOK HIRSLANDI

Michael Jordan beyzbol, basketbol ve futbol oynamayı çok severdi. Saatlerinin çoğunu basketbol oynamakla geçirirdi. Ondan daha uzun ve yetenekli olan bir yaş büyük abisi Larry ile çoğu kez adama adama amaç yaparlardı. Genelde abisi Larry 'nin kazanıyor olması Jordan'da daha iyi oynama şevki ve hırsı verdi. 

Bir basketbol efsanesi: 23 Numara Michael Air Jordan

"FAVORİ NUMARAM 45 AMA..."

"Favori numaram her zaman için 45 olmuştur .Büyük abim Larry'nin numarası idi. Üniversiteye gittiğimde, 45 numaralı formayı giyemedim çünkü Larry giyiyordu. Böylece bunun yarısını giymeye karar verdim.. 22 buçuk, yuvarlarsak 23 eder. Bu neden 23 no.lu formayı giydiğimin gerçek hikayesidir." diyor Michael Jordan.

Bir basketbol efsanesi: 23 Numara Michael Air Jordan

North Carolina Üniversitesi'ni üçüncü sınıftan sonra terk edip, profesyonel basketbolcu oldu. 1984 ve 1992 Olimpiyat Oyunları'nda şampiyon olan Amerikan Milli Takımı'nda yer aldı. 1984'ten beri Chicago Bulls takımının formasını giyiyordu.13 Ocak 1999'da basketbolu bıraktığını açıkladı. 

Haberin Devamı

Jordan, Orlando maçı öncesi 1990 yıldında forması çalındığı için 12 numarayı giymişti.

Bir basketbol efsanesi: 23 Numara Michael Air Jordan

MICHAEL JORDAN'DAN EN İYİ 50 SAYI

ÜNLÜ YILDIZLAR ONUN HAKKINDA NELER SÖYLEDİLER?

ALONZO MOURNING: Eğer spor alemindeki sporcuları bir değerlendirmeye alsaydım o her yönden 10 tam puan vereceğim yegane kişi Michael Jordan’dır.

KENNY ANDERSON: Kimi zaman maçın ortasında olduğum yerde durup kalırdım. Çünkü onun çılgınca bir hareket yapacağını bilirdim. Böyle bir durumda sağa sola koşturmaktansa, olduğum yerde kalıp seyretmeyi tercih ederim.

SHAQUILLE O’NEAL: Onun benim hayalini kuramayacağım hareketler yaptığını gördüm. Onun potanın bir tarafındaki dip çizgiden smaç yapacakmış gibi havalanıp, havada bir müddet asılı kaldıktan sonra adamın altından geçip diğer taraftan ters turnike attığını gördüm. Bunu kendim görmesem, imkansız derdim.O en iyisi.

Haberin Devamı

MUTOMBO: Michael’ ın bana gözleri kapalı faul atabileceğini söylediği günü asla unutamam. Maçtaydık ve o da yaptı ! O an tek düşündüğüm eve gidince çocuklarıma ne söyleyeceğimdi..

Mike potaya doğru ilerliyordu, önünü kesmek için yukarı sıçradım. Dilini dışarı sarkıttı ve sağımdan geçeceğini sandım. Ama O havadayken dilini ve yönünü değiştirdi.ve topu sağ eliyle potaya bastı. Ben de orda öylece durup izledim. Sonra koç Chuck Dally e dönüp baktım. Rengi atmıştı. Ona zar zor ‘ bir şey söylemene gerek yok bende gördüm’ diyebildim o kadar. O en iyisi...

Bir basketbol efsanesi: 23 Numara Michael Air Jordan
Michael Jordan'ın başrollerini Looney Tunes kahramanları ile birlikte paylaştığı 1996 yapımı Space Jam filminden bir kare.

Haberin Devamı

B.J. ARMSTRONG: Michael bu oyunu sadece iki nedenle oynuyor;1. oynamayı seviyor ve 2. si meydan okumaya bayılıyor.

JAMES EDWARDS: Ne zaman başımız sıkışsa, Michael turboları açıyor.

DENNIS RODMAN: Bazı oyuncuların baskete giden yolu bulmalarını seyretmek çok ilginç ve Michael da beni en çok etkileyen taraf da bu, Onun nasıl sıçradığı ve smaç yaptığı hakkında konuşup durabilirsiniz, ama basketbolu gerçekten bilen insanlar onun çembere giden yolu her defasında keşfetmesinden, şut atmak istediği her zaman, o şutu ve turnikeyi ne yapıp edip bulmasından daha çok etkileniyorlar. Chicago ya ilk geldiğim de beni inanılmaz şaşırtmıştı ve sanıyorum, onunla aynı takımda oynadığınızda, rakip takımda oynadığınızdan daha çok etkileniyorsunuz.

Haberin Devamı

KARL MALONE: O, oyuncuların oyuncusu. O, kendiniz oynamadığınızda seyrettiğiniz adam. Bazen onunla maç yaparken bir hareket yapıyor ve siz kendi kendinize, ‘Keşke ağır çekimde tekrar görebilseydim diyorsunuz’

MAGIC JOHNSON: “Dünyada iki tip basketbolcu vardır, Jordan ve diğerleri”

LARRY BIRD: “Maç bittiğinde Jordan’dan 63 sayı yediğimize hiçbirimiz inanamıyorduk.”

Bir basketbol efsanesi: 23 Numara Michael Air Jordan

Pek çok otoriteye göre tüm zamanların en iyi kadrosu olarak kabul edilen, Michael Jordan’ın yanı sıra Magic Johnson, Larry Bird, Charles Barkley, Patrick Ewing, Karl Malone, Clyde Drexler gibi yıldızların mücadele ettiği Dream Team (Rüya Takım), 1992 Barselona Olimpiyatları’nda şanını yakışır bir performans ortaya koydu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!