Beşiktaş'ın gizli kahramanları

Güncelleme Tarihi:

Beşiktaşın gizli kahramanları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2011 09:46

Tayfur Havutçu'nun sezon başında teknik ekibine dahil ettiği Roland Koch ve Eren Şafak, siyah-beyazlıların bu sezon yakaladığı başarıda pay sahibi oldular.

Haberin Devamı

BeÅŸiktaÅŸ, 2011-2012 sezonuna teknik direktör Tayfur Havutçu yönetiminde baÅŸlamıştı. Genç teknik adam bir önceki sezon yardımcılığını yaptığı Bernd Schuster'in istifasının ardından devraldığı teknik adamlık bayrağını yeni sezonda da taşımaya hazırlanıyordu. Ãœstelik iki arada bir derede bir de Türkiye Kupası kazandırmıştı takımına.  Â

MAÇ ÜSTÜNE MAÇ

Ancak 3 Temmuz'da başlayan futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında 14 Temmuz tarihinde tutuklu yargılanmasına karar verilen Havutçu'nun Metris Cezaevi'ne sevk edilmesi Siyah Beyazlı takımın tüm planlarını alt üst etti.

Tayfur Havutçu'nun bu sezon başında ekibine dahil ettiği Roland Koch ve Eren Şafak, genç teknik adamın cezaevine girdiği dönemde takımı bir süre çalıştırmaya devam ettiler. Bu dönemde özellikle yabancı oyunculara Türk futbolunun içinde bulunduğu durumu anlatmaya çalışan bu ikili daha sonra takımın başına getirilen Carlos Carvalhal'ın da bu sezon yakaladığı başarıda büyük pay sahibi oldular. Spor Toto Süper Lig'in yaklaşık bir ay geç başlaması ve Avrupa'da mücadele edilmesi bu sezon Siyah Beyazlılıar için çok sıkışık bir maç programın oluşmasına neden oldu.

Haberin Devamı

4 AYLIK PERİYOTTA 23 MAÇ

Sezonun başladığı 10 Eylül tarihinden bu yana geçen 4 aylık periyotta UEFA Avrupa Ligi'nde 8, Spor Toto Süper Lig'de de 15 toplamda 23 maça çıkan Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele ettiği grubu lider tamamlamayı başardı. Türkiye'de ise topladığı 28 puanla bu sezon sadece 15'er maç oynayan ezeli rakipleri Galatasaray ve Fenerbahçe'nin 3 puan arkasında 3. sırada yer aldı.

VEKALETEN CARLOS BAÅžARILI

Bugün için başarılı kabul edebileceğimiz bu tabloda Havutçu'ya bir anlamda 'vekalet' eden Carlos Carvalhal'ın emeğini göz ardı etmemek lazım. Daha önce Türkiye'de görev yapmayan bir teknik adam olarak ilk kez çalıştığı bir ülkenin futbol dengelerini kısa sürede öğrendi.

Yaptığı hatalardan dönmekten çekinmeyen Carvalhal'ın, Beşiktaş'ı sıkınıtılı olarak değerlendirebileceğimiz sezonda getirdiği noktada göze çarpan bir durum da Siyah Beyazlıların teknik ekibinde bulunan iki diğer isimler oldu.

Haberin Devamı

KOCH'UN ELİNİN DEĞDİĞİ YERDE GÜLLER AÇIYOR

Bu isimlerden Alman antrenör Roland Koch, teknik direktör Christoph Daum'un yardımcısı olarak 1994-1996 ve 2001-2002 yılları arasında Beşiktaş'ta, 2003-2006 ve 2009-2010 yıllarında da Fenerbahçe'de görev yapmıştı. Türkiye'yi ve Türk futbolunu iyi tanıyan Alman antrenör, Beşiktaş'ın içinde bulunduğu sıkıntılı süreci en az zararla atlatmasında önemli rol oynadı. Çalıştırdığı takımlarda yaptırdığı kondisyon antrenmanları ve oyuncuların fiziki durumlarının iyi olması ile birçok kez gündeme gelen Koch, Beşiktaş'ta da sıkışık maç programına rağmen oyuncuların sahada 90 dakika mücadele etmesinde önemli rol oynadı. Beşiktaş'ın bu sezon beğeni toplayan performansında Alman antrenörün yaptırdığı kondisyon çalışmaları büyük rol oynadı.

Haberin Devamı

ŞAFAK HOCA CARLOS'UN YÜKÜNÜ HAFİFLETTİ

Bir diğer gizli kahraman olarak ifade edeceğimiz isim ise kondisyonerlik üzerine Amerika'da eğitim alan ama Beşiktaş'ta Carvalhal'ın en önemli yardımcılarından biri olan Eren Şafak oldu. Tayfur Havutçu'nun sezon başında ekibine dahil ettiği 28 yaşındaki genç antrenör, alaylı-okullu karşılaştırmasında okullu sıfatı ile tabir edebileceğimiz bir isim. Beşiktaş'ın aylık olarak yayınlanan dergisinin Eylül sayısında verdiği röportajda kendisini daha yakından tanıdığımız Eren Şafak, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Teknolojisi bölümünden mezun olduktan sonra, Amerika Birleşik Devletleri'nde The Florida State University Sport Science'de kondisyon üzerine mastır yapmış. UEFA B Lisans diplomasına sahip olduğunu da dergiye verdiği röportajda belirten Şafak, 7 yıldır Türkiye'de profesyonel futbol takımlarında kondisyon ve maç analizi üzerine çalışıyor. Beşiktaş'tan önce Gençlerbirliği Oftaş, Gençlerbirliği, Erzurumspor, Siirtspor ve Gaziantepspor'da çalışan Eren Şafak bir yandan kondisyon alanındaki son gelişmeleri Beşiktaş'ta uygularken, bir yandan da Carvalhal'a ligdeki takımlar hakkında önemli bilgiler ve analizler veriyor. Carvalhal'ın ligde ve Avrupa'da oynanan maçlar öncesi rakipleri hakkındaki analizleri de hazırlayan Eren Şafak'ı Tayfur Havutçu tarafından Beşiktaş'a kazandırılan genç bir yetenek olarak görmek yanlış olmaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!