Ben olmasam darbeciler Türkleri öldürüyordu

Güncelleme Tarihi:

Ben olmasam darbeciler Türkleri öldürüyordu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2013 00:39

Bir dönem Türk futboluna damga vuran Coulibaly, “2012’de Mali’de yaşanan darbe sırasında Türk iş adamlarını darbecilerin elinden kurtardım. Afrika’da tanınmış futbolcular, devlet görevlisinden daha fazla saygı görür” dedi.

Haberin Devamı

16 yıl süren futbolculuk kariyeri boyunca 10 farklı takımda forma giyen bir isim; Fernand Coulibaly... Malili eski yıldızın top koşturduğu bu ekiplerin tam 7 tanesi Türk kulübüydü. Son olarak 2002-2003 sezonunda Diyarbakırspor’da oynayıp futbolu bırakan Coulibaly, ilginç anılarını, futbol ve Türk takımları hakkındaki düşüncelerini Hürriyet’e anlattı.

İşte bir döneme damga vuran Fernand Coulibaly’nin, İnönü Stadı’ndaki Beşiktaş-Antalyaspor maçı sonrasında yaptığı o açıklamalar...

SABAHLARA KADAR NÖBET TUTTUM

Türk iş adamları Mali’ye geldikleri gün darbe oldu. Mali-Türk İş Adamları Derneği Başkanı Nihat Uzman, Engin Şenol, Ahmet Rasim Durak ve Uygur Acuner ateş altında kalmıştı. Askerler, tanımadıkları bu insanların dilini bilmedikleri için inanılmaz baskı uygularken olaya el koydum. Afrika’da tanınmış futbolcu devlet görevlisinden daha çok sevilir.

Haberin Devamı

- Türkler beni sığındıkları bir yerden telefonla aradı. Arabamla gidip onları kurtardım. Darbenin ortasında ülkemize hizmet için gelen bu insanları korumasam olmazdı. Sabahlara kadar başlarında nöbet bekledim. Ben olmasaydım çok kötü olaylar olurdu. Şimdi ülkemiz çok iyi durumda... İş adamları ve futbol adamlarını ülkemize bekliyorum.

/images/100/0x0/55ea7e59f018fbb8f883970b

TÜRKİYE, AFRİKA FUTBOLUNA YÖNELMELİ

Fransa, İngiltere, İspanya ve Portekiz... Bu ülkelerdeki kulüpler, Mali, Kamerun, Brezilya, Somali gibi yerlerde oynayan futbolcuları küçük yaşlarda kadrolarına katıp yetiştiriyor. Süper Lig’teki tüm yönetici ve teknik adamlara ulaştım. ‘Gelin Mali ve çevresinden genç yeteneklere sahip çıkıp dünya futboluna kazandırın’ dedim. Kimse umursamadı.

- Bakın, İspanya ve Fransa’da Mali’den getirilen yüzlerce çocuk var. Bu çocukların genlerinde teknik var. Türkiye, Afrika pazarına yönelse dünya futbolunda söz sahibi olur. Ama Türkiye, Katar’daki petrol şeyhlerinin yaptığını yapıyor. Parayı bastırıp yıldız oyuncu alıyor. Yıldız oyuncu yetiştirmiyor. ‘Kulüpler batıyor’ diyorlar. Bu kadar paraları nasıl veriyorlar şaşırıyorum.

Haberin Devamı

Sadece yoksul çocuklar futbol oynar

Ben yoksulluk içinde büyüdüm. 5 yaşında ailem ile birlikte Fransa’ya geldik. Mesleğimiz yoktu. Ben futbola tutundum. Futbol aç insanların işi. Mali’ye gidin her evden futbolcu çıkar. Çünkü spor ve futbol insanların kurtuluş amacı. Siz zengin bir aile çocuğunun futbolcu olduğunu gördünüz mü? Sadece açlar koşar.

G.Saray yüzde 100 şampiyon

“Didier Drogba gibi forveti olsa, Fenerbahçe şu an liderdi. Galatasaray bu sezon kesinlikle şampiyon olur. F.Bahçe de sistemini kurdu.”

Şayet Fenerbahçe’de, Didier Drogba gibi bir forvet olsa şimdi liderlerdi. Sarı lacivertli takım sistemli oynuyor. Aykut Kocaman, istediklerini yeni yeni tamamen oturttu ve uygulamaya başladı. Bence Galatasaray bu kadrosu ile Süper Lig’de yüzde 100 şampiyon olacak. Beşiktaş-Antalyaspor maçını izledim. Yorumsuz....

Haberin Devamı

Terim, tam bir İmparator

- Türkiye’deki teknik direktörler Avrupa’daki meslektaşlarından çok önemli özelliklere sahipler. Yılmaz Vural: Temiz kalpli, Sakıp Özberk: Çalışkan, Samet Aybaba; Psikolog, ağabey, arkadaş ve otoriter, Fatih Terim imparator...
- Türkiye’de unutamadığım oyuncu Sergen’dir. Futbol topuna, rakibe, ve takım arkadaşlarına inanılmaz hükmediyor. 100’ncü yılda Galatasaray’a attığı golün filmi yapılmalı.

Vanspor’da Müslüman oldum

- Türkiye'de Vanspor’da oynarken Müslüman oldum ve Abdullah Muhammed Doğan olarak Türk vatandaşlığına geçtim.
- Recep Tayyip Erdoğan’dan Mali’deki darbe olayları nedeniyle mektupla yardım istedim. Sağolsun ilgilendi.

Haberin Devamı

Türk kızları için 2 ayda dil öğrendim

- Türkçe çok zordu. Adana Demirspor’da iken hiç kız arkadaşım olmadı. Kız arkadaşım olsun diye Türkçe’yi özel öğretmen tutup iki ayda öğrendim iki kız arkadaşım oldu. Biri daha var ama onu söylemeyeyim. Çok ünlü ve zengin biri ile evli.
- Türk kadınları Malili kadınlar gibi çok kıskançlar ve hobileri yok. Bütün gün eşlerini düşünerek kıskançlık projeleri üretiyorlar. İlk eşimden bu yüzden ayrıldım.

Bizim dönemimiz daha sertti

TÜRKİYE’de futbol Fransa’daki gibi oynanıyor.  Bizim dönemimizde futbol daha zordu sertti. Şimdi çok kolay. Koşacaksın. Yorulduğun zaman duracaksın. Süper Lig’de defansa kapanarak gol yememe sistemi var.

Haberin Devamı

10 farklı takımda oynadı

- Doğum yeri: Mali
- Doğum tarihi: 1 Ağustos 1974
- Mevkii: Forvet
- Oynadığı takımlar: Stade Lavallois (1987-91), Saint Etienne (1991-93), Al Wehda (1993-94), Adana Demirspor (1994-95), Gaziantep (1995-97), Ankaragücü (1997-98), Gaziantep (1998-99), Ankaragücü (1999), Vanspor (1999-2000), Siirtspor (2000), Denizlispor (2000-02), Diyarbakırspor (2002-03).
- Oynadığı maç: 293
- Attığı gol: 113
- Milli takım: Mali (1992-2000)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!