Başbakan'dan tarihi açıklama

Güncelleme Tarihi:

Başbakandan tarihi açıklama
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2011 14:18

İstanbul Ataköy’deki Olimpiyatevi bugün tarihi bir toplantıya sahne oldu.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na İstanbul’un ev sahipliği yapmak için aday olduğunu, Olimpiyatevi’nde düzenlenen toplantıda dünyaya duyurdu.   

2020 Yaz Olimpiyatları için bugüne dek Tokyo, Madrid ve Roma şehirleri aday oldu. 2012 Olimpiyatları Londra’da, 2016 ise Rio De Janerio şehirlerinde düzenlenecek.

TARİHİ TOPLANTIDAN KARELER / FOTO GALERİ

Türkiye daha önce 2000 yılından itibaren üç kez üst üste olimpiyatları düzenlemeye aday olmuş ancak üç yarışı da kaybetmişti. 2000 Olimpiyatları Sydney’de yapılırken, 2004 Atina’da, 2008 ise Pekin’de organize edilmişti. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün ülke  ve Türk insanı için son derece önemli gördükleri 2020 Olimpiyat Oyunları  adaylığını bütün dünyaya ilan etmek üzere bir araya geldiklerini belirterek,  “Heyecanlıyız, çünkü bu defa hedefe ulaşacağımıza samimiyetle inanıyoruz.  Adayız, çünkü dünya barışının tesisinde çok büyük etkisi ve katkısı olduğuna  inandığımız sportif değerleri ve olimpizm ruhunu çok önemsiyoruz. Umutluyuz,  çünkü barıştan çok savaşın, sevgilerden çok düşmanlıkların, umutlardan çok hayal  kırıklıklarının yaşandığı bir dünyaya sporun söyleyecek çok sözü olduğunu  düşünüyor ve bu heyecanla bir arada bulunuyoruz” dedi.

Erdoğan, Olimpiyat Evi'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin  2020 Olimpiyat Oyunları'nı düzenlemek için aday olduğunu açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün ülke ve Türk insanı için son derece  önemli gördükleri 2020 Olimpiyat Oyunları adaylığını buradan bütün dünyaya ilan  etmek üzere bir araya geldiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Heyecanlıyız, çünkü bu defa hedefe ulaşacağımıza samimiyetle  inanıyoruz. Adayız, çünkü dünya barışının tesisinde çok büyük etkisi ve katkısı  olduğuna inandığımız sportif değerleri ve olimpizm ruhunu çok önemsiyoruz.  Umutluyuz, çünkü barıştan çok savaşın, sevgilerden çok düşmanlıkların, umutlardan  çok hayal kırıklıklarının yaşandığı bir dünyaya sporun söyleyecek çok sözü  olduğunu düşünüyor ve bu heyecanla bir arada bulunuyoruz.”

Dünyanın en büyük sportif organizasyonu olan olimpiyat oyunlarının  dünyanın bütün renklerini ve kültürlerini buluşturan bir medeniyetler buluşması  olduğunu vurgulayan Erdoğan, medeniyetler ittifakında önemli bir rolü olan, eş  başkan durumundaki Türkiye için bunun çok büyük bir önem arz ettiğini söyledi.

Erdoğan, sporun renkler ve kültürler üstü güzelliklerinin doyasıya  yaşandığı bir barış ve dostluk festivali olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

“Düşmanlıkların sevgiye, çatışmaların hoşgörüye, karşıtlıkların  zenginliklere dönüştüğü evrensel bir organizasyondur. Bu barış meşalesinin en çok  yakıştığı coğrafyalardan birinin bizim topraklarımız olduğunu defalarca ifade  ettik, etmeye de devam ediyoruz. Bu gerçeğe daha önceki adaylıklarımızda da  inanıyorduk, bugün de samimiyetle inanıyoruz. Ama hep geldik, geldik, geldik  finalde kapıdan döndük. Bu defa yine inanıyoruz. İnanıyoruz çünkü bizim  topraklarımız olimpik ruhun özünde temsil ettiği evrensel değerlerin yüzyıllar  boyunca en canlı haliyle yaşadığı topraklardır.”

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “İstanbul  ile olimpiyat oyunları arasındaki randevu gecikmiş bir randevudur. İnanıyorum ki  bu buluşma gerçekleştiğinde olimpiyatlar tarihinin en anlamlı sayfalarından biri  üç kıtayı birleştiren bu eşsiz güzellikteki şehirde yazılacaktır” dedi.

Erdoğan, Olimpiyat Evi'nde düzenlediği basın toplantısında, İstanbul'un  asırlar boyunca sadece üç kıtanın birleştiği eşsiz bir şehir olmakla kalmadığını,  aynı zamanda farklı medeniyetlerin, farklı inanç ve kültürlerin bir arada  kardeşçe yaşadığı abidevi bir başkent olduğunu vurguladı.

Erdoğan, şöyle devam etti:

“Olimpiyatların sembolü olan barış ve esenlik meşalesi, bu topraklarda,  özellikle de bu şehirde asırlar boyunca hiç sönmemiş, tarihi aydınlatmıştır.  Bunun için diyoruz ki Türkiye özünde zaten bir olimpiyat ülkesidir ve olimpiyat  meşalesi bu ülkeye çok yakışacaktır. İstanbul ile olimpiyat oyunları arasındaki  randevu gecikmiş bir randevudur. İnanıyorum ki bu buluşma gerçekleştiğinde  olimpiyatlar tarihinin en anlamlı sayfalarından biri üç kıtayı birleştiren bu  eşsiz güzellikteki şehirde yazılacaktır. Olimpiyat Oyunları'nın bu sembolik ve  duygusal misyonunu düşündüğümüzde, hepimiz için hayali bile güzel bir hedefe  doğru yürüdüğümüzü hissediyoruz. Ancak bu organizasyonun dünyanın en büyük  organizasyonu olduğunu dikkate alınca meselenin gerçekçi yaklaşılması gereken  sosyo-ekonomik boyutları olduğunu da kabul etmemiz gerekiyor. Türkiye'nin  olimpiyat adaylığının bu bakımdan da son derece doğru bir girişim olduğunu burada  özellikle belirtmek isterim.”

Dünyanın son birkaç yılı yaşanan ağır ekonomik krizin sarsıntılarıyla  geçirdiğini, bu kriz sürecinde sadece sınırlı seviyede gelişmiş ülkelerin değil,  gelişmiş ekonomilere sahip ülkelerin de ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten  Erdoğan, bu sıkıntıların bugün de devam ettiğini ve pek çok ülkenin bu süreçte  spora, sporcuya, sportif tesislere yatırım yapmakta zorlanır hale geldiğini  kaydetti.

Yine pek çok uluslararası organizasyonun gerçekleşmesinde problemlerin  ortaya çıktığını anlatan Erdoğan, Türkiye'nin küresel krizin en başından bugüne  kadar verdiği mücadeleden yüzünün akıyla çıkan nadir ülkelerden biri olduğuna  işaret etti.

Başbakan Erdoğan, olumsuz küresel şartlar sebebiyle doğal kabul edilmesi  gereken kısa bir durgunluğun ardından büyüme istikrarını yeniden yakaladıklarını  ifade ederek, her alanda gerçekleştirdikleri büyük değişim atılımına kaldıkları  yerden devam ettiklerini söyledi.

“Türkiye, en olumsuz küresel etkilere rağmen büyüyen, kalkınan, hedef  çıtasını sürekli yükselten bir ülke... Bu performansıyla dünyanın da takdir  ettiği, örnek aldığı bir ülke” diyen Erdoğan, bu yılın ilk çeyreği itibariyle  yüzde 11 büyüyen ekonomiyle bir rekora imza attıklarını, büyümede dünya birincisi  olduklarını, dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi konumuna geldiklerini belirtti.

OECD ülkeleri arasında ekonomisi en hızlı büyüyen ülkenin Türkiye  olduğuna dikkati çeken Erdoğan, bütün bu süreçte milli gelirden enflasyona,  üretim ve ihracattan işsizlikle mücadeleye kadar her alanda göstergelerin Türkiye  ekonomisinin sağlamlığını teyid eder nitelikte olduğunu dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, üstelik yine bu süreçte Türkiye'nin ne makro, ne mikro  seviyede yatırımlarından fedakarlık ettiğine işaret ederek, bu yatırımlar  arasında dev spor tesisleri ve organizasyonlarının da bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin bugün artık olimpiyat adaylığını ilan ederken, projelerini  maketler üzerinde anlatmak ihtiyacında olan bir ülke olmadığını ifade eden  Erdoğan, “Gururla ve mutlulukla ifade edeyim ki bugün her biri birbirinden  görkemli spor tesislerimizle olimpiyatlara adayız. Bugün faal olarak kullanılan  ya da yapımı bitmek üzere olan bu tesislerin çok önemli bir kısmı dünya  seviyesinde standardında ve üstündedir. İstanbul'da Sinan Erdem Spor Salonu gibi  dünyayı imrendiren bir tesisimiz var. Olimpiyat Stadı, TT Arena Stadı, Şükrü  Saracoğlu Stadı gibi dünya standartlarında stadyumlarımız var” şeklinde  konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Şunu gönül  rahatlığıyla söylüyorum ki olimpiyatlar İstanbul'a çok yakışacaktır. Belki de  başka hiçbir kente yakışmadığı kadar yakışacaktır. Doğal güzellikleriyle, tarihi  birikimiyle, insani ve kültürel zenginlikleriyle İstanbul bu fırsatı fazlasıyla  hak ediyor” dedi.

Başbakan Erdoğan, Olimpiyat Evi'nde düzenlenen basın toplantısında,  Türkiye'de hem sporcu yetişmesini, hem de uluslararası organizasyonların  yapılmasını sağlayacak yeni tesisler yapmaya devam ettiklerini söyledi.

2012 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nı düzenlemek için yaptırdıkları  Olimpiyat Evi'nin yanı başında bulunan Ataköy'deki Atletizm Salonu'nun  tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Erdoğan, içinde yüzme havuzları, veledromu,  tenis kompleksleri ve tüm eksik kalan tesisleriyle bir olimpiyat parkı projesini,  “Aqua Center” adıyla hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, işin yatırım yapmakla bitmediğini, bu tesislerde, bu  ambiyansa yakışır organizasyonları da gerçekleştirmek gerektiğini, bu  yatırımların ancak bu şekilde bir anlamı olacağını kaydetti.

Son yıllarda bu konuda da oldukça başarılı sınavlardan geçtiklerini, çok  güzel organizasyonlar gerçekleştirdiklerini, bunların hepsinin dev uluslararası  organizasyonlar olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu çerçevede Türkiye 2005 Dünya Yaz  Üniversite Oyunları ve 2011 Dünya Kış Üniversite Oyunları'nın örnek  gösterebileceklerini belirtti.

Erdoğan, Dünya Basketbol Şampiyonası ve Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları,  Formula 1, Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası finallerinin de yine başarıyla  gerçekleştirilen organizasyonlar olduğunu anlatarak, bütün bunların Türkiye'nin  olimpiyatlar için referansı olduğunu kaydetti.
       
SUAT KILIÇ: KENDİMİ ŞANSLI HİSSEDİYORUM

TÜRKİYE'DE DÜZENLENECEK ŞAMPİYONALAR
         
Tereddüt etmeden bütün bunlar için gerçekten büyük yatırımlar  yaptıklarını, hem de bu yatırımları tarihin en büyük ekonomik krizlerinden biri  dünyayı kasıp kavururken yaptıklarını ve hiç hız kesmeden yapmaya da devam  ettiklerini aktaran Erdoğan, bir ay sonra İstanbul'da Dünya Güreş Şampiyonası'nı  düzenleyeceklerini bildirdi.

Erdoğan, yine bu arada gerçekten çok çok önemsedikleri Dünya Kadınlar  Tenis Şampiyonası'nı 3 yıl üst üste Türkiye'de düzenleneceğine işaret ederek,  2012 yılında Dünya Salon Atletizm Şampiyonası, Dünya Kısa Kulvar Yüzme  Şampiyonası, Dünya Golf Şampiyonası'nın yine Türkiye'de gerçekleştirileceğini  belirtti.

2013'te Akdeniz Oyunları, 2014'te Dünya Kadınlar Basketbol Şampiyonası  gibi çok büyük ve önemli spor organizasyonlarının da ülke takviminde yerini almış  durumda olduğunu vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Şu anda spora bu kadar büyük yatırımlar yapan, sportif portföyünü bu  kadar dinamik bir şekilde geliştiren müstesna ülkelerden biriyiz. Türkiye, artık  bir olimpiyat ülkesi değil de nedir, bunu da buradan bütün dünyaya soruyorum.  Türkiye, olimpiyat sorumluluğu bizzat kendisine verildiği andan itibaren atacağı  farklı adımlar olacaktır. Tevazu iyidir ve gereklidir, ancak bazı gerçekleri de  mutlaka ifade etmek gerekir. Türkiye bugün her alanda olduğu gibi sporda da artık  uluslararası arenada söz sahibi bir ülkedir. Bunun aksini söyleyen varsa, bilin  ki gerçeklerden bihaberdir. Planlanan projeler, hayata geçirilen organizasyonlar,  başarı odaklı nice çalışmalar ve adım adım gerçeğe dönüşen büyük hedefler. İşte  Türkiye, işte İstanbul...”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu adaylığın büyük bir heyecanla yürütülen  hummalı çalışmaların sonucunda ortaya çıktığını dile getirerek, her gayret  gösterenin bu uğurda gecesini gündüzüne kattığını ifade etti.

Bundan da önemlisinin, böyle bir hedefe yürürken hissettikleri heyecanın  bir benzerini her insanın, bütün Türkiye'nin hissetmesi olması olduğuna dikkati  çeken Erdoğan, bu desteğin, bu sinerjinin bu defa İstanbul'u olimpiyat  heyecanıyla buluşturacağına can-ı gönülden inandıklarını belirtti.
         
YUNUS AKGÜL: OLİMPİYATLARI HAK EDİYORUZ

“YARININ HEDEFLERİNİ KOVALIYORUZ”
         
Daha önceki adaylıklardan elde edilen tecrübelerin elbette çok önemli  olduğuna işaret eden Erdoğan, “Dünü biliyor, bugünü yaşıyor ve yarının  hedeflerini kovalıyoruz. Hükümet olarak tüm imkanlarımızla bu dev projenin, bu  güzel hayalin arkasındayız. Bildiğiniz gibi Türkiye geçmişte dört defa olimpiyat  organizasyonu için talip oldu, ancak mutlu sona ulaşamadı” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, bunlardan bir tanesinin belediye başkanlığı dönemine  isabet ettiğini, diğerlerini başbakanlığı döneminde yaşadıklarını anımsatarak,  “Bu tablo bizim heyecanımızı kırmıyor, bu yolun uzun bir yol olduğunu biliyoruz.  Geçmişte yaşadıklarımızdan dersler çıkardık, teşhislerimizi koyduk, hesabımızı bu  minval üzere yaptık. Eksiklerimizi tamamlamış ve gerekli kriterleri yerine  getirmiş durumdayız. Artık maketlerle konuşmuyoruz, gerçeklerle masaya  oturuyoruz” dedi.

Başardıklarını, başaracaklarının teminatı olarak ortaya koyduklarına  işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

“Şunu gönül rahatlığıyla söylüyorum ki olimpiyatlar İstanbul'a çok  yakışacaktır. Belki de başka hiçbir kente yakışmadığı kadar yakışacaktır. Doğal  güzellikleriyle, tarihi birikimiyle, insani ve kültürel zenginlikleriyle İstanbul  bu fırsatı fazlasıyla hak ediyor. Ama sadece bunlarla da değil, dünya  standartlarında sportif tesisleri ve organizasyon yeteneğiyle de bunu hak ediyor.  Öte yandan barışın, esenliğin ve evrensel değerlerin meşalesini taşıyan  olimpiyatlar da bütün bu değerlerin bir başka sembolü olan İstanbul gibi bir  şehrin ev sahipliğini hak ediyor. Diliyoruz ki bu büyük buluşmanın dünya için ne  kadar ilham verici bir buluşma olduğu kararını verecek olan saygıdeğer  muhataplarımız da görebilsinler. Ve diliyoruz ki bu ihtişamı, bu muhteşem şehirde  hep birlikte yaşayabilelim. Bizler arzulu, heyecanlı ve hazırız. Türkiye  Cumhuriyeti'nin Başbakanı olarak, buradan dünyaya, 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'na  adaylığımızı ilan ediyorum. İstanbul 2020 Olimpiyatları'na adaydır. Hayırlı ve  uğurlu olsun.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümet  desteği olmayan Olimpiyat Oyunları'na adaylığın söz konusu olamayacağını  belirterek, “Hükümet desteği olmadan bu işler olmaz. Bunlarla ilgili İzmir ve  Trabzon'da olduğu gibi özel kanun çıkarıyoruz ve özel kanunla da bu konuda  yetkilendirme yapıyoruz. Burada da aynı şekilde gerek ihale, gerekse yatırımların  süratle yapımı konusunda gecikme olmasın diye özel kanun çıkarmak suretiyle  yetkilendirmeleri yapacağız” dedi.

Erdoğan, İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları'na adaylığını açıkladığı  basın toplantısında gazetecilerin ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine Erdoğan, olimpiyatlarla ilgili gerek alt, gerek üst  yapıda yapılması gereken birçok yatırım söz konusu olduğunu belirterek, 1990'lı  yıllarda İstanbul'un birçok eksiği bulunduğunu ama artık İstanbul'un bu  eksikliklerini büyük ölçüde gidermiş bir şehir olduğunu söyledi.

Sadece ulusal bazda değil, özellikle uluslararası bazda, bunun yanında  kamplar noktasında ve gelen uluslararası misafirlerin yerleşim durumları  hususunda İstanbul'un çok ciddi bir kapasiteye ulaştığını kaydeden Erdoğan, şöyle  konuştu:

“Burada misafirlerimizi rahatlıkla ağırlayabileceğimiz gayet lüks  imkanlara sahibiz ve bunlar dünya standartlarının üstünde. Bu havza artık  İstanbul'da olimpiyatların ağırlıklı merkezi halindeki yerlere yakın merkezler.  Bütün bunların yanında gerek lastikli, gerek raylı sistemler gerçekleşmiş  vaziyette. Alt yapı bu noktada zaten şu anda hazır diyebileceğimiz konumdadır.  Üst yapı itibariyle de şu andaki eksikliklerimiz süratle ve rahatlıkla  bitirebileceğimiz yatırımlardır. Bunlar bizim için artık bir sorun oluşturmuyor,  makette de bunları göstermemize gerek yok, belirlenecek başlıklar rahat rahat  bitirilip, uygulamaya geçilebilir.”
         
ERDENER: ADAYLIĞIMIZDAN DOLAYI MUTLULUK DUYUYORUM

“STADLARIMIZ DÜNYA STANDARTLARINDA VE HATTA ÜZERİNDE”
       
Başbakan Erdoğan, “Türkiye'nin önceki müracaatları ile kıyaslandığında,  geçmiş yıllara oranla elinin daha güçlü olduğunu söylemek mümkün mü? Uluslararası  Olimpiyat Komitesi'ne desteğinizi bildirdiniz mi?” şeklindeki soru üzerine de  İstanbul'un şu anda geçmiş yıllarla mukayese edildiğinde, mukayesesi kabil  olmayan imkanlara sahip olduğunu ve diğer şehirlerin de olimpiyat organizasyonuna  sahip olduğunu anlattı.

Hangi branşlar olursa olsun, olan birkaç eksiğin de rahatlıkla ve süratle  giderebilecek imkana sahip olunduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

“Sadece İstanbul'da Türk Telekom Arena'yı, Olimpiyat Stadı'nı, Şükrü  Saracoğlu Stadı'nı alın, bunlar dünya standartlarında hatta standartların  üzerinde... Bugün Türk Telekom Arena'yı, Avrupa'nın hiçbir ülkesinde  bulamazsınız. Bizim olimpiyat stadımızın sadece açık tribünler hariç, onları şu  anda planlamamız içine aldık, onları kapalı tribüne çevirdiğimiz anda alt  donanımı itibariyle Olimpiyat Stadyumu da dünya standartlarının üstünde bir  staddır, açık tribünler hariç. Orayı kapattığımız anda bu iş de bitmiştir.  Çevrede yapılacak düzenlemelerle, yeni tesis ilaveleriyle bir merkezde bunu  toplama şansını yakalamış oluyoruz.

Atletizmle ilgili kapalı salon yanı başımızda yapılıyor. Aynı zamanda  tenis birliği noktasındaki sıkıntıyı aşıyoruz. Tenis kortlarını yoğun bir şekilde  çoğaltmış olacağız ve diğer branşlarda da eksik neredeyse bunu rahatlıkla  giderebilecek konumdayız. Bu fark 1990'lı yıllarla mukayese edildiğinde  istisnasız bir durumda olan Türkiye var. Olimpiyatlarda en önemli konu ulaşım.  Ulaşım noktasında da raylı sistem, bu merkezlere kadar geliyor. 2 yıl içinde  raylı sistem noktasında sıkıntılarımızı tamamen gidermiş oluyoruz. Metro  noktasına çok ciddi bir konuma geliyoruz. Metro, hafif metroyu bu yollarla buraya  getirmiş olacağız ki, toplu taşıma noktasında da sıkıntıları gidermiş oluyoruz.  Aynı şekilde zaten farklı uygulamalardan bir tanesi olan metrobüs sistemi toplu  taşıma büyük rahatlık getiriyor. Avrupa-Asya yakası olarak bakıldığında diğer  taraftan deniz ulaşımı da İstanbul'un en önemli zenginliklerinden bir tanesi.  Uluslararasında da havaalanı yanıbaşımızda. O da ayrı bir zenginlik katıyor. 2023  hedeflerimiz içinde diğer yapacağımız 60 milyon kapasiteli havalimanı ile  birlikte buna çok daha farklı bir zenginlik katacağız ve orada da ayrıca spor  tesislerimiz yapılmış olacak.”

Başbakan Erdoğan, hükümet desteği olmadan bu işlerin olmayacağını  belirterek, bunlarla ilgili İzmir ve Trabzon'da olduğu gibi özel kanun  çıkardıklarını ve özel kanunla da bu konuda yetkilendirme yaptıklarını söyledi.

Erdoğan, burada da aynı şekilde gerek ihale, gerekse yatırımların süratle  yapımı konusunda gecikme olmasın diye özel kanun çıkarmak suretiyle  yetkilendirmeleri yapacaklarını bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir kez  olimpiyat verilen ülkeye ikinci kez olimpiyat verildiğine şahit olduklarını,  bunların adil yaklaşım tarzları olmadığını ifade ederek, “Biz olimpiyat denince  hoşgörü ve barışı anlıyoruz. Öyleyse bu barışı, hoşgörüyü, yani olimpiyat  meşalesinin çok farklı ülkelerden farklı kıtalara yansımasını hep birlikte  başarmamız, sağlamamız gerekir diye düşünüyorum. Bu anlayışın özellikle  güncellenmesini o fiziki yapıdan daha önde görüyorum. Önce bu olmalı, bundan  sonra bu işin fiziki alt yapısı oluşturulmalıdır diye düşünüyorum. Türkiye bunun  ikisine de her şeyden önce psikolojik olarak hazır durumdadır” dedi.

Erdoğan, İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları'na adaylığını açıkladığı  basın toplantısında, gazetecilerin ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

Bir katılımcının, “Rakiplerle karşılaştırıldığında İstanbul'un  olimpiyatlara ne gibi yeni bir özellik katabileceğini düşünüyorsunuz?” sorusu  üzerine Erdoğan, 2020'ye kadar olan tüm olimpiyatlardaki gelişmeleri yakından  takip ettiklerini, bunun geçmişle mukayesesini yaparak bu gelişmeleri kendi  projelerine nasıl aktaracaklarını müzakere edeceklerini, bunların en önemli  veriler olacağını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu:
“Bütün bu verileri yapacağımız yatırımlara katmak suretiyle işin  fiziksel boyutunu oluşturmuş olacağız. İşin fiziki boyutundan öte buradaki en  önemli konu şu; bugüne kadar olimpiyatlar nerede yapıldı? Hangi ülkelerde  yapıldı? Bu çok önemli. Bilindiği gibi bir kez olimpiyat verilen ülkeye ikinci  kez olimpiyat verildiğine şahit olduk. Bunlar adil yaklaşım tarzları değil.  Aslında bu konuda bir olimpiyatın verildiği ülkeye ikinci kez olimpiyat  oyunlarını vermek, dünyanın bir kısır döngü içinde döndüğünün ifadesi midir? Bu  akla geliyor. Dünyada başka ülke mi yok, bunu yapabilecek ülke mi yok? Niçin aynı  ülkeye vermek durumunda kalıyoruz? Bunlar işin yaklaşım tarzlarını gerçekten  düşündürüyor ve bunların olmaması gerektiğini biliyoruz. Biz olimpiyat denince  hoşgörü ve barışı anlıyoruz. Öyleyse bu barışı, hoşgörüyü, yani olimpiyat  meşalesinin çok farklı ülkelerden farklı kıtalara yansımasını hep birlikte  başarmamız, sağlamamız gerekir diye düşünüyorum. Bu anlayışın özellikle  güncellenmesini o fiziki yapıdan daha önde görüyorum. Önce bu olmalı, bundan  sonra bu işin fiziki altyapısı oluşturulmalıdır diye düşünüyorum. Türkiye bunun  ikisine de her şeyden önce psikolojik olarak hazır durumdadır.”
         
İSTANBUL OLİMPİYATLARA 5. KEZ ADAY

“BİR BARIŞ NESLİNİ HAZIRLAMAK GEREKİYOR”
       
Başbakan Erdoğan, “2020 Avrupa Futbol Şampiyonası yerine olimpiyatlar  yönünde bir tercih mi yapıldı?” sorusunu, “Ben tabii 2020'deki olimpiyat  oyunları veya Avrupa Futbol Şampiyonası mı, bunların mukayesesini yapmıyorum.  Yani birinden vazgeçip, birini yapmak, her ikisi farklı şeyler. Biz orada da  adaylığımızı sürdürürüz, olimpiyat oyunlarında da adaylığımızı sürdürürüz.  Buradan hangisi Türkiye'ye verilir ya da verilecek, onu bilemem. Bir başbakan  olarak her ikisini de yapmaya hazır ülke olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim”  diye yanıtladı.

“Olimpiyatlar sadece sportif alanlar ya da tesislerden ibaret değil.  Aynı zamanda seyirciye de ihtiyaç var. Bu noktada hükümet olarak bir programınız  var mı?” sorusu üzerine Erdoğan, böyle bir nesli hazırlamanın fiziki imkanlarla  da doğru orantılı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Bir hoşgörü neslini, futbolda hep kullanırız 'fair play, fair play'  diye, bunu büyük ölçüde henüz başarabilmiş değiliz, bir barış neslini hazırlamak  gerekiyor. Bunu hazırlamak da eğitimden geçiyor. Türkiye'nin 2020'ye kadar olan  sürecine bakıldığında, 81 vilayetin tamamına üniversite açan bir Türkiye var.  Bunu açarken 9 yıl içinde 163 bin derslik inşa eden bir Türkiye var. Artık  ilköğretimde, ortaöğretimde, okul öncesinde eğitim oranını yükseklere çıkaran bir  Türkiye var. Böyle bir Türkiye, bir olimpiyat anlayışını, ahlakını da genç  kuşaklara verebilme iradesini ortaya koymuş demektir. Şu anda 2011 yılındayız ve  2020'ye 9 yıl var. Ustalık dönemimizde gençlik artık Gençlik ve Spor Bakanlığı  adı altında yürütülmeli ve bunu bir bakanlık adı altında topladık. Bakanlık bunu  hedefleyerek, gençliği çok farklı bir şekilde eğitecek. Yatırımlarımız hükümetten  iane olarak değil, icracı bir bakanlık olmak suretiyle milli bütçeden gerekli  paylar ayrılacak. Bu yatırımlarla beraber gerek Gençlik ve Spor Bakanlığı gerek  Milli Eğitim Bakanlığı gerekse Kültür ve Turizm Bakanlığı ile dayanışma içinde  inşallah geleceğe çok daha güçlü bir şekilde neslimizi hazırlayacağız.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şu anda  Türkiye'nin bir olimpiyatı düzenleyebilecek ülke olduğunun işaret fişekleri  bulunduğunu belirterek, “Türkiye, olimpiyatın ruhunu yakalamış bir ülke.  Psikolojik olarak yakalamış ve fiziki olarak da buna hazır bir ülke” dedi.

Erdoğan, İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları'na adaylığını açıkladığı  basın toplantısında, gazetecilerin ve katılımcıların sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques  Rogge'nin İstanbul'un adaylığını desteklediğini anımsatarak, “2020 Avrupa Futbol  Şampiyonası'ndan önceliği olimpiyatlara vermenizde Rogge'nin bu çağrısı da etkili  oldu mu?” sorusunu, şöyle yanıtladı:
 “Olimpiyatlar noktasında yapılan açıklamanın tabii ki bizim bu kararı  vermemizde etkisi vardır. Bu sizi de psikolojik olarak oraya hazırlıyor. Bu  destekler de olmayınca 'Bu yatırımlarla artık daha rahat bir zeminde girebiliriz'  dersiniz, ama böyle bir şeyin ışıklarını gördüğünüz zaman çok daha süratle bu  yatırımların içine girmek durumundasınız. Türkiye zaten bu konularda yeterli bir  deneyime sahip olduğu için inşallah 2020'nin bize verilmesine yönelik kararın  verileceği döneme kadar yine biz çalışmalarımızı yapacağız. Kararı aldıktan sonra  hızlanarak yatırımlara gireceğiz. Her şeyden önce artık Türkiye'de spor bilinci  geçmiş yıllarla mukayese edilemeyecek derecede oluşmuştur. Ama biz artık  olimpiyatlarda madalyalara koşacak sporcularımızı da şu anda çok daha hızlı bir  şekilde yetiştirmenin gayreti içindeyiz, bunun da adımlarını atacağız.”

Başbakan Erdoğan, bir başka soru üzerine, bugüne kadar bu tür  organizasyonları bizzat arkadaşlarıyla takip ettiğini, bundan sonraki süreçte de  bizzat içinde yer alacağını vurguladı.

Erdoğan, şöyle konuştu:
“Zaten bu işi bir başbakan, bir cumhurbaşkanı düzeyinde takip  etmezseniz, bu da gerçekten karşı taraftan da alıcı bulmuyor. Bu, değer  verdiğinizin ifadesi oluyor. Hatta hatta bu işe ne kadar bütçe ayırıyorsunuz,  bunlar soruluyor. 'Biz bu işe şu kadar bütçe ayırdık' dediğiniz zaman farklı bir  şekilde ele alınıyor. Mesela Mersin'de Akdeniz Oyunları'nı aldık. Akdeniz  Oyunları bizim değildi, Yunanistan'ındı. Yunanistan ekonomik imkansızlık  nedeniyle bıraktı. Sonra Türkiye, İspanya ve Libya kaldı. İspanya ve Libya 'biz  bu işi yapabiliriz' iradesini ortaya koyamayınca biz zaten orada devredeydik,  'Biz hazırız, yapabiliriz' iradesini koyunca, organizasyon komitesi Türkiye'ye  verilmesini kabul etti. 2013'ü bu kadar kısa zamanda hazırlayacağız, bitireceğiz.  Böylece hem Mersin ciddi yatırımlar kazanmış olacak hem de Türkiye, Akdeniz  Olimpiyatları gibi bir organizasyonu yapmış olacak. Bunlar hep bize deneyim  kazandırıyor.”
         
“BÜTÇE SIKINTISI YOK”
         
İnşa edilecek tüm tesislerin çalışmalarının yapılması ve bütçenin  hazırlanması gerektiğini belirten Erdoğan, şu anda bir bütçe açıklamasının mümkün  olmadığını söyledi.

Bu konuda kararlılıkları olduğunu, Türkiye'ye olimpiyatlar verilecek mi, verilmeyecek mi  bunun tartışıldığını ifade eden Erdoğan, bir yola girdiklerini,  maket üzerinden konuşmadıklarını anlattı.

Erdoğan, “Şu anda bizim bir olimpiyatı düzenleyebilecek ülke olduğumuzun  işaretleri var, işaret fişekleri var. Türkiye, olimpiyatın ruhunu yakalamış bir  ülke. Psikolojik olarak yakalamış ve fiziki olarak da buna hazır bir ülke.  İstanbul, ciddi çekim merkezi haline geldi. Bütçe konusunda herhangi bir sıkıntı  söz konusu değil, çalışmalar yapıldıktan sonra ne gerekiyorsa yatırım olarak  yerine getirilecek ve ona göre bütçe ayrılacaktır” dedi.

İstanbul'a yaptıkları yatırımları sayan Erdoğan, “Bunların arasında bu  yatırım bizim için leblebi çekirdek. Olay bu kadar basit” diye konuştu.
         
“TERÖRE KARŞI ORTAK MÜCADELE PLATFORMU”
       
İspanya ile birlikte başlattıkları Medeniyetler İttifakının amacının  dünyada barışa, medeniyetlerin ittifakına katkıda bulunmak, dünyadaki teröre  karşı bir ittifak oluşturmak olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Teröre karşı ortak mücadele platformunun dünyada oluşturulması şart.  Bildiğiniz gibi terörün ırkı, dili, dini, milleti, milliyeti ve vatanı yok. Öyle  ise buna karşı bir dayanışmanın oluşması lazım. Tabii spor, bu noktada en önemli  başlıklardan bir tanesi. Bizler Türkiye olarak İspanya ile başlattığımız  Medeniyetler İttifakı süreci içerisinde sporu en önemli bir kalem olarak  düşünüyoruz. Buradan da istifade etmemiz gerekiyor, şart. Bu konuyla ilgili  olarak şu anda 100'ü aşkın ülke, uluslararası kurum ve kuruluş Medeniyetler  İttifakı içinde yer almış.

Türkiye bir defa bu noktada buna çok hazır bir ülke. Çok çok önemli, bu  noktada hazır olan Türkiye, altyapısıyla da buna hazır duruma doğru geliyor. Bir  de böyle bir olimpiyatları organize ettiği zaman Türkiye'nin Medeniyetler  İttifakına olan katkısı tartışılmaz duruma gelecektir. Burada üzerimizde önemli  bir sorumluluğun olduğuna inanıyorum. Bir de şunu çok açık ifade etmem lazım; Şu  ana kadar olimpiyatları düzenleyen ülkeler içinde halkının ağırlığı Müslüman olan  bir başka ülke olmadı. Onun için artık bunun da Medeniyetler İttifakı noktasında  Türkiye'ye verilmesi anlamlı olacaktır. Aksi takdirde olimpiyatların verilişine  yaklaşım da farklı düşüncelere sebep olmaktadır.”

Başbakan Erdoğan, Dünya Futbol Şampiyonasının Katar'a verilmesiyle orada  bir tabunun yıkıldığına işaret ederek, “Aynı şeyin olimpiyatlarda da  gerçekleşmesi gerekiyor ve buna da en hazır ülke dünyada Türkiye'dir ve  Türkiye'ye böyle bir organizasyon verildiği anda inanıyorum ki insanlık,  Medeniyetler İttifakında çok önemli bir merhaleyi de kat edecektir” şeklinde  konuştu.

Yeni sporcuların yetiştirilmesine yönelik bir soru üzerine de Erdoğan, bu  hususun çok çok önemli olduğunu ve bu konuda Gençlik ve Spor Bakanlığının, Milli  Eğitim Bakanlığının koordineli çalışmasının büyük önem arz ettiğini söyledi.

Yeni dönemde başta İstanbul olmak üzere, bütün okulların bahçelerine çok  amaçlı kapalı spor salonu yapmaya başladıklarını, bunu yaygınlaştıracaklarını  ifade eden Erdoğan, “Bunu yaparken aslında sporun o barışçıl ruhunu gençliğimize  verelim istiyoruz” dedi.

Erdoğan, daha önce de ifade ettiği gibi, hafta içi öğrencilerin, hafta  sonları da anneler ağırlıklı olmak üzere büyüklerin buralardan istifade etmesini  istediklerini anlatarak, özellikle yarı olimpik ve olimpik yüzme havuzlarının  7'den 70'e halka ve çocuklara açıldığını, belediyelerin birçoğunda ücretsiz ders  verildiğini kaydetti.

Böylece hem çocukların yüzme öğrendiğini hem de hocaların seçtikleri  öğrencilerin geleceğe daha farklı yetiştirildiğini vurgulayan Erdoğan, genç  nesillere önce sporun barışçıl ruhunun verilmesi, sonra da madalyanın bir hedef  olarak gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Erdoğan, önce sporun içindeki barışçıl ve ahlaki ruh gençlere verildiği  zaman dünyanın birliğinin, beraberliğinin yakalanmış olacağını kaydetti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının el ele vermek,  okul öncesinden başlamak suretiyle yeni bir yapıyı oluşturacağını dile getiren  Başbakan Erdoğan, “4-5 yaşındaki bir çocuk alıcıdır. Bu çocukların üzerine artık  Türkiye yatırım yapmaya başlıyor. Bizim artık çocuk ve gençlerimiz üzerindeki  yaklaşım tarzımız sporda budur. Biz bunları görmedik, ama bizim çocuklarımız,  torunlarımız görsün istiyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!