"Aykut Kocaman'ı görünce elbiselerimi parçalamak istiyorum"

Güncelleme Tarihi:

Aykut Kocamanı görünce elbiselerimi parçalamak istiyorum
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2012 00:33

“Fenerbahçe gol atıyor, Aykut Kocaman iki alkış yapıyor, dönüyor. O an üstümdekileri parçalayasım geliyor. Elektrik arıyorum, hareket arıyorum. Kenarda takla atmasın ama biraz gülsün.”

Haberin Devamı

Tarihi Beykozspor’un nice maçlara ev sahipliği yaptığı stadındayız. Eski ihtişamını mumla arayan kulübün teknik direktörü, Fenerbahçe’nin efsanesi “Deli Nezihi” içeride başkanıyla görüşüyor.

Hayli zor günler geçiren kulüpte umut arayan futbolcularla bir toplantı yapılacak ve detaylar konuşuluyor.

Biz de içeri giriyoruz, Nezihi Tosuncuk tarafından karşılanıyoruz. Yeşil sahalardaki agresifliğinden eser yok. Röportaj öncesi bir süre bekliyoruz. Efsane stoperin telefonu ise hala Fenerbahçe marşıyla çalıyor...

Karşınızda Fenerbahçe’nin efsane kadrosunun unutulmaz stoperi Nezihi...

· Neden Fenerbahçe’yi tercih etmiştiniz?

- Fenerbahçeli olduğum için, Fenerbahçe’ye transfer oldum. Zaten bizim ailemizin kökleri Papaz’ın Çayırı denilen yer. Yani F.Bahçe Stadı’nın olduğu yerde. Aslında Fenerbahçe’ye daha erken gelecektim. Ancak o dönemde 1 yıla yakın ceza aldığım için Balıkesirspor’dan Fenerbahçe’ye transfer olamadım.

Haberin Devamı

YILDIRIM, F.BAHÇE’NİN KURTARICISIDIR

O dönemle, günümüz arasındaki farkın temel sebebi nedir?

- Dereağzı elbette çamur deryası değildi ama Aziz Yıldırım geldikten sonra her şey değişti. Öncelikle vizyonunu değiştirdi. O sadece Fenerbahçe’ye değil, Türk futboluna çağ atlattı. Onun girişimci ve üretken yapısı Türk futbolunun gelişmesini sağladı. Şu anda gelirlerin artması, tesisler ve kurumsallaşma diyebiliyorsak onun vizyonuyla oldu. Allah benden ömür alsın ona versin. O Fenerbahçe’nin kurtarıcısı...

· Aykut Kocaman hakkında neler söyleyeceksiniz?

- Aykut Kocaman’la son dönemde iki üç kez görüştük. Ona şunu söyledim, “Ya Aykut yüzün gülsün. Gol attığın zaman şöyle bir hareketler yap, hırsını göster, elini kaldır. Seni görüyorum, golden sonra iki alkışlıyorsun eyvah diyorum. Üstümdekileri parçalayasım geliyor. Elektrik arıyorum. Tamam takla at demiyorum ama gül.” İşte o zaman güldü. Kahkalarla ve keyifle güldü. O zaman gülme bana, sahada gül... Çünkü kendisi çok sıcakkanlı, pozitif, nefis bir insandır. Neşelidir. Ancak kulübeye gelince bir şey oluyor.

İKİ LİDER OLMADI. MECBUREN ALEX GİTTİ

Haberin Devamı

Alex-Aykut krizi için ne diyorsunuz?

- Aykut Kocaman’ın dirayeti sayesinde Fenerbahçe dik durdu şu 2 yıllık dönemde. Aykut Kocaman’ın Alex’e yaklaşımı hiç kötü değildi. Bence Alex konusunda Aykut Hoca hatalı değil. Takımda teknik patron, o da Fenerbahçe’ye bir şeyler katmak istiyor. Alex de lider tipli bir oyuncu. İki lider olmadı. Biri gidecekti. Gitmesi gereken gitti.

· Neden yumruk şova ilk siz çağrılıyordunuz?

- Deli kime denir? Fazla aklı beynine sığmayana deli denir. Demek ki bende de fazla akıl varmış. Saha içindeki agresif futbolum dışında özel hayatımda öyle değilim. Yumruk şova da ilk beni çağırırlardı. Tribünle seyirciyle iletişimim çok iyiydi. Benim tekmeye kafa uzattığımı görürlerdi. Seyircin aslında senin müşterindir. Onları memnun etmek zorundasın. Sıcak kanlıydım, taraftar o nedenle beni çok sevdi.

Haberin Devamı

İslam Çupi F.Bahçe için doğru söylemiş

Şampiyonluk önemli değil. Ben Fenerbahçeli olduğum için Fenerbahçeli’yim. Şampiyon o olmuş, bu olmuş umurumda değil. Tabii ki Fenerbahçe’nin şampiyon olmasını isterim. Ancak en sevdiğim spor yazarı olan İslam Çupi’yi hatırlatırım. “Fenerbahçe büyüklüğü ne şampiyonluk büyüklüğü, ne kupa büyüklüğüdür. Onun büyüklüğü başka bir büyüklüktür işte, adı konamaz!”

Yıldırım çok hata yaptı

Herkes anasının karnından başkan olarak doğmuyor. Aziz Yıldırım da çok hatalar yaptı ilk dönemde. Çok teknik adam değiştirdi. Ancak Aykut Hoca’nın arkasında durması onun da gelişim gösterdiğinin ve iyi başkan olduğunun kanıtı.

Şike sürecinde Fener dik durdu

Haberin Devamı

Niang, Lugano ve Santos ayrılmasaydı, o kadro o dönemde Türkiye bir yana Avrupa’yı da sarsardı. Başka bir kulüp Fenerbahçe gibi dik duramazdı.

Nezihi Tosuncuk, Türkiye’yi sarsan şike süreciyle ilgili de imalı konuştu...

- Eğer şike davası nedeniyle Niang, Lugano, Santos ayrılmasa ya da yerleri doldurulsa Fenerbahçe o ekiple Avrupa’yı sarsabilirdi. Yine Fenerbahçe dik durdu. Başka bir takım ne kadar dik dururdu bilemiyorum.

Televizyonda o haberleri izlerken sürekli ağlıyordum. Kalbim yerinden çıkacak gibi oluyordu. Tarif edilemez bir üzüntü yaşıyordum. Bursa’ya verilen şampiyonluk maçını bir restorantta izliyordum ve kalp krizi geçiriyordum. Mecidiyeköy’deydim, maç sonunda aşağıya indim, kaldırıma çöktüm. Tansiyonum yükselmiş. Aziz Yıldırım madem şikeciydi, Trabzon ve Denizli maçlarını da ayarlayasaydı.

- Şike süreci hakkında neler söyleyeceksiniz?

- Şike elle tutulur hale getirilmeye çalışıyor. Neye göre? Benim dönemimde futbolcu kaçırılıyordu. Galatasaray’ı 4-3 geçtiğimiz Türkiye Kupası’nda finalde Beşiktaş’la karşılaştık. Ergun Ağabey (Gürsoy) Hasan Vezir’i kaçırdı ve finalde biz Hasan’sız mücadele ettik. Belki bu yüzden kupayı kaybettik. Bence asıl şike futbolcu kaçırmadır.

Haberin Devamı

KİMSE BÖYLE REAKSİYON VEREMEZDİ

-Şike sürecinde Fenerbahçe’nin başına gelenleri diğer takım taraftarları nasıl karşılardı?

- Her taraftar takımına bağlıdır. Beşiktaş’ın ve Galatasaray’ın farklı bir desteği görselliği var. Ancak şike sürecinde bu olay başka bir takımın başına gelseydi hiçbir takım böyle bir reaksiyon veremezdi. 1.5-2 yıl oldu insanlar bu şike davası sonrası futboldan soğudu. Özellikle TV’deki futbol yorumcuları çok magazinsel yaklaştı olaya. Bu da soğuma dönemini ivmelendirdi.

6 puan fark kapanır

Bence puan durumuna bakıldığı zaman Fenerbahçe hiçbir şey kaybetmiş durumda değil. Galatasaray uçuyor-kaçıyor diyorlar ancak aradaki puan farkı 6. Nasıl olacak bu? Fenerbahçe’nin kaybettiği hiçbir şey yok. 3 puanlık sistemde bu rakamlar kolay
erir.

Futbol şimdi çok daha zevkli

Eskiler tabii ki efsane isimleri tekrar görmek istiyor. Ancak bana göre şimdiki futbol daha zevkli. Bizim oynadığımız futbol, günümüz-dekinin yanında dan-dun kalıyor. Ne taktik disiplin varmış, ne başka bir şey.

İdmana vapurla gidiyordum

Fenerbahçe'ye geldiğim ilk sezon arabayla Bakırköy’den Kadıköy’e gitmek çok zordu. Hem trafik nedeniyle, hem de deniz havası iyi gelir diye vapuru tercih etmeye başladım. Ancak takım benim oynadığım o dönemde iyi gitmiyordu. Çevremizdeki homurdanmaları görünce kendi kendime dedim ki, “Nezihi sen en iyisi trafiğe katlan.”

Beykozlular bu takıma sahip çıksın

Taraftarlarının kulübü sahiplenmesi gerektiğini vurgulayan Tosuncuk “ Beykoz’daki zenginler bu çınara sahip çıkmalı” dedi.

1908’de kurulan Beykozspor’un hali gerçekten içler acısı. Kulübün temizlikçiye dahi 50 bin TL borcu bulunuyor. Kulübe geldiği günden bu yana yeni bir umut ışığı yakan Tosuncuk’un Beykozlulara bir ricası var. Nezihi Hoca, “Beykoz’da birçok zenginin oturduğunu biliyoruz. Onlardan bu asırlık çınara destek vermelerini bekliyoruz. Bu tarih çürümemeli” diyor.

Can Bartu’nun heykeli dikilmeli

Efsane stoper, Alex’in heykeli konusuna, “Her sene 3-4 milyon kazanan oyuncular bunlar. Tabii ki profesyonel oyuncular kazansınlar ama bence büyük fedakarlık yapan insanların heykeli dikilir. Lefter Abi’den sonra heykeli dikilmesi gereken kişi Can Bartu’ydu. Alex değil” dedi.

103 GOLLÜ ŞAMPİYONLUĞU YAŞADI

· Doğum Tarihi: 27 Şubat 1957
· Mevkii: Defans
· Yetiştiği Kulüp: Ankara Güneşspor
· Oynadığı Takımlar: Balıkesirspor, Gençlerbirliği, Adana DS, Beşiktaş, Bursaspor, Sakaryaspor, Fenerbahçe, Denizlispor, Zeytinburnuspor, Yeni Sincanspor, Ünyespor
· Başarıları: Sakaryaspor’la iki 2. Lig şampiyonluğu, Fenerbahçe ile bir lig şampiyonluğu, Yeni Sincanspor’la 3. Lig şampiyonluğu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!