'Avrupa'yı Asya'ya Bağlama' rekor denemesi başladı

Güncelleme Tarihi:

Avrupayı Asyaya Bağlama rekor denemesi başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2007 13:35

Suriyeli milli yüzücü Firas Moualla, "Avrupa'yı Asya'ya Bağlama" sloganıyla Guinness Rekorlar Kitabı'na girme hayalini gerçekleştirmek için, KKTC'nin Zafer Burnu'ndan Suriye'nin Lazkiye kentine rekor denemesine bu sabah başladı.

Yaklaşık 110 kilometrelik mesafeyi 32-36 saatte hiç ara vermeden yüzmeyi hedefleyen Suriyeli Moualla, Dipkarpaz Zafer Burnu'ndan kulaç atmaya başladı.

Moualla'nın, rekor denemesinde başarılı olduğu takdirde Asya-Avrupa arasında bu uzunluktaki mesafeyi hiç aralıksız yüzen ilk yüzücü unvanına sahip olacağı belirtildi.

TEKNELER ROTAYI ŞAŞIRINCA 4 SAAT RÖTAR

Dün gece yarısından itibaren Firas Moualla ve ekibi Zafer Burnu'nda, 03.00 olarak açıklanan dalış saatini beklemeye başladı.

Ancak, yüzücüye maraton boyunca refakat edecek ve ekibini taşıyacak iki teknenin Suriyeli kaptanları Gazimağusa Limanı'ndan Zafer Burnu'na gelirken rotayı şaşırınca bekleyiş uzun sürdü. Bu gecikmeyle rekor denemesi planlanan zamandan 4 saat sonra başladı.

Moualla'nın rekor denemesine Arap El Cezire Televizyonu da büyük ilgi gösterdi. Televizyon gece boyunca belirli aralıklarla canlı yayına bağlanarak hazırlıklar hakkında bilgi ve görüntü aktardı.

Rekor denemesinde başarılı olması için sponsor firma ile KKTC Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı arasında gerçekleştirilen mutabakat çerçevesinde Moualla'ya teknik ve lojistik destek sağlandı.

AKKUŞ REFAKAT ETTİ

Firas Moualla'ya KKTC karasuları sınırına kadar KKTC'li milli yüzücü Osman Akkuş, yüzerek eşlik etti. Akkuş, Moualla'ya KKTC Su Sporları Federasyonu'nun şildini vererek başarı dileğinde bulundu.

Ayrıca Sahil Güvenlik Botu da yine karasuları sınırına kadar yüzücüye refakat etti. Moualla'yı Lazkiye'ye kadar Suriye bandıralı bir yat ve iki tekne takip edecek.

"HEDEFİMİZ BİR ARAP ÇOCUĞUNUN NELER YAPABİLECEĞİNİ GÖSTERMEK"

Organizasyonu düzenleyen şirketin direktörlerinden Mazen Al Haj Khalil, Moualla'nın söz konusu rekor denemesi için bir yıldır çalıştığını, bu denemeyle Suriye'nin barış ülkesi olduğunu göstermeyi amaçladıklarını ifade etti. “Amaç rekor değil, Avrupa'dan Asya'ya yüzerek barış ülkesi olduğumuzu göstermek” diyen Khalil, “bir Arap çocuğunun neler başardığını göstermek istediklerini” kaydetti.

Khalil, aynı zamanda Suriye Milli Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı olan 36 yaşındaki Moualla'nın antrenmanlarda 85 kilometreye kadar yüzdüğünü belirterek, rekor denemesinde başarılı olacağına inandıklarını söyledi.

"KKTC HÜKÜMETİNE MÜTEŞEKKİRİZ"

Khalil, KKTC hükümetinden beklediklerinin üzerinde destek ve yardım aldıklarını belirterek, bu işbirliğinin, KKTC ile Suriye arasında benzer organizasyonları yapmanın kapısını da açtığını ifade etti.

Khalil, “Eğer Kıbrıslı Türkler, Araplarla etkinlik düzenlemek isterlerse biz bu konuda elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.

Moualla'nın ekibinde doktorundan rehberine ve antrenörüne kadar 24 kişinin görev aldığını kaydeden Khalil, yüzücüye maraton boyunca sıvı gıda takviyesi yapılacağını, ayrıca Mouala'nın tehlikeli olarak kabul edilen bazı karasularda kafesle korunacağını söyledi.

Organizasyonun acil olarak gerçekleştirilmesi ve ulaşım aksaklığı nedeniyle, denemede Guinness yetkililerinin yer alamadığını belirten Khalil, söz konusu yetkililerin rekorun tescili için bir kaptan, bir Arap senatör ve Arap yüzme federasyonundan bir temsilciyi yeterli gördüklerini kendilerine bildirdiklerini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!