Atlar en büyük kupa için koşacak

Güncelleme Tarihi:

Atlar en büyük kupa için koşacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2014 12:29

Türk atçılığının en büyük onur klasiği olan Gazi Koşusu yarın saat 17.15'te start alacak. Gazi Koşusu'nu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de takip edecek ve şampiyon jokey ile at sahibine ödüllerini verecek.

Haberin Devamı

En büyük kupa ve rekor ikramiye için tüm Türkiye'nin gözü yarın İstanbul Veliefendi Hipodromu'na çevrilecek. Saat 17.15'te start kutusuna girecek olan dördü dişi 20 safkan üç yaşlı İngiliz tayı sezonun en büyüğü olup adını tarihe yazdırmak için tüm gücünü ortaya koyacak. Bu yıl 88’incisi koşulacak olan 2400 metrelik Gazi Koşusu’nda atlar, büyük onur getiren kupayı ve beraberinde kazanılacak 2.473.000 TL gibi rekor para ödülü için yarış saatini bekliyor.

Türk atçılığının en önemli yarışı olan kabul edilen ve ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği emirle organize edilen ve ilki 1927 yılında koşulan Gazi Koşusu yarın saat 17.15'te 88'nci kez Türkiye'nin 1. gündem maddesi olacak. Her İngiliz atının yarış hayatı boyunca sadece 3 yaşındayken 1 kez koşabilme onuruna eriştiği Gazi Koşusu, tüm at sahiplerinin ve jokeylerin rüyalarini süsleyen bir klasik koşu. Kupayı kazanmak atın, jokeyin ve at sahibinin adını ölümsüzleştirirken Gazi Koşusu için konulan rekor ikramiye de her yıl oldu ğu gibi bu yıl da dudak uçuklatacak kadar büyük. Yarı saat 17.15'te İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda çim pistte 2400 metre mesafede gerçeklestirilecek 88. Gazi Kosusu'nun koşusunda bu yıl 1’nci olacak safkan sahibine tam 2.473.00 TL kazandıracak.


KUPAYI CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL VERECEK

Gazi Koşusu'nda şampiyon olacak jokey ve at sahibine ödüllerini ise 2010'dan sonra bir kez daha koşuyu izlemeye gelecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül sunacak.


BLAZE TO WIN FAVORİ, SUZİ GOLD VE KULOĞLU RAKİPLERİ

Haberin Devamı

Gazi Koşusu'nun bu yıl ki favori safkanı Blaze to Win. Bir çok yaris otoritesi tarafından ünlü jokeyi Halis Karataş'la 'Gazi Kosusu'nu kesin kazanır' yorumlarıyla en şanslı at olarak gösteriyor. Blaze to Win'e rakip olarak ise Gökhan Gökçe'nin bindiği Suzi Gold gösteriliyor. Suzi Gold'un tek dezavantajı ise dişi olması. Zira dişi safkanların Gazi Koşuları tarihinde erkek atlara oranla istatistiksel olarak geride olmaları. Yarışrı 3. en şanslı atı olarak ise Ahmat Çelik'in bindiği Kuloğlu isimli safkan. Ancak otoriteler Gazi Koşusu’nda birçok kez sürprizlerin yaşandığını hatırlatarak Ankara'dan gelen G2 galibi Gökhan Kocakaya'nın bindiği Enyalios isimli atı, İzmir'de başarılı yarışlar koşan Barış Kurdu'nun bindiği Inferno’yu, Adana'dan Gazi Koşusu'nu kazanmak hedefiyle gelen ve geçen yılın Gazi Koşusu galibi Yücel Bilik'in bineceği Yeni Kartal, Özcan Yıldırım'ın bineceği Adakarası isimli atı ve Akın Sözen'in bineceği Grey Coral'ı da ihmal etmemelerini öneriyorlar.

REKOR İKRAMİYE

Haberin Devamı

Gazi Koşusu’nda bu yıl birincilik ikramiyesi 1.350.000 TL olarak belirlendi. Ancak 337.500 Tl yetiştiricilik, 785.000 TL kaydiye de eklenince bu rakam 2.473.000 TL’ye ulaşacak. Koşuda ilk 4’e girmeyi başaran atlar da değişik rakamlarda para ikramiyesi kazanacaklar.

GAZİ’NİN UNUTULMAZLARI

Gazi Koşusu’nun ilkini Atatürk ve İsmet İnönü’nün birlikte izlediği yarışta Ali Muhittin Hacıbekir’in Neriman adlı atı kazandı. Geçen yıl koşulan koşuyu ise Atila Özkan’ın sahibi olduğu ve Yücel Bilik’in bindiği Divine Heart isimli safkan kazanmıştı. Gazi koşusunun rekoru ise 1996 yılında Özdemir Atman’ın sahibi olduğu Bold Pilot isimle safkana ait. Safkan 2.26.22’lik bir dereceyle jokeyi Halis Karataş’la kazanmıştı. Bu rekoru halen kırabilen çıkmadı.

Haberin Devamı

ATLAR 88. KEZ GAZİ’NİN HUZURUNDA

BE MY SHADOW: Ankara’da düzenli idman ve galoplar yaparak Gazi Koşusu'na hazırlanan safkan çok formda.
BENELUX: Gazi Koşusu'na düzenli idmanlarla hazırlanan safkan koşunun bombası. Favori isimlerin kötü koşması durumunda adından söz ettirebilir.
BLACK KING:Ankara’dan Gazi için gelen safkanın İstanbul'da yaptığı antrenmanlar formada olduğunu gösterdi.
BLAZE TO WIN: Sait Akson koşusunu uzak fark yaparak kazandı ve Gazi Koşusu'nun 1 numaralı favorisi.
DASKYLEION: Başarılı son yarışından sonra sahiplerine umut veren safkan son antrenmanda da göz doldurdu. Sürpriz yapabilir.
ENYALIOS: Ankara çim pistinde başarılı yarışlar çıkartan safkan son koşusunu da kazandı. Gazi koşusunda da başarılı koşacaktır.
GREY CORAL: Son koşuları super olan safkan Gazi Koşusu'na Bursa’da hazırlandı. Çok iyi durumunu korurken sürprizcilere göz kırpıyor.
INFERNO: Başarılı safkan rakiplerinin hatalı veya eksik koşması durumunda devreye girerek zafere uzanacaktır.
JUNIOR PIANIST: Ankara’da hazırlanan safkan formda
KARABEKMEZ:Uzun mesafelerde pist ayırt etmeden etkili koşan safkan facoru Blaze To Win’in kazandığı son yarışta 4. olurken ataklarıyla dikkati çekti. Otoriteler bu atın dilbağı bağlamasının iyi koşmasında etkili olduğunu belirtirken dereceleriyle Gazi Koşusu'nun da sürpriz isimlerinden olarak öne çıkan bir isim.
KULOĞLU: Son koşuları kötü olsada yıl içindeki dereceleri bu atı üst sıralar için değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor.
PAYİTAHT: İyi bir hazırlık dönemi geçirse de ancak tabela için mücadele vereceği tahmin ediliyor.
PRINCE OF KRAKOW: Form durumu iyi olsa da ancak tabela şansı olduğu belirtiliyor.
YAVUZSEL: Usta jokeyi ile tabelayı zorlar YENİ KARTAL: Adana’da son 5 kum koşusunu kazanan safkan, çok formda . Bakalım İstanbul çiminde de zafere uzanan isim olabilecek mi?
ZENCİRBEY: Sürpriz isim arayan yarışseverleri için dikkate alınmaya değer.
ADA KARASI: Yarışa galop tabir edilen uzun antrenman koşularıyla hazırlanan safkan sürpriz isimlerden.
LAMBOURN: Yarışta sürpriz arayan yarışseverlerin mutlaka değerlendirmesi gereken bir tay.
SUZİ GOLD: Çok formda olan safkan yarışın 2 numaralı favori ismi. Gazi Koşularında dişi tayların daha düşük şansa sahip olduğu yolundaki istatistik bilgisini bakalım kırabilecek mi?
WARRIOR PRINCESS: Yarışın bomba tabir edilen sürpriz ismi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!