Arslan: Rekora yakın olduğumu düşünüyorum

Güncelleme Tarihi:

Arslan: Rekora yakın olduğumu düşünüyorum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2012 11:33

Şampiyon dağ koşucusu, genç atlet Ahmet Arslan, New York'ta 9 Şubat'ta TSİ 03.00'te başlayacak, “Empire State Binası Merdiven Tırmanma Yarışmasında” Türkiye'yi ilk kez temsil edecek olmaktan çok büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “İnşallah yarışı kazanacağım” dedi.

Avrupa Dağ Koşusu Şampiyonasında 5 yıldır üst üste şampiyon olan Ahmet Arslan, sadece ABD'nin değil, dünyanın da en ünlü iş yeri binası ve aynı zamanda da ABD'nin en gözde turistik mekanı olan, 102 katlı ve 443,2 metre yüksekliğindeki “Empire State” binasının zirvesine, koşarak tırmanmak üzere New York'a geldi.

New York Koşucular Kulübü tarafından 1978 yılından beri düzenlenen, 35. Geleneksel Empire State Merdiven Tırmanma Yarışmasına (Empire State Building Run-Up) ilk kez katılacak olan Arslan, New York'un kalbi Central Park'ta antreman yaparken AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Arslan, “Burada ilk kez ülkemi temsil edecek olmak, benim için çok büyük bir mutluluk. Türkiye'den bu yarışı kazanan ilk sporcu olmak istiyorum” dedi.
New York'taki yarışmaya, sponsoru Red Bull'un desteğiyle katıldığını anlatan Arslan, bu desteğin kendisi için çok önemli olduğunu vurguladı.

-“En zorlu rakibim Thomas Dold olacak”-

Merdiven tırmanma yarışında en büyük rakibi olan ve yarışmayı daha önce 6 kez kazanan Alman sporcu Thomas Dold hakkında ne düşündüğünün sorulması üzerine, Arslan şöyle konuştu:
“Thomas Dold merdiven yarışları için çok önemli bir isim. Kendisiyle bire bir tanışma fırsatım olmadı ama başarılarını takip ediyorum. Kendisi benim için zorlu bir rakip. Tabii ki başka rakiplerim de olacak ama Thomas Dold en ciddi rakibim gibi gözüküyor. Fakat ben, dağ koşusundaki tırmanış performanslarımı göz önünde bulundurarak Thomas Dold'u geçebileceğimi düşünüyorum.”

-“Zorlu parkurları çok severek koşuyorum”-

Dağ koşucusu bir sporcu olarak Empire State Merdiven Tırmanma Yarışmasına katılmanın nereden aklına geldiğinin sorulması üzerine, Arslan şunları söyledi:
“Dağ koşusu branşında zorlu parkurları çok severek koşuyorum ve zorlu parkurlarda rakiplerime çok daha büyük üstünlük sağlıyorum. Merdiven yarışları da dağ koşusuna benzer özellikler taşımakla birlikte benim için tamamen farklı bir alan. Sürekli dağ koşusu yarışları bir süre sonra biraz sıkıcı oluyor. Merdiven yarışları gibi farklı bir alanda da kendimi denemek istedim. Bu yüzden merdiven yarışlarında dünyanın en prestijlisi ve en ünlüsü olan Empire State Run-Up yarışmasına katılmaya karar verdim.”

“Tatlı heyecan”

Yarışmaya katılacak olması nedeniyle biraz heyecanlı olduğunu ama bunun “tatlı bir heyecan” olduğunu anlatan Ahmet Arslan, “Bir an önce yarışmaya katılmayı bekliyorum. Heyecanım korkudan ya da endişeden kaynaklanmıyor. Tamamen yarışmacı ruhumdan kaynaklanıyor. Bu heyecanın beni yarışta son derece olumlu yönde etkileyeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“Rekora yakın olduğumu düşünüyorum”

Empire State binasının 86 katını ve 1576 basamağını ne kadar sürede koşarak çıkmayı düşündüğünün sorulması üzerine, Ahmet Arslan yarışmada rekorun 9 dakika 33 saniye olduğunu, geçen yılın şampiyonu Thomas Dold'un derecesinin ise 10 dakika 10 saniye civarında olduğunu anlattı.

“Rekor kırabilecek ya da rekora yakın derece yapabilecek düzeyde olduğumu düşünüyorum” diyen Ahmet Arslan şöyle devam etti:
“Merdiven çıkma yarışında start anı çok önemli. Çünkü çok dar bir alandan start veriliyor ve dar bir kapıdan geçtikten sonra merdivenlere tırmanmaya başlıyoruz. İlk bölümü iyi bir şekilde atlattıktan sonra merdiven çıkma bölümünde çok iyi bir performans sergileyebileceğime inanıyorum. Benim için önemli olan start anı, starttan sonrasının daha kolay olacağını düşünüyorum.”

Empire State binasında, yarışma öncesinde antrenman yapılmasına güvenlik gerekçesiyle izin verilmediğini kaydeden Arslan, “Merdivenleri ancak yarış zamanı görme imkanım olacak. İnşallah her şey yolunda gider ve ben de iyi bir performans sergilerim” diye konuştu.

“Dağ koşusunda dünya şampiyonluğu için çalışıyorum”

Genç ve başarılı sporcu Ahmet Arslan bundan sonraki hedefleriyle ilgili soru üzerine de, “25 yaşındayım ve dağ koşusu branşında 5 kez Avrupa şampiyonluğu, bir kez dünya ikinciliği, bir kez üçüncülüğü ve iki kez de dünya grand prix şampiyonluğu gibi başarılarım var. Merdiven çıkma yarışına ilk kez katılacağım, benim için değişik bir branş.”

Önümüzdeki yıllarda daha çok merdiven çıkma yarışına katılacağını düşündüğünü anlatan sporcu, “Dağ koşusunda da 2012 yılında dünya şampiyonluğunu elde etmek için çalışıyorum. Bunun yanında Avrupa şampiyonluğu ve dünya grand prix şampiyonluğu unvanlarımı da devam ettirmek istiyorum. 2012 yılında dünya şampiyonluğunu da kazanarak 3 unvanı birden uzun yıllar elimde tutmak istiyorum” dedi.

“New York büyüleyici ve harika bir şehir”

New York'a ilk kez geldiğini ve New York'un “büyüleyici ve harika bir şehir” olduğunu ifade eden Ahmet Arslan, kente geldiğinden beri Central Parkta antrenman yaptığını belirterek “Burası spor yapmak için insanların akın ettiği bir yer, her sabah binlerce insanın spor yapmak için bu parka geldiğine şahit oluyorum ve bu bir sporcu olarak beni çok mutlu ediyor” dedi.

Türkiye'de sporun daha da gelişmesi ve insanların daha fazla spor yapması için mücadele ettiğini ve bu anlamda örnek olmaya çalıştığını anlatan Arslan, “Ben ve benim gibi sporcular bu gibi uluslararası yarışmalarda başarı kazandıkça, ülkemizde spor kültürü daha da artacaktır ve insanlarımız sporu daha çok sevmeye başlayacaktır. Ben de bunun için çalışıyorum, inşallah Türkiye'de daha çok insan spor yapar” dedi.

“Empire State çok devasa bir bina”

Yarışmanın yapılacağı Empire State binasını ilk kez görmeye giden Ahmet
Arslan, burada da AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Empire State çok devasa ve
çok yüksek bir bina. Ancak merdivenleri ilk tırmanan ve zirveye ilk ulaşan ben olmak istiyorum” diye konuştu.

Empire State binası

Yapımına 1929 yılında başlanan ve 1931'de tamamlanan 443,2 metre yüksekliğindeki Empire State binası, 1972'ye kadar dünyanın “en yüksek binası” unvanını elinde tuttu. İsmini New York'un takma adı olan “Empire State”den (İmparatorluk Eyaleti) alan bina, dünyanın en yüksek binası olma unvanını 1972 yılında İkiz Kulelere kaptırdı. İkiz Kulelerin 11 Eylül 2011'deki terör saldırısında yıkılmasının ardından bu kez dünyanın olmasa da New York'un yine en yüksek binası olan Empire State binası, İkiz Kulelerin yerine yapılacak gökdelenin yapımının tamamlanmasının ardından yeniden New York'un ikinci en yüksek binası olacak.

Binada yarışmanın sona ereceği 86. kattaki gözlemevi şehrin manzarasının en güzel görülebildiği mekan olması nedeniyle dünyada turistlerin favori mekanı konumunda bulunuyor. Ayrıca binada aralarında THY'nın yeni ofisi de olmak üzere pek çok işyeri bulunuyor. Amerikan Mimarlar Enstitüsü tarafından yapılan bir ankette Empire State, ABD'nin en gözde binası seçildi.

650 kişi yarışacak

Geleneksel Empire State Binası Merdiven Çıkma Yarışmasına bu yıl 25 ülkeden aralarında amatör yarışmacılar da olmak üzere kadın ve erkek toplam 650 koşucunun katılması bekleniyor. 8 Şubat akşamı New York saatiyle gece 20.00'de (TSİ 9 Şubat sabah 03.00'te) başlayacak yarışmada önce kadınların, 5 dakika sonra da erkeklerin merdivenleri tırmanması bekleniyor.

Ahmet Arslan kimdir ?

1986 yılında Antalya'nın bir dağ köyünde dünyaya gelen Ahmet Arslan'ın spor kariyeri, beden eğitimi öğretmenin de yönlendirmesiyle 1998 yılında başladı. Özellikle zorluk derecesi yüksek olan parkurlarda daha başarılı olmaya başlayınca, 2005 yılında Bursa'da düzenlenen Türkiye Dağ Koşusu Şampiyonasına katıldı. İlk kez koştuğu bu disiplindeki ilk yarışında Türkiye şampiyonluğunu kazandı.

2007'de düzenlenen Avrupa Büyükler Dağ Koşusu Şampiyonası'nda ilk sırada yer alan Ahmet Arslan, 2011'e kadar bu unvanı kimseye kaptırmayarak, disiplininde kırılması güç bir rekora imza attı.
Arslan bu süreçte “Dünya Dağ Koşusu Birliği” tarafından düzenlenen Dünya Büyükler Dağ Koşusu Şampiyonası'nda 2008 yılında kürsünün 3. basamağında, 2011 yılında ise 2. basamağında yer aldı. Arslan 2011 yılında kendi branşında düzenlenen en önemli üç organizasyonun ikisini kazandı, birinde ise ikinci sırada yer aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!