Ama burası Türk Pub'ı

Güncelleme Tarihi:

Ama burası Türk Pubı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Felsefe aynı, dekor aynı, içkiler aynı... Herkesin dilinde bir ‘Akaretler North Shields'da buluşuruz’ lafıdır gidiyordu. Eeee kusur kalmamalıydık...

Beşiktaş'tan Maçka'ya dönen Akaretler Spor Caddesi'nin kesiştiği köşede, restorasyonu tamamlanan Akaret evlerinden birinin güzel binası oluyor İngiliz Pub'ı North Shields. Yerini bulmakta zorlanırsanız cadde üzerindeki spor arabaları izleyerek yürüyün, yürüyün, kapı önündeki kalabalığa karışın. Korumaları görünce anlayın ki doğru yerdesiniz.

Hafta içi bilmem ama hafta sonu gittiğimizde sadece barın önünde, ancak tüneyecek kadar yer bulabildik. Rezervasyon yaptırmayı aklınızdan bile geçirmeyin çünkü dünyanın hiçbir yerinde publarda rezervasyon yapılmıyor.

YO YO DANSI

Saat 23.00'e doğru herkes havaya girmişti. Müzikten insan hoplamak istiyor ama kalabalıktan ancak yoyo gibi bulunduğunuz yerde bir aşağı bir yukarı zıplayarak dans(!) edebiliyordunuz.

Burası bir çeşit BM barı. Yani her milletten insan görmek mümkün. Müşteriler, 25-45 yaş arası ve 3-4 kişilik gruplardan oluşuyor. Genelde bira içiliyor ama rakı bardağını göğsünün üzerinde kutsal emanet gibi taşıyanların sayısı da az değil.

Damsız (şu lafı da değiştirelim artık!) gelen erkeklerin yanında duran 2-3 kişilik kız grubundan bir tanesinin ‘‘Kızlaaar, düşman yolları sardı. Diğer köşeye gidelim'' lafını duyan kibar barmenimiz kızlara yol açarak başka bir yere geçmelerini sağladı. Bu barmen bir garip zaten, birine çarptı ve ‘‘pardon bayım'' dedi. İnsanoğlu neler görüyor bayım diyen var mı bu memlekette?

Pubın üç dört basamakla çıktığımız üst katında şömine önündeki deri kanapelerde purosunu içen, viskisini yudumlayan ve inanmayacaksınız ama aynı zamanda yogo yapan birini görünce şok geçirdim.

Sonradan fark ettim ki cep telefonuyla konuşabilmek için şekilden şekle giriyormuş.

Saat 24.00'e yaklaştığında kalabalık yavaş yavaş dağılmaya başlamış ve gençlere dans edecek yerler açılmıştı. Kızlar kendilerinden geçmiş dans ederken erkekler de onlara eşlik etmeye çalışıyor ama aslında ‘‘of ya şu iş bitse de işkembeciye gitsek'' gibi bakıyorlardı.

Saatler 01.00'e yaklaştığında ‘‘Haydiii kapanıyoruz'', anlamına gelen çan çaldı ve 15 dakika sonra ikinci çan gelince de kapandı zaten.

FİNAL ŞARKISINA DİKKAT

Popüler şarkılar çalınan pub kapanırken çaldıkları bir şarkı beni düşünmeye sevk etmedi değil. Kendimi tutamayarak bizim zamanımızda diye başlayan bir cümle ile ifade edeceğim düşüncemi:

Bizim zamanımızda çalınan bazı şarkılarda erkekler bize mesaj yollardı.

Mesela ‘‘I'll be thinking about you'' (seni düşünüyor olacağım) çaldığında anlamlı anlamlı gözlerimizin içine bakar elimizi tutarlardı.

Sonra George Micheal hayatımıza girdi ve ‘‘I want your sex'' (seninle seks yapmak istiyorum) dedi. Ama şimdi diyecek hiç bir şey bulamıyorum biz bardan ayrılırken arkamızdan ‘‘I'm Horny'' (Abazayım) diye haykırarak şarkı söylüyorlardı.

Meraklısına önemli bilgi

‘‘Pub'' sözcüğü İngilizcedeki ‘‘Public House''un yani ‘‘Halk Evi''nin kısaltılmış hali. İngiltere'deki pubların hepsi 23.00'de kapatmak zorunda olduğundan 22.45'de barmenler ‘‘Last Order'' (son siparişler) diye bağırarak ellerindeki zili çalar ve son içki siparişini alır. Saat 23.00'den sonra içki almanız imkánsızdır. Buradaki North Shields'ı İngiliz asıllarından ayıran tek fark bu belki de. bu burda hayat 22.00’den sonra başlıyor . Yoksa felsefe aynı, dekor aynı, içkiler aynı.

Gitmeden önce yapılacaklar

Mutlaka Clark Kent gibi siyah çerçeveli bir gözlük takılmalı.

Camları sarı olan gözlük de idare edebilir.

İngiliz biralarına ansiklopediden çalışıp, hangisini ısmarlayacağınıza gitmeden karar verin.

Cep telefonunuzu kapayın zira konuşmak nasıl olsa mümkün değil.

Kızların hálá Channel 5 oje sürdüğünü görünce hayal kırıklığına uğradım. Maviler, sarılar, turuncular, eflatunlar görmeyi umarken.

Tabii ki hakiki(!) sarışın mavi gözlü kızlarımızın sayısı esmer kahverengi gözlü kızlarımızın sayısını sollamıştı.

Saçlar genelde kısa kat kat veya düz uzundu.

Gözünü sevdiğimin yazı gelmiş kızlarımız da yazlık kıyafetlerini giymişti.

Kimlere rastlarsınız?

Çolpan İlhan *Eren Talu *Defne Samyeli *Metin Arolat *Hande Ataizi *Esra Balamir

Gözüme girenler

Ne yenir ne içilir?

Restoran olmadığı için mönüsü zengin değil. Her ne kadar İtalyan mutfağının örneklerinin tadına bakabilirsiniz deseler de biz sadece sıcak tabağı bulabildik: Birkaç sigara böreği, küçük köfteler, sosis ve patates cipsi. Ne içeceğiniz konusunda zorlanabilirsiniz. 12-13 çeşit bira, 40'ın üzerinde malt viski ve her çeşit kokteyl mevcut. Biranın ithali 3, yerlisi 1.5 milyondan satılıyor. En fazla tercih edilen bira Newcastle Brown Ale McEwan's, Beamish, Corona, Miller, Kilkenny, Theakston, Old Peculler, Efes Pilsen ve Troy da mevcut.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!