Ali Uras hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Ali Uras hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2012 11:49

Türkiye Futbol Federasyonu ve Galatasaray Eski Başkanı Ali Uras hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Uzun bir süredir tedavi gören ve son günlerde hastanede yoğun bakımda bulunan Ali Uras 89 yaşında hayata veda etti.

Uras, 1977 ile 1986 yılları arasında Galatasaray Kulübü başkanlığı yapmıştı. Uras, Türkiye Futbol Federasyonu'nda ise 23 Aralık 1986-21 Ağustos 1987 yılları arasında başkanlık görevinde bulunmuştu.

ERZİK: ALİ URSA GERÇEK BİR SPORTMENDİ

TÜM MAÇLARDA SAYGI DURUŞU YAPILACAK

Ali Uras ve FIFA kokartlı eski hakem Nihat Özbirgül için bu haftasonu tüm profesyonel liglerde oynanacak karşılaşmalar öncesinde 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulacak.

AYSAL'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, Türkiye Futbol Federasyonu ve Galatasaray Kulübü'nün eski başkanlarından Ali Uras'ın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.

Kulübün internet sitesinde yayımlanan Aysal'ın mesajı şöyle:
“Vermiş olduğu hizmetlerle kulübümüzün ve Türk sporunun gelişmesine büyük katkılarda bulunmuş bir değerli büyüğümüzü, efsanevi başkanlarımızdan Prof. Dr. Ali Uras'ı kaybettik. Merhuma Tanrı'dan rahmet, yakınlarına ve bütün Galatasaray camiasına başsağlığı ve sabır dilerim.”

BEŞİKTAŞ VE FENERBAHÇE'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Beşiktaş Kulübü internet sitesinden yapılan açıklamada, “Türkiye Futbol Federasyonu ve Galatasaray Spor Kulübü eski başkanlarından Prof. Dr. Ali Uras'ın vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Merhum Ali Uras'a Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına, Türk spor camiasına ve Galatasaray Spor Kulübü'ne başsağlığı dileriz” denildi.

Fenerbahçe Kulübü'nün internet sitesinde yayımlanan mesajda, “Galatasaray Kulübü ile Futbol Federasyonu eski başkanı Prof. Dr. Ali Uras'ın vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Ali Uras'a Tanrı'dan rahmet, kederli ailesi ve Galatasaray camiasına başsağlığı dileriz” denildi.

Prof. Dr. Ali Uras Kimdir ?

Haberin Devamı

14 Mayıs 1923 tarihinde Sinop’ta dünyaya gelen Ali Uras, ilkokulu Sinop’ta okudu. Ortaöğrenimini ve liseyi İstanbul Kabataş Lisesi'nde tamamlayan Uras, 1942 yılında girdiği Tıp Fakültesi’nden 1947 yılında tıp doktoru olarak mezun oldu. Ali Uras, daha sonra genel cerrahide profesörlük mertebesine kadar yükseldi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Bölüm Başkanlığı görevini bir dönem yürüten Ali Uras’ın önemli bir sporculuk yaşantısı da oldu.

Haberin Devamı

1938 ila 1953 yılları arasında Galatasaray’da basketbol oynayan Ali Uras aynı zamanda Galatasaray Basketbol Takımı’nın kaptanlığını yaptı. 43 kez milli takım formasını taşıyan Ali Uras, basketbolu bırakmasının ardından iki yıl süre ile ABD’de yaşadı. Yurda dönüşünün ardından ilk kez başkan seçildiği 1979 yılına kadar beş kez Galatasaray yönetim kurullarında görev alan Ali Uras, 27 Ocak 1979 tarihindeki Galatasaray Kongresi’nde başkan adayı olarak bulundu. Kongre sonucunda Ali Uras, diğer başkan adayı Suphi Batur’u 341’e karşı 245 oyla geride bırakarak Galatasaray Spor Kulübü’nün başkanı oldu.

Başkanlığı döneminde Galatasaray, futbolda İki Türkiye Kupası, Cumhurbaşkanlığı Kupası ve Başbakanlık Kupası’nı müzesine götürdü. Alman teknik adam Jupp Derwall de Ali Uras’ın başkanlığı döneminde Galatasaray’a transfer oldu.

Haberin Devamı

Galatasaray'a ve Türk sporuna büyük hizmetler veren Ali Uras, 1986 yılında Galatasaray Başkanlığından ayrılmasının ardından 1987 yılında Türkiye Futbol Federasyonu başkanlığı yaptı. Evli ve 5 çocuk babası olan Uras, Genel Cerrahi dalında profesörlük unvanına sahip bulunuyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!