Akçeli hesaplar

Güncelleme Tarihi:

Akçeli hesaplar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 1997 00:00

Metin SERTOĞLU
Haberin Devamı

Merkez Av Komisyonu kararınca, her avcı T.C. Ziraat Bankası Atatürk Orman Çiftliği Milli Parklar hesabına ‘‘Avlanma bedeli'' adı altında 1 milyon lira yatırsın, aksi halde başlarını derde sokarlar demiştim. Duydum ki onbinlerce bilinçli avcı, yükümlülüklerini yerine getirip, ödentilerinin karşıtı makbuzları ceplerine koymuşlar. Hayırlı olsun, tanrı yerini doldursun. Bazı kaygılarımızı iletmek üzere spor yazarı hem ustam hem de dostum Erol Yaşar'la birlikte, Orman Bakanı Sayın Ersin Taranoğlu'nu ziyaret ettik. Amacımız, toplanan bu paraların sadece avcılık ve doğaya harcanmasının sözünü, bir de bakanın kendi ağızından duymaktı.

* * *

Diğer önemli bir açmaz olan; bir milyon lira avlanma bedeline 525 bin lira havale masrafı Ziraat Bankası şubeleri tarafından avcılardan alınırken, bazı bankaların hiç komisyon almadan bu hizmeti yapabileceğini bakanın bilgilerine sunduk. Madem ki banka bu hizmet karşılığında bir fedakarlıkta bulunmuyor, toplanacak trilyonlarca avlanma bedeli makbuzlarıyla birlikte, her avcıya birer tane versin, teklifinde bulunduk. Yanımızda Ziraat Bankası Genel Müdürü Sayın Yener Dinçmen'le görüşüp, konuyu kendisine aktaran Sayın Taranoğlu aldığı cevaptan pek hoşnut kalmadı ki, Vakıflar Bankası'nı telaffuz etmeye başladı. Haksız da değil hani! Toplanacak avcı paralarını, ülkemizin elinde tüfek, önünde köpek keskin nişancılığı ile bilinçli patronu, devlet bakanı Sayın Metin Gürdere'ye teslim etmek istemesi kadar uygun bir tercihi elbette ki olamazdı.

* * *

Kendisine sorduğum Sayın Gürdere'nin, ‘‘Sadece MAK kitapçığı yetmez, bunun yanı sıra ülke ekosistemi konularında da avcıların bilinçlendirilmeleri gerekir'' ifadeleri, son derece sevindiricidir. İyi de, bu yayınlara benim avcı kardeşlerim gereken itibarı göstermezler ki! Zira okumayla başları pek hoş değildir. Belki MAK kitapçığını da, ‘‘hangi hayvanı kaç adet nerede vururuz'' hesaplarıyla bir göz atmakla geçiştirirler. Diyelim ki avcılar fazla sıkıntıya gelemez, bol palavralı sohbetleri okumaya tercih ederler, peki televizyon da mı seyretmezler?

* * *

Geçtiğimiz yıl, avcı Bülent Eşkinat'ın sunduğu ‘‘RASTGELE'' programını izlemekten keyif aldıklarını yüksek sesle söylemelerine rağmen, yayından kaldırılmasına suskun kalmayıp HBB patronu Sayın Bülent Öztürkmen'e şimdiye kadar öfkelerini iletmeleri gerekmez miydi? Haftada bir de olsa, avcıların, kuşların ve bürokratların sesi niçin kısıldı bilmiyorum ama, en azından bir özür bülteniyle programa devam edilmeyeceği, izleyicilere duyurulabilirdi!

* * *

Sayın Öztürkmen'in bilmesi gerekir ki, topluma maledilen eğitici yayınlara biraz toleranslı davranılmalıdır. Belki avcılardan arzu edilen ratinge ulaşılamaması, silah sektörünün pek fazla duyarlı olmaması nedeniyle ekran karartılmış olabilir. Ama yine de avcıların bilinçlenmelerine, doğanın az da olsa soluk alabilmesine gözle görülür bir biçimde katkıları bulunan, sevilen bir program böyle paldır küldür kapatılmamalıydı.

* * *

Umarım avcılar tepkilerini yoğunlaştırır, aklıselim ağır basar. Biraz gecikmeli de olsa, akçeli hesaplardan vazgeçilip, Rastgele'nin karşısına izleyicileri tekrar oturturlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!