Afrika memelileri kırmızı listede

Güncelleme Tarihi:

Afrika memelileri kırmızı listede
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2003 23:45

Afrika faunası şempanze eti ve diğer vahşi hayvan eti ticareti yüzünden büyük tehdit altında. Sadece Kongo havzasında yılda beş milyon tonun üzerinden et ihraç ediliyor. Çevre organizasyonlarının verilerine göre en fazla tehdit altında olan hayvanlar filler ve insansı maymunlar.

Londra’da yabani hayvan ticareti üzerine bir konferans düzenleyen ‘Organisation Bushmeat Campaign’ Afrika’da hayvan kıyımı için önlemler almaya hazırlanıyor.

Hayvan ticaretinden kaygı duyan ve kısıtlama getirmek isteyenler arasında Afrikalı siyasetçiler de bulunuyor.

Kamerun’un çevre bakanı Clarkson Oben Tanyi-Mbianyor, yabani hayvanların ülke içindeki tüketiminden değil, dış ülkelere ihraç edilmesinden rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Konferansın hedeflerinden biri de yerel halkı yabani et ticaretiyle ortaya çıkan olumsuz sonuçlar konusunda aydınlatarak yeni para kazanma olanakları sunmak oldu.

Ormanlardaki koruma alanlarıyla biyolojik çeşitliliğin yeniden zenginleştirilmesi düşünülüyorsa da, bölgelerin çok geniş alanlara yayılmış olması kontrolleri zorlaştırmakta. Ormanlardan bazıları 70.000 hektar büyüklüğünde. Organizasyonlar bu yüzden komşu ormanlarla işbirliği yapılmasını öneriyorlar.

150 milyon insan

İngiltere’nin sağlayacağı koruma yardımıyla böylece dünyanın en yoksul 150 milyon insanın yaşadığı bu bölgeye alternatifler sunulacak.

Eleştirmenler, insanların hayvansal proteine duydukları ihtiyaç yüzünden, vahşi hayvan katliamının hiçbir zaman önlenemeyeceğini öne sürdü.

Bunun üzerine zoologlar da et ticaretinin birçok insanın hayatta kalma mücadelesinin önemli bir parçası olduğunu bu yüzden de kontrolün yasaklardan daha uygun olduğunu söyledi.

Örneğin bu şekilde insanların insansı maymunlardan daha küçük memelileri yönlendirilebileceği sanılmakta.

Bushmeat-Campaign başkanı Adam Matthews ise yabani et ticaretinin Afrika’daki yoksullukla bir arada ele alınması gerektiğini ve ancak bu şekilde biyolojik çeşitlilik açısından dünyanın en zengin bölgesini korumak için stratejilerin geliştirebileceğinin altını çizdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!