9.58’i böyle koştu

Güncelleme Tarihi:

9.58’i böyle koştu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2013 22:03

Normal bir insana göre fiziksel büyüklüğü nedeniyle aerodinamik yapısı kendisi için hava sürtünmesinde dezavantaj yaratan Jamaikalı, ürettiği enerjinin yüzde 92’sini bunu aşmaya harcıyor.

Haberin Devamı

Dünya rekortmeni Jamaikalı sprinter Usain Bolt, Diamond League’in (Elmas Lig) Londra ayağında, 100 metre erkeklerde yine fırtına gibi esti. Jamaikalı yıldız, 9.85’lik performansıyla hem yarışı kazandı hem de sezonun en iyi derecesine imza attı.
2012 Londra Oyunları’na da ev sahipliği yapan Olimpiyat Stadı’nda koşulan, doping numunelerinin pozitif çıkması nedeniyle Tyson Gay ve Asafa Powell’ın yer almadığı 100 metre erkekler yarışında, Bolt’u Michael Rodgers ve Nesta Carter takip etti. 9.58’lik derecesiyle 100 metre dünya rekorunu kıran Bolt, bu sezon ilk kez 9.94’ün altına inmeyi de başardı.

SÜRTÜNMEYE KARŞIN REKORTMEN

ÇIKIŞININ oldukça zayıf olduğuna vurgu yapan başarılı atlet “Bunun üstüne çalışmalıyım. Eğer kusursuz bir yarış çıkarmak istiyorsam, yarışın bir an önce içine girmeliyim” ifadelerini kullandı. Jamaikalı yıldız kusursuzluğu araya dursun, bilim adamları onun performansı hakkında çalışmaya da devam ediyor. Bolt’un rekor kırdığı 2009 Dünya Şampiyonası’ndaki koşusunu inceleyen Meksika’daki National Autonomous Üniversitesi’nden Jorge Hernandez, ortaya koydukları modelle, yıldız atletin hava direncinin yarattığı sürtünmeye karşı koymak için sarf ettiği güç ve enerjiyi açıkladığını belirtti.

Haberin Devamı

FİZİĞİ ASLINDA DEZAVANTAJ

BİLİM adamları Bolt’un Berlin’de ulaştığı 9.58 için saniyede 12.2 metre kat ettiğini ve bunu da 43.452 kilometre/saat ile gerçekleştirdiğini ifade ettiler. Jamaikalı sporcunun yarışa girmeyi başardığı ilk saniyeden az bir sürede maksimum hıza ulaştığını belirtilirken Bolt’un kaslarının ürettiği enerjinin sadece yüzde 8’inin haraket için geri kalanının ise sürtünme etkisini emmek için kullandığını buldular. Bolt’un vücut kitlesi, pistin rakımı ve hava sıcaklığı kıyaslandığında yıldız ismin sürtünme katsayısı ortalama bir insana göre daha az aerodinamik. Bu konuda açıklama yapan Hernandez “Bolt, bu dezavantaja karşın yeteneğiyle bir çok rekor kırdı” dedi.

REAKSİYON ZAMANI ÇOK DÜŞÜK

DAHA önce Cambridge Üniversitesi’nde John Barrow tarafından yapılan bir araştırmaya göre Bolt’un alameti farikasının uzun bacakları dolayısıyla uzun adımları olduğunu belirtip “Starttaki zayıf reaksiyon zamanına karşın hızını temeli budur” demişti. Barrow, yüksek rakımda yani sürtünmenin az olduğu bir pistte, daha iyi bir reaksiyon zamanı elde eden Usain Bolt’un rekorlarını geliştirmesinin mümkün olduğunun da altını çizmişti.

Haberin Devamı

Moskova’yı bekliyor

Madalya sayısı artacak mı?

USAIN Bolt, kariyerinde 5 kez Dünya şampiyonlarında birincilik elde ederken, iki kez de gümüş madalyayı boynuna takmayı başardı. Şimdi gözünü Moskova’da 10 Ağustos’ta düzenlenecek Dünya Şampiyonası’na çevirdi. Bakalım Jamaikalı madalya sayısını ne kadar arttırabilecek.

Sezonun en iyi derecesi geldi

LONDRA’da düzenlenen Diamond League yarışında 100 metrede birinciliğe koşan Usain Bolt, yeniden İngiltere’de olmanın kendisi için büyük bir mutluluk olduğunun altını çizip “Buradaki kalabalık gerçekten beni çok mutlu ediyor. Bana enerji veriyor. Bu inanılmaz. Buna bayılıyorum” dedi. Bolt, elde ettiği 9.85 ile bu sezonun en iyi derecesine ulaştı.

Haberin Devamı

6. JAMAİKALI superstar’ın 6 olimpiyat altın madalyası bulunuyor.

EN HIZLISI O

BOLT’un 9.58’i elektronik zaman tutmanın devreye sokulduğu 1968’den beri elde edilmiş en iyi 100 metre derecesiydi.

ADIM ATMA SÜRESİ 0.08

ÜNLÜ sprinter dünya rekoruna ulaştığı yarışta attığı her adımda sırasında sadece 0.08 saniye yere bastı. Böylece hızını arttırdı.

Usain Bolt’un Berlin’de kırdığı dünya rekorunu bilim adamları hala inceliyor

REAKSİYON zamanı oldukça düşük olan Jamaikalı atlet, bu sebeple rekorunu daha fazla geliştirme şansını da yitirmiş oluyor.

FİZİKSEL üstünlüğü herkesçe kabul edilen Bolt’un bu avantajı, bilim adamlarına göre aerodinamik açıdan dezavantaj.

Haberin Devamı

MAKSİMUM hızına bir saniyenin altından bir zamanda ulaşan Bolt, hava sürtünmesine olağanüstü yeteneği sayesinde karşı geliyor.

YARIŞIN ortasından itibaren hızlanmaya başlayan Usain Bolt, finiş çizgisine gelirken yavaşlama şansına da erişiyor.

BİOMEKANİSYENLER, Jamaikalı süper yıldızın Berlin’de elde ettiği 9.58’lik koşusunda, pistle ayaklarının temas ettiği sürenin havada kaldığı süreden daha az olduğunu belirtmişlerdi. Böylece Bolt gerçek anlamda uçmayı başarmış oldu.

16 Ağustos 2009’da Berlin’de Bolt dünya rekorunu kırmayı başardı.

8

BOLT, kaslarının ürettiği enerjinin sadece yüzde 8’ini hareket etmek için kullanıyor.

43

BOLT’un rekoru eline geçirdiği Berlin’de ulaştığı maksimum hız.

41

Haberin Devamı

JAMAİKALI atletin 100 metrelik mesafeyi tamamladığı adım sayısı.

12.2

BOLT’un bir saniyede kat ettiği mesafe 12.2 metre.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!