82 saniyelik devrim

Güncelleme Tarihi:

82 saniyelik devrim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2012 00:00

Suudi Arabistan adına olimpiyatlarda yarışan ilk kadın olarak devrim yaratan Wodjan Şehirkâni sadece 82 saniyede elenince gözyaşlarına boğuldu.

Haberin Devamı

Olimpiyat yetkililerinin geleneksel başörtüsüyle yarışmasına izin vermediği Suudi judocu, tatamiye (judo minderi) siyah renkli bonesiyle çıktı. Gergin görünen Wodjan 1 dakika 22 saniye süren müsabakada Porto Rikolu rakibi Melissa Mojica’ya yenilerek oyunlara veda etti. 16 yaşındaki Wodjan bir judo hakemi olan babasına sarılarak ağladı. Yenilgiyi taşıdığı “tarihi” özelliğin ağırlığına bağlayan Wodjan duygularını şöyle dile getirdi:
“Guruluyum, mutluyum ve Judo’ya devam etmek istiyorum. Bu büyük yarış benim için ilkti ve örtünme sorunu yüzünden üzerimde çok baskı vardı. Rahat değildim.”

Bone saçlarını tam kapatamadı

Uluslararası Judo Federasyonu Başkanı Marius Vizer’in Wodjan Şehirkâni’nin başörtüsüyle dövüşemeyeceği şeklindeki kararı tartışma yaratmıştı. Başörtüsü sporcu sağlığı açısından tehlikeli bulunuyor. Suudi yetkililer ise kadın sporcuların ancak İslami şekilde örtünerek yarışmalara katılabileceğinde ısrar etmişti. Bunun üzerine Wodjan’ın kafası boneyle kapatıldı, açıkta kalan ensesi ise judo kıyafetinin yakalığıyla örtüldü. Tüm çabalarına rağmen müsabaka sırasında Wodjan’ın bonesi zaman zaman kaydı ve Suudi yetkililerin pek hoşlanmayacağı şekilde saçları göründü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!