70’ten sonra saldırıyorlar

Güncelleme Tarihi:

70’ten sonra saldırıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2006 00:00

Zidane’ın, Almanya 2006’nın finalinde gördüğü kırmızı kartta fizyolojik ve patalojik durumu da önemli rol oynadı. Bilim adamları özellikle yaşlı futbolcuların 70. dakikadan sonra saldırganlaştığını söylüyor.

DÜNYA Kupası final maçında, Fransız yıldız Zidane’ın fizyolojik ve psikolojik durumunun da oyundan atılmasında önemli bir rol oynadığı bildirildi. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Spor Psikolojisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Erkut Konter, ünlü yıldızın gördüğü kırmızı kartta başlıca iki faktörün ön plana çıktığını söyleyerek şunları kaydetti:

"Zidane’ın kırmızı kart görmesinde iki koşul bir araya geldi. Bunlar futbolcunun kişisel özellikleri ve maç sırasındaki gergin durumuydu. İtalya Milli Takımı oyuncuları da bunu bilerek devamlı Zidane’ın üzerine oynadılar."

Yorgunluk artıyor

Konter ayrıca, bilimsel verilere dayanarak şu bilgileri verdi:

"Maçların 70. dakikasından sonra yorgunluk artınca futbolculardaki saldırganlık düzeyi yükseliyor. Çünkü teknik kapasiteleri ve performansları düşünce sinirleniyorlar. Karşılaşmanın o dakikasında yorgunluk ve omzundaki acı sebebiyle Zidane’ın da tahammül eşiği düşmüş ve birdenbire sinirlenmiş olabilir."

Konter
, bu tip saldırganlığın maç öncesi yapılacak psikolojik antrenmanlarla azaltılabileceğini vurgularken, "Bunun için en iyi yöntem de maç şartlarında yapılacak simülasyon antrenmanları. Bu sayede futbolcular maçtaki benzer durumlara hazır hale getirilebilir" diye konuştu.

Karar verme bozukluğu

Bir başka bilim adamı, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Ana Bilimdalı Kurucusu Prof. Dr. Abidin Kayserilioğlu ise, Fransa Milli Takımı Kaptanı’nın maç boyunca çok büyük gayret sarfettiğini hatırlatarak, sporcuların yorgunluk nedeniyle zaman zaman karar verme bozukluğu çektiğini söyledi.

Beyin etkileniyor

Kayserilioğlu, "Zidane’ın final maçında psikolojik baskı altında olduğunu biliyoruz. Ayrıca, vücut yorulunca beceri bozuklukları da ortaya çıkabiliyor. Beyin fonksiyonları yavaşlıyor. Oyuncular karar verme zorluğu çekiyor. Maçta mücadele arttıkça Zidane’ın kondisyonu düşmüş ve benzer bir sorunu yaşamış olabilir" ifadelerini kullandı.

Figo da kafa atmıştı

Uzmanlar, yaşlı futbolcuların maçların ikinci yarısında yorgunluğun da etkisiyle agresif davranışlar sergileyebildiğine dikkat çekiyorlar. Nitekim bu Dünya Kupası’nda, Portekiz’in 33 yaşındaki yıldızı Luis Figo da Hollandalı rakibi Van Bommel’e kafa atmıştı. Ancak, Almanya 2006’nın en olaylı maçında kötü bir yönetim gösteren Rus hakem Valentin Ivanov, bu pozisyonu atlamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!