7 sporcudan 1’i dopingli

Güncelleme Tarihi:

7 sporcudan 1’i dopingli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2013 01:26

Art arda yasaklı madde kullanım haberlerinin gelmesinin nedeni sıklaşan doping kontrolleri olarak açıklanırken, sporcuların bilinçsiz doping kullanma ihtimali de neredeyse imkansız.

Haberin Devamı

TÜRKİYE, doping haberleri ile sarsıldı. Birçok yaş kategorisinde, birçok sporda sporcular yasaklı madde kullandıkları için ceza alırken, ülkenin en önemli atletlerinden Nevin Yanıt ve Aslı Çakır Alptekin de aynı sıkıntıyı yaşadılar. Başta Türkiye Olimpiyat Komitesi olmak üzere bütün federasyonlar dopinge adeta savaş açtı. Dopingle Mücadele Komisyonu bu sene ilk defa olarak ciddi istatistiksel bilgilerle Türkiye’nin doping gerçeğine ışık tuttu.
2013 yılının ilk 6 ayında alınan Atina ve Köln laboratuvarlarına gönderilen 648 numune içinde 45’i atletizmde olmak üzere toplam 90 numune pozitif çıktı. Bu, yüzde 14’lük bir oran, ya da yaklaşık 7 sporcudan 1’inin dopingli olması demek.

SADECE TÜRKİYE’NİN SORUNU DEĞİL

KUŞKUSUZ ki doping sadece Türkiye’nin problemi değil. Dünyada yasaklı madde kullandıkları için Asafa Powell ya da Tyson Gay gibi önemli atletler de ceza aldılar. Ancak son zamanlarda Türkiye’de bu sayı çok arttı. Bunun nedeni ile ilgili Türkiye Olimpiyat Komitesi Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Emin Ergen “Artık kontroller sıklaştırıldı ve ciddi olarak yapılıyor diğer yandan bilinçlendik daha önce kolaylıkla saptanamayan maddeler artık saptanabilir hale geldi ve bu rakam yükseldi. Artmış görünmesinin nedeni aslında ciddi yapılmış olmasının göstergesidir” dedi.

Haberin Devamı

NEDEN KULLANIYORLAR?

SPORCULARIN doping kullanmalarının birden fazla nedeni olduğunu belirten Ergen “Bunlardan bir tanesi sporcularda yüksek bir başarı beklentisinin olmasıdır. Bu belki de içlerinde en masum görünen neden. İkincisi ekonomik nedenler. Başarının arkasından gelebilecek itibar, transfer, şampiyonluk, madalya bütün bunlar günümüz sporunda artı ekonomik değere dönüşebiliyor. Ayrıca şunu da söylememiz lazım, ödüller çok yüksek. Üçüncü neden bazı antrenörlerin bu maddeyi kullanmazsan yüksek performans sergileyemezsin tarzındaki yaklaşımı, son sebep de bilgisizlik” ifadelerini kullandı.

SÜTÇÜ BEYGİRİNİ YARIŞ ATI YAPAMAZSIN

DOPİNGLE mücadelede 24. yılını geçiren Prof. Dr. Rüştü Güner ise “İstediğiniz kadar madde kullandırın bir sporcuya eğer 100 metreyi 10 saniyenin altında koşmuyorsa, yeteneği yoksa, kendini hazırlamadıysa hiçbir anlam ifade etmez. Sütçü beygirini hiçbir şekilde yarış atı yapamazsınız” derken “Farkında olmadan doping kullanılmaz. Bu maddeler laboratuvarlarda kolay kolay tespit edilebilen maddeler değil. Bu maddelere kolay ulaşılmaz. Üstelik bir sporcuda tespit edilebiliyorsa o sporcu bunu tasarlayarak kullanıyor demektir” açıklamasını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!