5+1’e büyük isyan

Güncelleme Tarihi:

5+1’e büyük isyan
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

Federasyonun kararına tepki

Bize verilen sözler tutulmadı. Bu bir dayatmadır. Bizi hiçe saydılar

Başta Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray olmak üzere, 18 kulübün oluşturduğu Birinci Lig Kulüpler Birliği, Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nu verilen sözleri tutmamakla suçlayarak, ‘‘5 artı 2 için karar alınmıştı’’ yorumunu yaptılar ve kararı protesto ettiler.

VeBoksiç ile Biscan 5+1’e takıldı

Muart Özaydınlı:

Milyonlarca dolar ödenerek alınacak yabancı futbolcuyu tribünde oturtamayız

Ali Dürüst:

Kararı, serbest piyasa ekonomisinin yararlarını düşünmeyen bazı geri kafalılar aldı

Serdar Bilgili:

Transfer planlarımızı 5+2'ye göre yaptık. Alınan bu karar hiçbir kulübün işine gelmez

Sert açıklamalar

Futbol Federasyonu'nun, yeni sezonda yabancı futbolcu sınırını belirleyen ‘‘5 artı 1’’ kararı, Birinci Lig kulüplerinden büyük tepki gördü. Ligde mücadele eden bütün kulüpler, federasyondan bu konuda ‘‘5 artı 2’’ kararının çıkmasını beklediklerini, bu açıklamayla büyük hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek sert açıklamalar yaptılar.

6 oyuncu oynamalı

Fenerbahçe Asbaşkanı Murat Özaydınlı, kararın Türk futboluna bir faydası olmayacağını savunarak, ‘‘Bu kuralı hiç çıkarmasalardı daha iyi olurdu. Milyonlarca dolar ödenerek alınacak yabancı futbolcuyu tribünde oturtamayız’’ derken Mahmut Uslu da, ‘‘Ya 6 oyuncu oynamalıydı, ya da 5+2 çıkmalıydı’’ yorumunu yaptı.

Eski zihniyet

Karara en sert tepki gösterenlerden biri de Beşiktaş Kulübü Başkanı Serdar Bilgili oldu. Bilgili, ‘‘Ben 5 artı 2'nin çıkmasını bekliyordum’’ derken, ‘‘Serbest piyasa ekonomisinin yararlarını düşünmeyen bazı geri kafalılar futbolu da eski zihniyetle yönetmeye kalkıyorlar’’ ifadesini kullandı.

Kimse istemez

G.Saray Asbaşkanı ve Basın Sözcüsü Ali Dürüst, federasyonun kulüplerin isteği doğrultusunda karar almadığını vurgulayarak, ‘‘Biz 5+2'yi isterken, beş yabancıyı ilk 11'de, geri kalan iki futbolcuyu da 18 kişilik kadroda olacak diye istedik. Transfer planlarımızı da buna göre yaptık. Ancak açıklanan bu karar sadece bizim değil hiçbir kulübün işine gelmez’’ dedi.

Değerlendireceğiz

Türkiye Kulüpler Birliği ve G.Birliği Başkanı İlhan Cavcav, ‘‘Bu kararı protesto ediyorum’’ derken şu açıklamayı yaptı: ‘‘Federasyon bize verdiği sözü tutmadı. Birlik olarak önümüzdeki günlerde toplanıp bu tutumun değerlendirmesini yapacağız. 5 artı 2'nin amacı sadece 7 oyuncunun oynaması değil, aynı zamanda kulüplerimizde kadroda tutulmayacak futbolcuların bedava gitmesini önlemekti’’ diye konuştu.

Kulüpler hiçe sayıldı

Birliğin Başkan Vekili ve Ankaragücü Başkanı Cemal Aydın da karara çok şaşırdıklarını belirterek, ‘‘Federasyon bu kararıyla kulüpleri hiçe saydı. Bunun adı dayatmadır. Biz bu federasyonu kulüplerin federasyonu sanıyorduk ama yanılmışız. Bizden 5 artı 2 için imza istediler, 17 imzayı ittifakla verdik. Madem 5 artı 1 gibi birşey yapacaklardı bizden niye öneri aldılar’’ diye konuştu.

Federasyon yabancı transferini 5+1 olarak açıklayınca Fenerbahçe Biscan, Galatasaray'da Boksiç'in transferlerini durdurdu.

Federasyon'un yabancı futbolcu transferini 5 artı 1 olarak açıklaması, F.Bahçe ve G.Saray'ın planlarını bozdu. F.Bahçe Asbaşkanı Murat Özaydınlı, beklenmedik bir durumla karşı karşıya kaldıklarını belirtirken, sarı lacivertlilerin prensip anlaşmasına vardığı Dinamo Zagrebli Igor Biscan'ın transferinin de şimdilik beklemeye aldığı belirtildi.

G.Saray'da da dün İstanbul'a gelmesi beklenen ancak sürpriz son dakika gelişmesiyle transferi askıya alınan Hırvat futbolcu Alen Boksiç'in durumu belirsiz. Genel Sekreter Celal Gürcan konuyu yönetimde görüşeceklerini ancak federasyonun kararından sonra büyük bir ihtimalle Boksiç'den vazgeçeceklerini söyledi.

PFD: Türk futboluna ihanet

PROFESYONEL Futbolcular Derneği (PFD) Başkanı Turgay Şeren, Futbol Federasyonu'nun aldığı kararı, ‘‘Türk futboluna ihanet’’ olarak değerlendirdi. Şeren, PFD adına şu açıklamayı yaptı: ‘‘Bu Futbol Federasyonu'ndan zaten başka bir karar beklemiyorduk. En önemlisi Şeref Has ve İsmail Dilber'in de bu kararın altına nasıl imza attıklarıdır. Gazozcu, otelci, işsiz, güçsüz bir takım insanlardan oluşan Federasyondan başka türlü bir karar beklenemez. Türk futboluna ihanet ettiler. İspanya, Almanya, İtalya, İngiltere, yabancı sayısını üçe düşürmeye çalışırken Futbol Federasyonu'nun bu sayıyı altıya çıkarmasına yazıklar olsun demekten başka yapacak bir şey yok.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!