40 yılda 67 hocayla çalıştı, en çok Yanal'ı sevdi

Güncelleme Tarihi:

40 yılda 67 hocayla çalıştı, en çok Yanalı sevdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2017 00:30

Beyin kanaması geçiren Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav, yoğun bakımda ölüm kalım savaşı veriyor. O, futbolumuzun en renkli simalarından. Sözünü hiç sakınmadı. 40 yılda 67 teknik direktörle çalıştı. “En çok hangi hocadan memnun kaldınız” sorusuna, tereddütsüz “Ersun Yanal” cevabını verdi.

Haberin Devamı

GENÇLERBİRLİĞİ Başkan İlhan Cavcav, yaşam mücadelesi veriyor. Dün beyin kanaması geçiren Cavcav, Ankara Güven Hastanesi’nde yoğun bakım ünitesinde tedavi altında. Durumu kritik olan Cavcav’a acil şifalar dilerken, “Diren başkan” diyoruz. Cavcav, 40 yıldır Türkiye futboluna damga vuran isimlerin başında geliyor. 1935’te Ankara’da doğan Cavcav’ın değirmenci olan ailesi 1893’te Rumeli’den Ankara’ya göç etti. “Türkiye’de ekmeği biz yaptık” demişti, 2012’de söyleşimizde. Lise terk olan Cavcav da Türkiye’nin önde gelen un sanayicilerinden biri oldu.

UCUZA ALDI, PAHALIYA SATTI

 AMA memleket onu daha çok Gençlerbirliği Başkanı olarak tanır. Öyle ya, 12 Şubat 1977’den beri, -kısa bir ayrılık hariç- Gençler’in başkanı. Nevi şahsına münhasır bir isim. Açıklamaları, davranışları, transfer politikası, şampiyonluk istememesiyle manşetleri çok süslemiştir. Tüccarlığını futbolda da konuşturduğu hep söylendi. Aslında bir çok fiyasko transferi de vardır, ama yine de ucuza bulduğu gençleri özellikle İstanbullulara  büyük paraya satarak, borçsuz tek kulübü yarattı. Bu manada 1993’teki Kona, Moshoeu ve Khuse transferidir, efsaneyi başlatan.

Haberin Devamı

40 yılda 67 hocayla çalıştı, en çok Yanalı sevdi

ŞAMPİYON OLMAYI İSTEMEZ

 EN büyük özelliklerinden biri de sık sık teknik direktör değiştirmesidir. Yaklaşık 40 yılda 67 hoca ile çalıştı. Kimisiyle mukavelesi 6 gün sürdü, kimisiyle 1 saat! Bu hocalar içinde en çok Ersun Yanal’dan memnun olduğunu söyledi. Yanal ile lig üçüncülüğü kazanırken, Avrupa’da da başarılı sonuçlara imza atmıştı. Eleştirilere rağmen kimseye kulak asmadı. Kendi usulleriyle yöntemiyle kulübü ayakta tuttu ki dört büyüklerden sonra yıllardır küme düşmeyen tek takım Gençlerbirliği’dir. Fakat takımının şampiyon olmasını da pek istemez; çok fazla para harcamak zorunda kalacağı için! Buna karşın müzesinde iki adet Türkiye Kupası bulunmaktadır. Hedefi her zaman ‘başaltı’nda bir yer almaktadır...

Haberin Devamı

VELİAHTI OĞLU OLDU

 İLHAN Cavcav’dan sonra Gençlerbirliği’nin başına hep kimin geçeceği hep soruldu. Cavcav, bu sorunun yanıtını cuma günü verdi. Kulüp yönetim kurulu toplantısında Cavcav’ın oğlu Murat Cavcav, başkanvekilliğine getirildi. 

40 yılda 67 hocayla çalıştı, en çok Yanalı sevdi

 ‘Duayen’ sıfatı taşıyan İlhan Cavcav, bir dönem Kulüpler Birliği Vakfı Başkanılığı görevinde de bulundu.

 CEZADAN KORKMADI, KKTC TAKIMIYLA MAÇ YAPTI

İLHAN Cavcav, uluslararası alanda tanınmayan KKTC takımıyla, ceza alma pahasına maç yapmaktan geri durmamıştır.  Cavcav “FIFA’nın kararı Allah’ın emri midir ki Demokles’in kılıcı gibi başımızın üzerinde sallanıyor” der ve takımını maça çıkarır. UEFA kendisine 4 ay hak mahrumiyeti cezası verir.

Haberin Devamı

40 yılda 67 hocayla çalıştı, en çok Yanalı sevdi

Gençliğinde futbol oynayan Cavcav, “Fenerbahçe istedi, ama ben gitmedim” diyor. Evde düşüp beyin kanaması geçiren 82 yaşındaki Cavcav, makineye bağlandı. 

YILLAR SONRA YAPTIĞI İTİRAF OLAY OLMUŞTU

1 PUAN İÇİN BANA 50 MİLYON TEKLİF EDİLDİ

Cavcav, 1986-87’de düşmemeye oynayan bir kulübün kendisine yaptığı şike teklifini reddettiğini açıklamıştı.

 1986-87 sezonunda şike teklifi aldığını, yıllar sonra açıkladığında epey bir gürültü kopmuştu. Cavcav, olayı şöyle anlatıyor: “Rakibimiz berabere kalırsa küme düşmüyor. Başkanı iş yerime geldi, 50 milyon lira teklif etti. 1 puan vermemi istedi. Bir buçuk saat uğraştı ‘Beyefendi mümkün değil’ dedim. Parayı da alıp gittiler. Maç günü geldi, birinci devre 1-0 öndeydik. 1-1 oldu, sonra 2-1 galibiz. Maçın bitmesine beş dakika kala onlarda bir oyuncu ona çalım, buna çalım topu köşeye bıraktı, maç 2-2 bitti.

İŞ İSTEDİLER

Haberin Devamı

İnan bana bir şey aklıma gelmedi. Sonra Kulüpler Birliği’nde bu başkan çıkıp ‘En büyük başkan Cavcav. 50 milyon verdim almadı’ dedi. ‘İyi ki almadım’ dedim. ‘Almadın da ne oldu, ben o işi iki futbolcunuzla 15 bin liraya hallettim’ dedi.

Şikeyi yapan iki futbolcu şimdi senede iki kez beni arayıp iş istiyor, ‘Yok’ diyorum. Hayatımda ne maç aldım ne de sattım.

40 yılda 67 hocayla çalıştı, en çok Yanalı sevdi
BÜYÜKLERDEN 29 MİLYON EURO

 Bir transfer sihirbazı olarak nam salan İlhan Cavcav’ın, tabir caizse, 3’e alıp İstanbul’un büyüklerine 5’e sattığı bir çok oyuncu vardır. Yapılan bir araştırmaya göre, İlhan Cavcav, sadece son 17 yılda dört büyüklere 30 futbolcu satarak, 29 milyon Euro kazandı. Cavcav’ın büyüklere sattığı bazı önemli futbolcular yandaki tabloda.

GALATASARAY

- Ergün Penbe

- Ümit Karan

- Ahmet Çalık

FENERBAHÇE

- Tarık Daşgün

- Deniz Barış

- Serkan Balcı

- Orhan Şam

BEŞİKTAŞ

- Ali Tandoğan

- Ali Eren

- Mustafa Pektemek

TRABZONSPOR

- Soner Aydoğdu

- Aykut Demir

Haberin Devamı

BIÇAKLA KOVALANDI “BU İŞİ YAPMAM” DEDİ

1975’te Hacettepe yönetimine giren İlhan Cavcav, yaşadığı bir olaydan sonra erken pes eder: “Mardinspor ile maçımız var. 0-0 biterse Mardin düşecek ve öyle de oldu. Maç sonunda Mardin başkanı bıçakla beni sahanın ortasında kovaladı. ‘Bu iş yapılır iş değil’ diyerek, bıraktım.”

40 yılda 67 hocayla çalıştı, en çok Yanalı sevdi

 Omurgasında sıkıntı yaşayınca doktorlar pilates yapmasını istedi. O da yaptı, fakat bu arada tam 10 hoca değiştirdi!

FUTBOLDAKİ HUYUNU HER YERE TAŞIDI

10 PİLATES HOCASINI KOVDU!

- Kulübün parasını yemekle suçladığı taraftar birliği başkanına tokat attı.

- Futbolcuları izinsiz bir cenazeye götüren Yılmaz Vural’ı kovdu, aynı akşam geri aldı.

- Yine Yılmaz Vural’ın takımla sahaya çıkmasına şans tanımadan 6 gün içinde kovdu.

Fuat Çapa’yı imzadan 1 saat sonra görevden aldı.

- Kendisine küfür eden Ankaragücü tribünlerine dönüp, ‘kol hareketi’ yaptı.

- Omurga ameliyatından sonra doktorunun şart koşmasıyla pilatese başladı. Ama 1 yılda 10 pilates hocası kovdu.

SÖZÜNDEN DÖNDÜ

Mustafa Kaplan’ı kovduktan sonra, “Takımı ben çalıştıracağım” dedi ve takım Eskişehirspor’u 2-0 yendi.

- Sakal bırakan futbolculara 25 bin TL ceza koydu.

Mesut Bakkal’a tribünden telefonla taktik vermek istedi.

-  “Mesut Bakkal 3 trilyon lira para verse,  Gençlerbirliği kapısından içeri giremez” dedi ama Bakkal ile yine çalıştı.

FENER TARIK’I KAÇIRDI HASTANELİK OLDU

20 Mayıs 1995’te FenerbahçeTarık Daşgün’ü kaçırınca üzüntüden hastanelik oldu. “Tutanak tuttaracağım, Tarık’ı bıraksınlar” deyince, iki kulüp masaya oturdu. Ve Tarık, dönemin rekor parasıyla 100 Milyar TL (o zaman ki kura göre 2.5 milyon dolara)  karşılığında Fenerbahçeli oldu.

TEK KELİME İNGİLİZCEYLE 5 MİLYON DOLAR

Cavcav’ın yurt dışına sattığı ve en iyi para kazandığı isim Geremi oldu. Bu transferi şöyle anlatır: Tek kelime İngilizceyle 5 milyon dolar. İşte öyküsü: “Real yöneticileri bizi yemeğe almış. Ortaya koca bir dana getirmişler! Bunlar başladı ‘1 milyon, 2 milyon dolar verelim’ demeye. ‘Paper’ diyerek bir kâğıt istedim. Üzerine 5 milyon dolar yazıp gösterdim ve kalktım. Geremi’yi 5 milyon dolara sattım.”

40 yılda 67 hocayla çalıştı, en çok Yanalı sevdi

CAVCAV’IN UNUTULMAZ SÖZLERİ

-15 dakika izlesem yeter kimin iyi kimin kötü topçu olduğunu anlamam için.

- İyi ki Malatyaspor maçına gitmedim, yoksa hakemi öldürüp katil olurdum.

BUĞDAY SEÇER GİBİ SEÇERİM

- Kulübün menfaatleri için istesinler, kendimi bile satarım.

- Benim işim un. Futbolcuyu buğday seçer gibi seçerim.

- Yahu arkadaş, burası imam hatip okulu mu? Sakal bırakan futbolcu 25 bin lira ceza ödeyecek.

- Aziz Yıldırım Türk futboluna zarar veriyor, artık bırakıp gitsin.

40 yılda 67 hocayla çalıştı, en çok Yanalı sevdi

KAFADAN KONTAĞIM!

- Gençlerbirliği’nin parasını haksız bir biçimde yiyenin donunu bile alırım!

- E biraz kafadan kontağım. O nedenle G.Birliği’ni idare ediyorum.

- Hocaya taktik verdim. Doğru çünkü yanlış yapıyor. Benim gördüğümü onun da görmesi lazım. İşine karıştırmak istemiyorsa işini düzgün yapacak.

Gençlerbirliği’nin parasını haksız bir biçimde yiyenin donunu bile alırım!

- 3-4 gün hastaneye yattım. ‘Herkes ölümünü bekliyor’ dediler. Kulübe tekrar dönünce ‘Merak etmeyin, şurada fazla değil, bir 80 yıl daha başkanlık yaparım’ diye espri yaptım.

- Biz çocukken futbol oynarken mahallede sarı-kırmızı forma giyerdik. G.Saraylı olmak suç mu?

BAKMADAN GEÇME!