3 BÜYÜKLERİN FORMA REKABETİ Bu maçı kim kazanır Pençe mi, arma mı, mor mu

Güncelleme Tarihi:

3 BÜYÜKLERİN FORMA REKABETİ Bu maçı kim kazanır Pençe mi, arma mı, mor mu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2009 00:00

Bu yıl Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray arasındaki çekişme lig başlamadan alevlendi. Birbiri ardına yeni sezonda giyecekleri formaları basına tanıtan takımların her biri taraftarının karşısına farklı sürprizle çıktı. Beşiktaş kartal pençesini formasına taşıdı, Fenerbahçe formanın ön yüzüne bir gölge gibi armasını büyüttü, Galatasaray yurtdışı deplasmanlar için mor renkli alternatif forma tasarladı. Şimdi taraftarlar bir taraftan kendi formalarını tartışırken, diğer taraftan rakip takımın formalarını eleştiriyor. Forma tartışmaları, transfer haberlerinin bile önüne geçmiş durumda... Sizce forma maçını kim alır?

GALATASARAY’A İLK KEZ MOR FORMA GİYDİREN EVRİM TİMUR

Taraftarımız mor formaya sahip çıkarak kültür seviyesini ortaya koydu

Futbol kulüplerinin moda tasarımcısıyla çalışması tüm dünyada yeni başlayan bir trend. Manchester United Paul Smith’le, Chelsea Armani’yle, Milan ise Dolce Gabbana’yla çalışıyor. Galatasaray ise bir yıl önce her türlü tasarım işini Evrim Timur’a emanet etti. Galatasaray Store’larda satılan her türlü ürünün tasarımından o sorumlu. Aralık ayında 100. yıl anısına 1908 özel koleksiyonunu piyasaya çıkardı. Takımın bu sezon giyeceği formaları ise Adidas’la birlikte tasarladı. Takımın uluslararası karşılaşmalarda giyeceği alternatif formasında, mor gibi iddialı bir renk kullanan Evrim Timur tepkilerden çok memnun. Taraftarın mor formaya sahip çıktığını, şu anda onun satışlarda diğerlerine oranla açık ara önde gittiğini söylüyor.
/images/100/0x0/55ea5f25f018fbb8f87b9ded

Galatasaray tarihinde ilk kez bir tasarımcıyla çalışıyor değil mi?

-Evet. Sanıyorum benim ayarımda biriyle ilk kez.

Hal böyle olunca çok farklı bir koleksiyon ortaya çıktı...

-Evet ama her şeyin benim kararımla olduğu zannedilmesin. Tasarladığım her detay Futbol Şubesi’nin onayından geçiyor. Başkan dahil olmak üzere bütün yönetim kurulu birlikte karar veriyor.

Mor formaya da birlikte karar verdiniz öyleyse?

-Tabii. Yeni formaların üzerinde bir yıldır çalışıyoruz. Mor forma fikri ilk toplantıda ortaya çıktı. İsmi alternatif forma. Uluslararası karşılaşmalar için hazırlandı. Galatasaray’ın dünya takımı olduğu fikrini bu renkle pekiştirmek istedik. Biliyorsunuz daha önce Fiorentina ve Real Madrid mor rengi kullanmıştı. Basketbolda ise Los Angeles Lakers’ın rengi olarak bilinir. Büyük kulüpler moru sever.

Tonuna nasıl karar verdiniz?

-Kullandığımız tonun tam karşılığı asalet. Bu ton tarih boyunca kraliyet aileleri tarafından kullanılmış. Galatasarayda asil bir kulüp olduğu için hiç tereddüt etmeden bu tonu seçtik.

Herkes mor forma diyor ama formanın adı 2288. Bu nereden çıktı?

-GS dünyadaki tüm kulüpler arasında çok az kulübe nasip olan önemli bir tarihe sahip. Tarihimizi araştırırken ismimize döndük. İsmimizin etimolojik köklerini taradık. Galata isminin etimolojik kökü 2288 yıl önceye dayanıyor. Bu sebeple formanın ismi 2288 oldu.

Siz mor asaletin rengi diyorsunuz, rakipler kadınların rengi olduğunu söylüyor. Bu ülkede Mor Çatı diye bir dernek, morarmak diye bir deyim var. Bu tarz eleştirilere ne diyeceksiniz?

-Renklere yakıştırmalar yapabilirsiniz. Beyaza, maviye, sarıya farklı farklı anlamlar yükleyebilirsiniz. Açıkçası biz dönemsel ve kısa süreli anlamlarla ilgilenmiyoruz. Biz morun tarihteki en uzun süreli algısından yola çıktık. Bu konuda Galatasaray taraftarının kültür seviyesine ve algısına çok güveniyorum. Satışlar da beni doğruluyor. Şu anda mor forma diğerlerine kıyasla açık ara önde satıyor. Yüzde altmışlar civarındayız...

Galatasaray taraftarı da mor sürprizini tam olarak sindirebilmiş değil bence. Forumlardaki tartışma sürüyor...

-Bu tip tartışmalar her lansman döneminde oluyor. Hele bir de geleneksel renklerin dışına çıkılmışsa mutlaka... Geçen sezon kullanılan turuncu forma da çok tartışılmıştı. Hem bunun neresi kötü? Tartışılan şey tarih ve kültür.

Peki sizce de mor renk forma yapmak cesur bir karar değil mi?

-Cesur ama yerinde bir karar. Satışlar bunu onaylıyor. Biz mor renge bir anlam kattık. Katmasaydık, anlamlandırmasaydık yanlış olurdu. Mor moda diye mor forma yapılmaz mesela. Çünkü forma formadır modayla da ilgisi yok.

Bu bir sezonluk bir forma mı? Seneye değişecek mi?

-Bu bir tek benim kararım değil. Yeni forma çalışmaları henüz başlamadı.

TEKNOLOJİK KUMAŞLAR BİRAZ DAHA PAHALI

Futbolcular mor formayla ne renk krampon giyecekler?


-Buna kendileri karar verecekler. Çünkü her futbolcunun kendine özel krampon sponsoru var.

Kaleci için neler tasarladınız?

-Üç yeni kaleci formamız var. Üç renk: Altın sarısı, gümüş rengi ve sarı. Detayları da siyah. Kalecinin ne giyeceğine futbol şubesi karar veriyor. Bu kararı verirken karşı takımın renklerini de göz önünde bulunduruyorlar.

Teknolojik kumaşlar kullandınız değil mi?

- Tabii. Sahadaki futbolcunun performansı düşünülerek terletmeyen, nefes alabilen kumaşlar seçildi. Store’larda satışa sunulan formalar ise iki alternatifli. İsteyen futbolcuların giydiğinin birebir aynısını satın alıyor. Tabii bunlar biraz daha pahalı. İsteyen teknolojik kumaşlı olmayan replikalardan satın alıyor. Onların fiyatları daha makul.

İŞTE GALATASARAY FORMALARI

2288 Asaletin tonu

Yeni formamız, morun bir tonu olan ve dünya renk literatüründe tanınan adıyla "majesty" (asalet) rengiyle hazırlandı. Tüm dünya kulüplerinin bir alternatif rengi var. Bu hem saha kuralları hem de regülasyon gerekliliği. Tüm futbolcular ve yönetim mor kararından çok memnun.

BEYAZ FORMA UEFA şampiyonluğunun anısına tasarlandı

Adidas’ın uluslararası forma tasarım çizgilerini taşıyan yeni beyaz formamız, performansı ve dinamizmi simgeliyor. Galatasaray’ın UEFA şampiyonluğunun 10. Yılı anısına tasarlanan beyaz forma, UEFA Kupası’nı kaldıran Galatasarayımızın yine bu formayla Avrupa’dan kupa getireceğine inancımızın simgesi. Bu formanın içinde de "Gerçekleri tarih yazar. Tarihi de Galatasaray" yazıyor.

PARÇALI FORMA Formanın içine slogan yazdık

Galatasaray Spor Kulübü’nün klasik forması haline gelen parçalı forma, prestij forması olarak da kabul ediliyor. Taraftar için hazırlanan versiyonunda, "1905 Galata Sarayı Efendileri" arması bulunuyor. Galatasaray tarihinin yansıdığı bu parçalı formayla kurucumuz Ali Sami Yen’i ve unutulmaz futbolcumuz Metin Oktay’ı, taraftarın ilk tezahüratıyla anıyoruz: "Ali Sami Bey’lerin, Hasnun’ların, Metin’lerin ahfadıyız; bu ülkede hem sporun, hem irfanın ecdadıyız." Ayrıca tezahüratın üstünde Ali Sami Yen’in fotoğrafı bulunuyor.

BEŞİKTAŞ SPORTİF ÜRÜNLER GENEL MD. YRD. EMRE ALTUNLU

Tasarımda futbolcuların katkısı büyük

Beşiktaş’ın formalarını kim tasarlıyor?
/images/100/0x0/55ea5f25f018fbb8f87b9def

-Futbol takımımızın sahaya hangi formayla çıkacağını genelde teknik heyet ve futbolcular belirliyor. Futbolcular hangi formanın içinde kendilerini daha rahat hissediyorlarsa veya hangi formanın kendilerine uğurlu geldiğini düşünüyorlarsa o formayı tercih ediyorlar. Ancak elbette bizlerden de forma satış grafiklerine göre geri bildirim alıyorlar. Çünkü taraftarlar genelde futbol takımı hangi formayı giyiyorsa o formaya talep gösteriyor.

En popüler forma hangisi?

- Beşiktaşlılar arasında en popüler forma elbette çubuklu formamız. Bizler de Kartal Yuvası olarak her sene bu formayı bazı değişikliklerle mutlaka çıkartıyoruz. Ancak geçen sene takımımızın şampiyonluk yolundaki tüm kritik maçlarında beyaz forma giymesi ve maçları bu formayla kazanması, beyaz formalara olan ilginin de artmasına sebep oldu. Öyle ki, taraftarlardan gelen öneriyle sahamızda oynadığımız bir maçta "Beyaz Forma" kampanyası başlattık ve tüm tribünün sahadaki futbolcular gibi bembeyaz olmasını sağladık.

İŞTE BEŞİKTAŞ FORMALARI

ÇUBUKLU FORMA

Ölümle yaşamı ayıran çizginin siyahla beyazı ayırmadığının kanıtı


Çocukluğumuzun ilk göz ağrısı, ilk aşkımızdır çubuklu forma. Adına besteler yapıp, tribünümüzde haykırdığımızdır yağmurlu günlerde, kutsal amblemimizin yansıması, şanlı tarihimizin aynasıdır... Siyahla beyazın başlarının dimdik durduğu, en çok yakıştığı yerdir. Ölümle yaşamı ayıran çizginin siyahla beyazı ayıramadığının kanıtıdır.

BEYAZ FORMA

Pençeyi kartal yürekli futbolcularımızın göğsüne kazıdık


Güç, asalet, dürüstlük, onur ve gururun simgesi Kartal’ın, Beşiktaş’a attığı imzayı taşıdık bu formaya. Göklerin hákiminin, 1903’ten sonsuzluğa uzanan bir pençe izini düşledik bu formayı tasarlarken. 106 yıllık tarihimizin tertemiz renginin üzerine kartal yürekli futbolcularımızın göğsüne kazıdık onu. Güzel günlerin simgesi olarak.

BAKLAVA DESENLİ FORMA

İlham, Baba Hakkı’nın baklava dilimli kazağından


Şeref’iyle oynayıp Hakkı’yla kazananların takımı Beşiktaş, elde ettiği mirasını geleceğe taşıyor bu formasıyla. İlhamını siyah-beyaz baklava dilimli kazağıyla rakiplerinin karşısına çıkan Baba Hakkı’dan alan bu formanın anlamı çok derin. Geçmişine bağlı Beşiktaş’ın gözlerini geleceğe dikmiş hali.

FENERBAHÇE SPOR ÜRÜNLERİ GENEL KOORDİNATÖRÜ AYDIN KİRMAN

Futbolcu da taraftar da en çok çubuklu forma sever

Fenerbahçe’nin yeni sezon formalarını kim tasarladı?

-Fenerbahçe futbol takımının yeni sezonda giyeceği formaların tasarımları her sezon Fenerium bünyesinde çalışan tasarım ekibimiz tarafından yapılıyor.
/images/100/0x0/55ea5f25f018fbb8f87b9df1


Tasarımlar yaparken nelere dikkat edildi?

-Burada ilk adım, Adidas’ın, global tasarımcılarının o sezon için çizdiği forma skeçlerini Fenerium tasarım ekibiyle paylaşmasıdır. Bu skeçler, Adidas’ın dünyanın her yerinde sponsor olduğu premium takımların formalarının üretiminde kullanılan kesim, dikiş, aksesuvar, yaka, kol açıklığı ve formalarda yer alacak teknolojiler gibi ana unsurlar için yol gösterici olur ve kuralları belirler. Fenerium bünyesindeki tasarım ekibimizde bu ana kurallar çerçevesinde kulübümüzün ve taraftarlarımızın talebi olan renk ve tasarım unsurlarını belirler ve son çizimleri Adidas ile paylaşır.

Bu sezonun en büyük yeniliği, sürprizi nedir?

-Bu sezonun en büyük yeniliği arma forma olarak adlandırdığımız antrasit neon formamız. Formanın ön yüzünde arka planda kullandığımız Fenerbahçe logosuyla çok şık bir görsellik yakaladığımıza inanıyoruz. Bunun dışında bu yıl diğer yıllardan farklı olarak iki model kaleci kazağımızı da satışa çıkarmış durumdayız.

Kaç değişik forma modeli var? Takım hangi durumlarda hangisini giyecek?

-Bu sezon 3 değişik formamız var. İç saha maçlarında çubuklu formamızı tercih ediyoruz, dış saha maçlarında da imkán dahilinde diğer iki alternatifi eşit şekilde değerlendirmeye çalışacağız.

Futbolcuların en beğendiği tasarım çubuklu forma mı?

- Futbolcularımızda da taraftarlarımızda da çubuklu formanın yeri ayrı. Çubuklu forma Zeki Rıza Sporel’den Lefter Küçükandonyadis’e, Halit Deringör’den Can Bartu’ya, Ogün Altıparmak’tan Cemil Turan’a, Rıdvan Dilmen’den Semih Şentürk’e hep aynıdır. Çubuklu, ruhunu bir sonraki formaya sürekli aktarır. Çubuklu forma bir Fenerbahçe klasiğidir.

Taraftar en çok hangisini beğeniyor?

-Taraftarımızın bu sezonki yoğun ilgisi arma formaya.

Sarı-lacivert formanın yanı sıra beyaz formalarda var... Ancak Galatasaray’ın moru gibi farklı ve iddialı bir renk yok. Bunun nedeni nedir?

-Tabii ki böyle bir soru sormanız gayet normal. Çünkü siz henüz arma formamızın performansını bilmiyorsunuz. Arma formamız Fenerbahçe logosunu sadece göğsünde taşımakla kalmayıp, bu logoyu tüm benliğinde hisseden ve yaşayanlara özel olarak tasarlanan bir forma. Antrasit rengi, kumaş üzerinde arka fonda kullanılan Fenerbahçe logosuyla bu sezonun modası olma iddiasını taşıyor. Bir haftalık satış verileri de bize bu iddiamızın ne kadar doğru olduğunu gösteriyor.

Kaleci için kazak tasarlanmış ve satışa sunulacakmış? Kazağın özellikleri nelerdir?

-Kaleci kazağı aslında bir terimdir. Kaleci kazağı denilen şey kalecinin forması. Futbolcularımızın giydiği formalardan tek farkı tasarımı. Diğer tüm formalarımızda kullanılan Adidas climacool teknolojisi kaleci kazaklarımızda da uygulanıyor.

İŞTE F.BAHÇE FORMALARI

Sarı-lacivertlilerin yeni sezonda maçlarda giyeceği formalar, "çubuklu", "kuruluş" ve "arma" olmak üzere üç farklı modelde tasarlandı. Fenerbahçe’nin vazgeçilmezlerinden biri olan çubuklu formanın yanı sıra kuruluş heyecanını yaşatmak için hazırlanan ve Fenerbahçe’nin ilk renklerini taşıyan sarı-beyaz forma, yeni sezonda lacivert ayrıntılarla zenginleştirilerek yeniden tasarlandı. Bu sezona özel, tamamıyla yeni dizaynla yapılan arma forma, göğüs kısmında fonda kullanılan Fenerbahçe armasıyla tasarlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!