26 yıl sonra muhteşem final

Güncelleme Tarihi:

26 yıl sonra muhteşem final
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2011 00:00

Basketbol adına muhteşem günler yaşamaya hazır olun. “Ezeli rakip, ebedi dostlar” Galatasaray ve Fenerbahçe, Beko Basketbol Ligi play-off final serisinde eşleşti.

Haberin Devamı

Play-off yarı final serisinde Banvit'i 3-1'le geçen Galatasaray Cafe Crown, 21 yıl sonra finale yükseldi. Fenerbahçe Ülker ile Galatasaray Cafe Crown, lig tarihinde 26 yıl sonraplay-off finalinde birbirlerine rakip oldu.

 

Ligde play-off uygulamasına geçilen 1983-84 sezonundan bu yana ezelirakipler en son 1984-85 sezonunda finalde karşılaşmıştı. O seride de rakibine 2-1 üstünlük kuran Galatasaray, şampiyonluk ipini göğüsleyen takım olmuştu.

 

Antrenör Oktay Mahmuti yönetiminde oldukça başarılı bir sezon geçirenGalatasaray Cafe Crown, yarı finalde Banvit'i elemesinin ardından finalde Fenerbahçe Ülker'e rakip olurken, 21 yıl sonra yakaladığı bu başarıylataraftarlarının yüzünü güldürdü.

 

Haberin Devamı

Sarı-kırmızılı takım, 1989-90 sezonunda antrenör Faruk Akagün'ün yönetiminde Paşabahçe'ye karşı final oynarken, şampiyonluğa da seriyi 3-1 kazanarak ulaşmıştı.

 

1985: GALATASARAY – FENERBAHÇE FİNALİ

Galatasaray ve Fenerbahçe arasında 1985 senesinde gerçekleşen eşleşme, Beşiktaş’ın 1974-75 sezonundaki şampiyonluğunun ardından gelişen süreçte zirvede yer alan müessese takımlarının

/images/100/0x0/55ea83d5f018fbb8f884ff94
bulunmadığı ilk final serisi olacaktı. Beşiktaş’ı takip eden dört senedeki dokuz şampiyonluk, Eczacıbaşı (6) ve Efes Pilsen (3) arasında paylaşılmıştı.

 

29 Mart 1985 günü 89-83 kazanan Galatasaray, serinin ikinci maçını 90-83 kaybetti. 2 Nisan 1985 günü 74-68 ile Türkiye Şampiyonluğu Galatasaray’ın oldu.

 

KAPALI GİŞE OLMASI BEKLENİYOR

 

Son yılların en unutulmaz finallerinden birine hazırlık yapıyoruz. Bir yanda Euroleague’de her geçen yıl adından daha fazla söz ettiren Fenerbahçe Ülker. Diğer yanda da geçen yıl yaşanan talihsiz ‘Cemal Nalga’ olayından sonra daha fazla kuvvetlenen Galatasaray Cafe Crown.

 

Haberin Devamı

4 Haziran Cumartesi günü Sinan Erdem Spor Salonu’nda başlayacak olan serinin her maçının kapalı gişe olması bekleniyor.

 

FENERBAHÇE ÜLKER CEPHESİ

 

Bu yıl sakatlıklardan çok fazla canı yanan Fenerbahçe Ülker’de, Engin Atsür, Mirsad Türkcan, Gasper Vidmar gibi oyuncular bu seride olamayacak. Sarı-lacivertli takımın en büyük silahları Emir Preldzic, Ömer Onan ve Roko Ukiç. Pota altında Galatasaray’a Oğuz ve Kaya ile üstünlük sağlamaya çalışacak olan sarı-lacivertli takım, başarılı antrenörleri Spahija ile şampiyonluk arayacak. Ligin en iyi hücum yapan takımı konumundaki sarı-lacivertliler, Sinan Erdem Spor Salonu’nda oynanacak ilk iki maçta kayıp vermek istemiyor.

 

Haberin Devamı

NEDİM KARAKAŞ

Fenerbahçe Ülker Şube Direktörü Nedim Karakaş, final serisi ile ilgili olarak şunları söyledi: “Güzel bir final olacak. Sporseverler adına çok güzel olacak. Yazılı ve görsel basında da oldukça geniş yer bulacak. Kulüpler sezon boyunca gösterdikleri performansla finale geldi. Bizim tek hedefimiz şampiyonluk. Rakibimiz Galatasaray da iyi bir performans sergiledi. Zorlu bir seri olacak. Bu iki takım çelik çomak müsabakası bile yapsa ilgi çeker. İlk maçların Sinan Erdem’de olması büyük bir avantaj değil. Seyirci avantajı maçı ne kadar etkiler bilemem ama sahadaki heyecan üst düzeyde olacak.”

 

GALATASARAY CAFE CROWN CEPHESİ

 

Özellikle sezon başından bu yana Tutku Açık – Andric ikilisinin muhteşem uyumuna, Ermal, Johnson, Haluk ve Evren gibi oyuncularında ekstra katkıları katılınca Galatasaray bu yıl muhteşem bir görünüm sergiledi. Özellikle de rakiplerini yıpratırcasına yaptıkları alan savunması başlı başına Oktay Mahmuti’nin yeteneği. 4 ve 6 Haziran tarihlerinde Sinan Erdem Spor Salonu’nda oynanacak maçlardan bir tanesini kazanıp Abdi İpekçi’ye avantajlı olarak dönmek isteyen sarı-kırmızılılarda tek hedef 21 yıllık hasrete son vermek.

 

Haberin Devamı

HAKAN ÜSTÜNBERK

 

Galatasaray Basketbol Şubesi Sorumlusu Hakan Üstünberk final serisi ile ilgili olarak şunları söyledi: “Finale çıkmayı başardığımız için çok mutluyuz. Bu olayın devamlılığını sağlamak için çalışacağız. Bu alışkanlık olarak kalmalı. Fenerbahçe kadar bizim de şansımız var. Taraftar da önemli ama Galatasaray Cafe Crown, Fenerbahçe taraftarı önünde de başarı ile oynayacaktır.”

 

BASKETBOL CAMİASININ GÖRÜŞLERİ

 

YALÇIN GRANİT: Galatasaray - Fenerbahçe final serisi bence Türk basketboluna 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’ndan sonra faydalı olan 2. final serisi olacaktır.  Türkiye’nin en iyi hücum gücüne sahip Fenerbahçe ile Türkiye’nin en iyi savunma takımı Galatasaray serisi, seyircilerin de katkısı ile unutulmaz bir seri olacaktır. Seriyi hangi takım kazanır derseniz cevap vermek kolay olmayabilir. Ama üzerinde tartışılmayacak konu kazananın Türk basketbolu olacağıdır.

 

Haberin Devamı

ÇETİN YILMAZ: Ligdeki durumlarına ve kadrolara kalitelerine bakıldığında çekişmeli bir final serisinin olacağını düşünüyorum. Kağıt üzerindeki favori Fenerbahçe gözükmekle birlikte bu tarz derbilerde favorinin pek söylenemediğini de bilmekteyim. Tahmin yapamıyorum ama Fenerbahçe Ülker kadro gücü açısından daha ağır basmakta. Her iki takımın da oynadığı basketbol düzenli ve disiplinli.

Ali Can Yaycılı yazıyor
hurriyet.com.tr

 

DOĞAN HAKYEMEZ: Bu ligin favorisi Fenerbahçe gözüküyor ama Galatasaray'ın son zamanlarda artan bir grafiği var. Fenerbahçe'nin önemli sakatları da var. Bunlar takımı olumsuz etkiledi. Finale gelirken zorlanmadılar ama Galatasaray karşısında zorlanabilirler. Oktay Mahmuti takımı çok iyi duruma getirdi. Fenerbahçe'nin, Galatasaray'ın son Banvit maçında aldığı skoru unutması gerekiyor.

 

KAAN KURAL: Türkiye'nin en dikkat çekici iki takımının finalde karşı karşıya gelecek olması Türk basketbolu adına çok önemli bir sıçrama tahtası. Bir taraftan da umarım bu seride her şey basketbol içinde olumlu taraflarıyla kalır. Gerginlikten endişe ediyorum. İnşallah basketbol içinde kalır. Fenerbahçe daha ağır basıyor. Galatasaray çok önemli bir çıkış yaptı.Ama artık en güçlü rakiple karşı karşıyalar. Fenerbahçe konsantre olduğunda çok fazla yırtıcı olur. Fenerbahçe Ülker'in en büyük avantajı iki tarafı da oynayan oyuncu sayılarının daha fazla olması.

 

HAKAN ARTIŞ: Fenerbahçe ve Galatasaray buraya alınlarının teriyle geldiler. Biri oldukça fazla yatırımlar yapan Banvit'i eledi, biri de büyük bir marka olan Efes Pilsen'i geçti. Burada kadrolar ne kadar iyi olursa olsun daha az strese sahip olan takım kazanır. Fenerbahçeli ya da Galatasaraylı oyuncu yolda yürürken halk, esnaf "Yenin şu takımı" der. Taraftarlar idmana baklava getirir, antrenörler toplantı üzerine toplantı yaparlar, idmanlara yönetim kurulu ve başkan gelir. Bunlar oyuncularda büyük baskı yaratır. Bu baskıyı en fazla atlatan takım bir adım öne geçer. Fenerbahçe'de önemli sakatlıklar var, Galatasaray da zor yollardan geçti ve adını finale yazdırdı. Fenerbahçe Ülker yine de kadro olarak, takım olarak daha konsantre durumdalar.

 

FİNAL SERİSİ PROGRAMI

 

4 Haziran Cumartesi:

19.00 Fenerbahçe Ülker-Galatasaray Cafe Crown (Sinan Erdem)

6 Haziran Pazartesi:

20.00 Fenerbahçe Ülker-Galatasaray Cafe Crown (Sinan Erdem)

9 Haziran Perşembe:

20.00 Galatasaray Cafe Crown-Fenerbahçe Ülker (Abdi İpekçi)

11 Haziran Cumartesi:

19.00 Galatasaray Cafe Crown-Fenerbahçe Ülker (Abdi İpekçi)

       

Gerekirse:

14 Haziran Salı:

20.00 Fenerbahçe Ülker-Galatasaray Cafe Crown (Sinan Erdem)

17 Haziran Cuma:

20.00 Galatasaray Cafe Crown-Fenerbahçe Ülker (Abdi İpekçi)

19 Haziran Pazar:

19.00 Fenerbahçe Ülker-Galatasaray Cafe Crown (Sinan Erdem)

ayaycili@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!