24.5 yaşında, lise mezunu, bekar

Güncelleme Tarihi:

24.5 yaşında, lise mezunu, bekar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2003 20:55

Türk futbolu hakkında bir tartışma çıktığında hemen futbolcuların eğitimsizliğinden dem vurulur. Bir başarısızlık halinde ‘‘Tabii kazanamazlar mirim. Bizim futbolcuların hepsi eğitimsiz, kültürsüz’’ gibi basmakalıp yargılar dökülür ortalığa.

Bir ay uğraşıp hazırladığımız bu araştırmada bu tür önyargıları yıkacak sonuçlara ulaştık. Mesela Türk futbolcusu ortalama Türk insanından az değil, fazlası.

Türkiye 1. liginde forma giyen 382 Türk futbolcusunun profiline bakınca hiç de eğitimsiz olmadıkları ortaya çıkıyor. Öyle ki tüm ligde ilkokul mezunu futbolcu sayısı sadece altı. Buna karşılık çoğu spor yüksekokulu veya açıköğretimi tercih etmi olsa da diploma peşinde koşan futbolcuların sayısı çok daha fazla. Büyük çoğunluk ise lise mezunu. Lise mezunlarının oranı yüzde 76'yı aşıyor. Örneğin Adanaspor, Konyaspor, Çaykur Rizespor gibi bazı takımlarda lise mezunu olmayan tek bir oyuncu bile yok.

ERKEN EVLENMİYORLAR

Futbolcuların genç, hatta çocuk denecek yaşta evlendikleri inancı da yanlış. 20 yıldır, Tanju Çolak'ın 21 yaşında evlenmesi örneğine bakıp Türk futbolcusunun erkenden aile kurmaya heveslendiğine inananlar yanılıyor. 382 oyuncunun yüzde 62'si henüz bekar. Özellikle büyük şehir takımlarında evli Türk oyuncuyu ara ki bulasın! Fenerbahçe'de sadece iki, Bursaspor ve Gençlerbirliği'nde dörder, Beşiktaş ve İstanbulspor'da beşer futbolcu evli. Buna karşın Adanaspor, Diyarbakırspor ve Konyaspor evlilerin çoğunlukta kaldığı müstesna takımlar. Tabii bir de bekarlar klasmanına dahil ettiğimiz boşanmış futblocular var. Galatasaray'dan Ergün Penbe, Denizlispor'dan Cafer Aydın ve Samsunspor'dan Serkan Aykut eşleriyle yollarını ayıran fubolculara örnek verilebilir. İlginç olan Türkiye'de top koşturan yabancı futbolcular arasında evli oranının çok daha yüksek olması.

Peki 1. Lig kulüpleri bulundukları bölgeyi bir futbolcu kaynağı olarak görüyorlar mı? Yoksa kadrolarına kattıkları futbolcular civar yörelerden mi geliyor? Burada Marmara Bölgesi nüfus yoğunluğu avantajıyla önde gidiyor. Ligde oynayan futbolcuların yüzde 24'ünün doğum yeri Marmara Bölgesi'nde. İstanbul'un ağırlığı da hemen göze batıyor. Tüm futbolcular içinde İstanbullular'ın oranı yüzde 15'i geçiyor. Ama Karadeniz Bölgesi de çok arkada kalmıyor. Özellikle ligde yer alan dört bölge temsilcisi Çaykur Rizespor, Samsunspor, Akçaabat Sebatspor ve Trabzonspor çevre şehirlerde doğmuş futbolcuları yetiştirip kadrolarına alıyor. Ligdeki Karadeniz doğumlu 83 futbolcunun 42'si bu dört kulüpte top koşturuyor. Her zaman Türkiye'nin futbolcu fabrikalarından biri rolünü üstlenmiş Trabzon ve çevresinin verimliliğini kaybetmediği de gözler önüne seriliyor.

Güneydoğu Anadolu bölgesi'nden fazla futbolcu çıkmıyor. 382 futbolcu arasından sadece dokuzu Güneydoğu Anadolu doğumlu. Diyarbakır'ın kadrosunda bölgeden tek bir oyucunun bulunmaması dikkat çekiyor. Sadece Gaziantep çevre şehirlerdeki genç yetenekleri keşfetmek için çabalıyor.

55'İ AVRUPALI TÜRK

Yurtdışında doğan ve futbola Almanya, Hollanda, Belçika'da başlayan genç Türk futbolculara da Türkiye'nin ilgisi hiçbir zaman kesilmiyor. Bu sezon ligde top koşturan 55 futbolcu Avrupa'nın çeşitli kentlerinden iyi bir kariyer umuduyla Türkiye'ye akmış. İlhan Mansız, Serhat Akın, Ümit Karan gibi bazıları malum, ligin yıldızları arasında. Ama küçük takımlarda tutunmaya çalışanlar da çok.

Yeni kuşak futbolcuların fizik açıdan da ilerleme kaydettiği açıkça ortada. 382 futbolcunun boy ortalaması tamı tamına 1 metre 80 santim. 20 yıl önce Türkiye liginde sözü bile edilmeyen 1.90'lık oyuncuların sayısı hızla artıyor. Üstelik sadece kaleci değil, savunma veya forvet oyuncusu olarak da. Beşiktaş'ın bu sezon keşfi 1.94 boyundaki Gökhan Zan henüz maçlarda forma giyemiyor ama kadroya yerleştiği zaman fizik gücüyle rakip forvetlerin korkulu rüyası olacak.

FB 20 YILDA 5 CM. UZADI

Ligin en uzun takımı Fenerbahçe'nin boy ortalaması 1 metre 83 santim. Kadrosunda 1,90'ın üzerinde tüm dört oyuncu var. Halbuki 20 yıl öncenin Fenerbahçe'si ancak 1,78'lik bir boy ortalamasına sahipti. Bu beş santimlik fark Türk futbolunun Avrupa futbolunu nasıl yakaladığının açıklamalarından birisi olabilir.

Türkiye liginin yaş ortalamasına gelince karşımıza 24,5 rakamı çıkıyor. Çok sayıda genç futbolcu takım kadrolarında yer buluyor ancak eski tüfekler de kramponları rafa kaldırmaya niyetli değil. İstanbulsporlu Nuri Kamburoğlu geçen mayıs ayında 36'sını devirdi ve ligin en yaşlı oyuncsu unvanını taşıyor. Uche (35), Shorunmu (35), Saffet Akbaş (35), Bülent Korkmaz (34) gibi oyuncular da takımlarının kurtarıcısı rolünü üstleniyorlar.

KULÜPLERDEN BİLGİ TOPLAMAK DEVEYE HENDEK ATLATMAKTAN DAHA ZOR

Türkiye 1. Süper Ligi kulüplerinn futbolcuları hakkında bilgi toplamak hiç de kolay bir uğraş değil. Aynı kişileri telefonla defalarca aramak zorunda kaldık. Veya bir kulüp görevlisinin boş vaatlerde bulunup sonra sırra kadem bastığına şahit olduk. Sorumluluğu birbirinin üzerine atan kulüp görevlileri de cabası.

Kulüplerin büyük kısmında futbolcular hakkında oluşturulmuş bir veri tabanı mevcut değil. İstediğiniz bilgileri bulmakta çok zorluk çekiyorlar ve çoğu zaman veremiyorlar. Trabzonspor, Malatyaspor ve Gaziantepspor'da kulübün içini dışını bilen, futbolcuları yakından tanıyan becerikli menajerler yakın ilgi gösterip bilgileri iletiyor. Akçaabat Sebatspor, Adanaspor, Ankaragücü, Elazığspor ve İstanbulspor gibi kulüplerde ise çalışkan bir kulüp görevlisi kendisine süre verildiği zaman uğraş verip bilgileri topluyor.

Bursaspor, Denizlispor, Diyarbakırspor, Konyaspor, Gençlerbirliği, Çaykur Rizespor, Samsunspor'dan bilgi alabilmek çok zor. Hem futbolcularını tanımıyorlar hem de bu kulüplerde ilgili kişiyi bulmak çok zor.

İstanbul'un üç büyükleri için ayrı bir parantez açmak gerekir. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın yapısal problemi var. Kurum içindeki birimlerin birbirleriyle sağlıklı iletişimi bulunmuyor. Bir görevlinin onayladığını diğeri yalanlıyor. Asıl sorumluya ulaşmak bile uzun zaman alıyor. Örneğin Fenerbahçe ve Galatasaray kulüpleri ellerindeki bilgileri belki 30'ar telefon görüşmesinden sonra verebildiler.

Ligin en uzunu: Fevzi Tuncay 1.94 metre (Malatyaspor)

Gökhan Zan 1.94 metre (Beşiktaş)

Ligin en kısası: Timuçin Beyazıt 1,66 metre (Denizlispor)

En ağır futbolcu: Süleyman Küçük 92 kilo (Denizlispor)

En hafif futbolcu: Serdar Özkan 55 kilo (Beşiktaş)

En yaşlı futbolcu: Nuri Kamburoğlu 36 yıl 4 ay (İstanbulspor)

En genç futbolcu: Gürhan Gürsoy 15 yıl 362 gün (Adanaspor)

KARTAL'IN TERCİHİ İSTANBULLULAR

Geçen yılın şampiyonu Beşiktaş tecrübelilerden ve gençlerden geniş bir kadro kurdu. Kara Kartallar'ın 22 Türk futbolcusu var. Takımın boy ortalaması 1,82, ortalama kilosu 74. Ligin en uzun takımlarından Beşiktaş'ta yeni transferlerden savunma oyuncusu Gökhan Zan 1.94'lük boyu ve 87 kilosuyla takımın en cüsseli futbolcusu. Orta saha oyuncusu Serdar Özkan (16) ise henüz 55 kiloyla ligin en tüy siklet futbolcusu. Beşiktaş'ta Marmara Bölgesi doğumlu tam 10 oyuncu var. Bunların yedi tanesi de İstanbul doğumlu. Takımda Almancı oyuncuların fazlalığı da dikkatçekiyor. Dört oyuncu Almanya doğumlu. Polonya asıllı Roman Dobrowski, nam-ı diğer Kan Dobra Türk vatandaşı olarak kadroda yer alıyor. Ortaokul diplomalı iki futbolcuya karşılık dört üniversiteli siyah-beyazlı formayı giyiyor.

FENERBAHÇE'NİN BOYU UZADI

İşte ligin bekarlar cenneti Fenerbahçe. Kadrodaki 19 oyuncu arasında sadece iki kaptan Ümit Özat ve Fatih Akyel aile kurmuş. Bu kadar çok bekar bulunmasının bir nedeni Fenerbahçe'nin iki sezondan bu yana ligin gelecek vaad eden oyuncularını birer birer kadroya toplaması. Şu anda Ümit Milli Takım'ın yedi-sekiz oyuncusu sarı-lacivertli formayı giyiyor. Takımın yaş ortalaması da bu sayede 22,8'e düşmüş durumda. Yıllar boyunca tecrübeli oyuncuların peşinde koşmuş Fenerbahçe'nin bu gençleşme operasyonu sırasında boyu da uzadı. 1.83'lük boy ortalaması sarı-lacivertli takımı ligin en uzunu yapıyor. İkisi kaleci dört oyuncunun boyu 1.90 metreyi geçiyor. Bir diğer özelliği de Türkiye'nin her bölgesinde doğan oyuncuların kadroda toplanması.

ALMANCILAR G.SARAY'DA TOPLANDI

Galatasaray bu yaz transfer döneminde Hakan Şükür (32) ve Abdullah Ercan (32) gibi kariyerli ve tecrübeli isimleri kadrosuna kattı. Bu tercihin etkileri takımın kadrosuna yansımış görünüyor. 26,5 yaş ortalamasıyla ligin en yaşlı ikinci takımı Galatasaray'da 20 Türk oyuncunun altısı 30 yaşını geride bıraktı. Olgun oyuncuların çokluğuna karşın bekarlar Galatasaray'da ağırlıkta. 12 bekara karşılık sekiz evli oyuncu var. Tüm Türk oyuncular lise mezunu. Bir kişi hariç: Cihan Haspolatlı üniversite öğrenimini sürdürüyor. 1,81'e yakın boy ortalaması bulunan sarı-kırmızılıların en uzunu 1,90'lık Hakan Şükür. Galatasaray 20 yıl önceki gibi gurbetçi oyunculara ilgi göstermeyi de sürdürüyor. Erhan Önal, Erdal Keser ile başlayan zincir, bu sezonda altı oyuncuyla devam ediyor. Ayrıca Bosna-Hersek asıllı Elvir Balic de Türk vatandaşı statüsünde forma giyiyor.

TRABZONSPORLULAR DİPLOMA PEŞİNDE

Trabzonspor geçen sezon başlattığı hamleyle kadroya bir gençlik aşısı yaptı. Altyapıdan yetiştirdiği veya yöre takımlarından topladığı futbolcularla genç bir kadro oluşturup geleceğin takımının temellerini attı. 22 Türk oyuncudan 13'ü Karadeniz bölgesinde doğmuş. Diğer bölgelerden en fazla ikişer oyuncu bordo-mavili renkleri sırtına geçirebilmiş. 22,6 yaş ortalamasıyla ligin en genç kadrosunda buna paralel olarak bekarlar çoğunlukta. 15 bekara karşılık yedi evli futbolcu var. Gökdeniz gibi kısalar boy ortalamasını fazla etkilemiyor. 1,81 metreye yaklaşan ortalamayla ligin uzunlarından Trabzonspor'da yedek kaleci Tolga Zengin (19) takımın en uzun boylusu. Genç Trabzonsporlular öğrenimlerine de düşkün. Altı futbolcu spor yüksekokulunda veya açıköğretimde diploma peşinde koşuyor. Recep Asıl diplomayı çoktan duvara asmış.

BEŞ ÜLKEDEN GURBETÇİ ANKARAGÜCÜ’NDE

Çekirdek bir grup dışında kadrosunu sık sık yenileyen Ankaragücü'nde 19 Türk futbolcu forma giyiyor. Oyuncuların üçte biri İç Anadolu bölgesi doğumluyken Avustralya, Belçika, Bulgaristan, Hollanda ve Irak'ta doğmuş oyuncular da kadroda yer alıyor. Fenerbahçe'den sonra 1,82 metrelik boy ortalamasıyla ligin en uzun takımı. Yedi futbolcu hariç tüm takımın boyu 1,80 ve üzerinde. Yedek kaleci Oğuzhan Bahadır 1,91'lik boyuyla ligin en uzunları arasında yer alıyor. Ankaragücülü futbolcuların 17'si lise, ikisi üniversite mezunu.

DENİZLİ OYUNCUSUNU EGE'DEN SEÇİYOR

Denizlispor kadrosundaki 24 oyuncuyla ligin en geniş kadrolu takımlarından biri. Kadroda her bölgeden oyuncu var. Ama en çok, başta Denizli civarı olmak üzere tüm Ege Bölgesi'nden futbolcuları kadroya katmışlar. Takımın üçte ikisi bekar. Lise mezunu olmayan sadece bir oyuncu var. Tam altı oyuncu yüksek öğrenim görmüş veya halen görüyor. Buna karşın ligin en kısa boylu takımı. 1.91'lik Ersen Martin'e karşın 1,78'e ancak ulaşan boy ortalamarıyla 18 takım arasında sonuncu sıradalar. 1,90'lık Servet Çetin'in Fenerbahçe'ye transferi boy ortalamasını düşürmüş. Becerikli sol açık Timuçin Beyazıt (30) geri döndüğü Denizli'de 1,66'yla en kısa oyuncu. Takımın yaş ortalaması 24,4. Türkiye Ligi'nin Evliya Çelebi'si Cafer Aydın (31) engin tecrübesiyle takıma ağabeylik ediyor.

DİYARBAKIR MAZBUT SEVER

Güneydoğu'nun yeşil-kırmızılı temsilcisi tam anlamıyla evli futbolcuların mekanı. Dörtte üçü evli olan takımda sadece beş bekar futbolcu var. Bunda takımın ligin en yaşlısı olmasının da payı var. Takımın yaş ortalaması neredeyse 27'ye varıyor. 25 yaşını aşmamış sadece dört futbolcu var. 20 futbolcunun 13'ü lise mezununa karşılık dört ortaokul mezunu var. Bu 18 takım arasında bir rekor. Bir Güneydoğu Anadolu takımı olmasına karşın Diyarbakır kadrosunda bölgede doğmuş tek bir oyuncu yok. Marmaralılar dokuz futblocuyla başta, yurtdışı doğumlular dört futbolcuyla ikinci sırada. Ligin en uzun boy ortalamalı beşinci takımı Diyarbakırspor'da çılgın kaleci Şenol Karagöl 1.90'lık boyuyla arkadaşlarına tepeden bakıyor.

ELAZIĞ 2. EN GENÇ TAKIM

Geçen yıl son hafta aldığı galibiyetle ligde kalan Elazığspor kadrosunu baştan aşağı yeniledi. 22 Türk futbolcusu bulunan Elazığ yöre futbolcularına kucak açıyor. Başta Elazığ olmak üzere, altı Doğu Anadolu doğumlu futbolcu takımda top koşturuyor. Akdeniz ve Marmara Bölgesi doğumlular onları takip ediyor. Sekiz evli futbolcu bulunan takımda beş yüksek öğrenim diplomalı oyuncu forma giyiyor. Elazığspor'un en önemli iki özelliği ligin en genç takımlarından birisi olması. Trabzonspor'dan sonra 22,7'lik yaş ortalamasıyla ligin en genç ikinci kadrosuna sahipler. Ayrıca, takım oyuncularının çok uzun boylu olmadığı ama kilolarına dikkat ettiği açıkça görünüyor. Çünkü futbolcuların ortalama ağırlığı 71 kiloyu bile bulmuyor.

GAZİANTEPSPOR’DA 30 YAŞ ÜSTÜ YOK

Gaziantepspor Türkiye'nin her bölgesinde doğmuş futbolculara kapılarını açıyor. Ligde oynayan Güneydoğu Anadolu doğumlu dokuz futbolcunun dördü burada oynuyor. Çevre şehirlerdeki yetenekli oyuncuları bulup çıkartan kulüp yönetimi, bunları önce Gaziantep Büyükşehir Belediyespor'da yetiştiriyor, sonra da A takıma alıyor. Gaziantepspor'da Marmara ve İç Anadolu doğumlular da çok, ama hiç gurbetçi futbolcu yok. Tüm Türk takımlarının itibar ettiği gurbetçi oyuncular bu sezon Gaziantep kadrosunda yer bulamammış. Gaziantep'te 20 futbolcunun 17'si lise mezunu, boy ortalaması 1.79 metre, ağırlık ortalaması 75 kilo. 24,1 yaş ortalamasına sahip takımda 30 yaşını geçmiş hiçbir oyuncu forma giymiyor.

ANKARA'NIN GENÇLERİ TÜRKİYE MOZAİĞİ GİBİ

İki sezondur kalktığı transfer hamlesiyle Gençlerbirliği genç bir kadro kurdu. 21 Türk arasında en yaşlı oyuncu kaptan Nihat Baştürk'ün yaşı sadece 29. Takımın yaş ortalaması da 23'ün altında. Bu gençlik aşısı futbolcuların medeni durumuna da yansımış. Nihat, Deniz Barış, Veysel Cihan ve Mustafa Gürsel dışında evli oyuncu yok. Ankara takımının oyuncularının doğum yerleri de Türkiye'nin bölgesel yapısını iyi yansıtıyor. Doğum yerlerine göre her bölgeden futbolcu kadroda yer alıyor. Bunun yanı sıra Almanya ve Hollanda doğumlu beş futbolcu Gençlerbirliği forması altında buluştular. Yüksek öğrenim gören veya daha önce üniversite diploması almış altı oyuncunun bulunduğunu da eklemek lazım.

İSTANBULSPOR TECRÜBELİLERİ TOPLADI

İstanbulspor teknik direktörü Aykut Kocaman çok tecrübelilerle gençleri bor potada kaynaştırmayı başardı. Ligde uzun yıllar ter dökmüş Nuri (36), Saffet (35) ve Uche (35) gibi oyuncuların yanı sıra genç yetenekleri takıma kazandırarak dikkat çekici bir takım oluşturdular. Ligin en yaşlı dört oyuncusundan üçü sarı-siyahlı formayı giymesine karşın yaş ortalaması 25. Takımdaki Türk 20 oyuncudan sekizi Marmara Bölgesi doğumlu. İki oyuncu, Nijerya asılllı Uche ile Bosna-Hersek asıllı Elvir Boliç 10 yıl önce Türkiye'ye geldiler ve kısa süre içinde Türk vatandaşlığına geçtiler. 1,81 metre boy ortalamasıyla ligin uzun takımları arasında yer alan İstanbulspor'da genç savunma oyuncusu Yalçın Ayhan'ın boyu 1,92. Sadece dörtte biri bekarlığa veda etmiş takımda 14 lise mezunu, üç üniversite mezunu bulunuyor.

RİZE’DE EVLİ ORANI YÜKSEK

25 kişilik bir kadroya sahip Çaykur Rizespor'un yedişer futbolcusu Karadeniz ve Marmara Bölgesi doğumlu. Karadeniz temsilcisi 1.78 boy ortalamasıyla ligin kısaları arasında ama 23,6 yaş ortalamasıyla da genç takımlar arasında yer alıyor. Yedek kaleci Murat Yiğiter dışında 30 yaşını devirmiş hiç oyuncu yok. Buna karşılık kadroda 20 yaş civarında çok sayıda genç oyuncu var. Rizesporlu futbolcularda evli oranı yüksek. 11 futbolcu bekarlığa çoktan veda etmiş. Rizespor'da sadece tek bir ilkokul mezununa karşılık üniversite veya yüksekokul mezunu beş oyuncu bulunuyor.

SEBAT YERLİDEN ŞAŞMIYOR

Tarihinde ilk kez Türkiye 1. Ligi'ne yükselen Akçaabat Sebatspor kadrosunda en çok Türk futbolcu bulunduran takım. Tam 26 futbolcuları var. Bunların 14'ü Trabzon il sınırları içinde doğmuş. Bölge futbolcularını bünyesina alıp ligde tutunmaya zalışan Sebatspor ligin ortalama özelliklerini en iyi yansıtan takım. Boy ortalaması 1.80 metre, ağırlık ortalaması 74.7 kilo, yaş ortalaması ise 24,4. Takıma ağabeylik eden Orhan Kaynak (33) hariç 30 yaş üstü oyuncu bulunmuyor. Büyük çoğunluğu lise mezunu. Üç oyuncu halen üniversite öğrenimlerini sürdürüyorlar, ikisi diplomalarını kapmış bile. 26 futbolcunun 17'si bekarlık sultanlıktır diyor.

LİGİN EN GENCİ ADANASPOR KADROSUNDA

Bir süredir mali sorunlarla boğuşan Adanaspor, 18 birinci lig takımı arasında en dar kadroya sahip takım. İkisi yabancı, 21 futbolcusu var. 19 Türk oyuncunun hepsi en az lise mezunu. Kadrosunda ilkokul ve ortaokul mezunu bulunmayan üç takımdan biri Adanaspor. Üç gurbetçi oyuncunun yanı sıra takımda beş Adana doğumlu futbolcu var. Takımın boy ortalaması tüm ligin ortalamasından iki santim düşük kalıyor. Takımda 30 yaşın üzerinde sadece iki futbolcu var. Bu gençliğin kanıtı: Ligin en genç oyuncusu 1987 doğumlu Gürhan Gürsoy da Adanaspor kadrosunda yer alıyor.

BURSA'NIN TÜRK FUTBOLCULARI HEP BEKAR

Sezon başında Georghe Hagi'yi takımın başına getiren Bursa dört de Rumen futbolcu transfer etti. Yeşil-beyazlı takımın kadrosunda 19 Türk oyuncu var. Bunların sadece dört tanesi evli. Takımda Ender Alkan, Sertan Eser, Ömer Kılıç ve Serdar Kulbilge dışında evli oyuncu yok. Bir ortaokul ve bir ilkokul mezunu dışında tüm futbolcular lise veya yüksek öğrenim diplomalı. Marmara Bölgesi doğumlu altı futbolcuyu bünyesine katan yeşil timsahlarda iki Almanya, iki de Bulgaristan doğumlu futbolcu oynuyor. Bursaspor'un boy ortalaması 1.80 metre, ortalama yaşı ise 24,6. Takımın en yaşlısı 10 yıldır Bursaspor'dan kopmayan kaptan Ömer (31).

EVLİ GURBETÇİLER KONYA'DA

Konyaspor evli futbolcuların çokluğuyla dikkat çekiyor. Bir İç Anadolu takımı olmasına karşın bölge doğumlu sadece iki oyuncu kadroda yer alıyor. Buna karşın 21 Türk arasında yurtdışında doğan altı ve Marmara doğumlu beş oyuncu var. Konyaspor Kamerun asıllı Türk vatandaşı Alioum Boukar'ın Türkiye'de üçüncü takımı. Takım oyuncularının, yurtdışında doğanların biri hariç hepsi evli. Bekarların azlığı takımın geneline de yansımış. 13 oyuncu kariyerlerini evlenerek sürdürmeyi seçmiş. 26,1 ile ligin yaşlı takımlarından Konyaspor ligin öğrenim düzeyi en yüksek takımlarından birisi: 17 futbolcu lise, dört oyuncu da yüksek öğrenim görmüş.

LİGİN EN UZUN OYUNCUSU MALATYA'DA

Doğu Anadolu'nun temsilcisi iki yıldır yaptığı transferlerle çok yönlü bir kadro oluşturdu. Türkiye'nin her köşesinden transfer yapan Malatyaspor'un kadrosunda Marmara, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu doğumlu dörder futbolcu var. Dört de gurbetçinin yer aldığı kadroda sadece Güneydoğulu futbolcu yok. Bu 23 futbolcunun 11'i evli ve 18'i lise mezunu. Sarı-kırmızılı takımın boy ortalaması 1,81 metre. Transfer döneminin son günlerinde kadroya dahil edilen yedek kaleci Fevzi Tuncay 1.94'lük boyuyla sadece Malatya'nın değil ligin en uzun oyuncusu.

SAMSUNSPOR KARADENİZ’İ SEVİYOR

Samsunspor komşu diğer iki Karadeniz takımı gibi bölgede doğmuş oyuncuları kadrosunda topluyor. Başta 10 yıldır 1. ligde oynayan iki tecrübeli isim Serkan Aykut ve Celil Sağır olmak üzere beş Samsun doğumlu oyuncu şehirlerinin takımında oynuyor. İç Anadolu'dan da altı oyuncu kırmızı-beyazlı formayı giyiyor. 20 Türk futbolcunun 11'i bekar, 17'si lise mezunu. 1.80 metrelik boy ortalamasına sahip takımda ligin en kısa boylularından Celil de forma giyiyor. Takımın yaş ortalaması 24,8.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!